Norge

Innrømmer bruk av svart arbeid

Nesten 12 prosent av oss innrømmer å ha benyttet oss av svart arbeid, og østlendingene er verst. Fra nyttår trapper myndighetene opp kampen, og da kan du virkelig få svi.

Østlandet troner på toppen av listen over de som kjøper svart arbeidskraft. OLAV URDAHL

 • Linda Johnsen Ørstavik

I en ny landsomfattende undersøkelse utført av analyseselskapet InFact for Gule sider, oppgir 12 prosent av nordmenn over 18 år at de har kjøpt håndverkertjenester svart de siste 5 årene.

Den desidert dårligste skattemoralen finner vi på Østlandet og i Trøndelagsfylkene, og Oslo hører også til verstingområdene.

Østlandet unntatt Oslo troner på toppen av listen. I Oslo har 13 prosent kjøpt svart arbeid, mens det er 15,5 prosent på Østlandet som svarer at de har kjøpt svart arbeid de siste fem årene.

Midt-Norge følger hakk i hæl med 14,9 prosent, mens det i hovedstaden er 13 prosent som tilstår å ha kjøpt svart arbeid.

Nordlendinger ærligst

I den motsatte enden av skalaen, altså de som i minst grad har kjøpt svart arbeid, finner vi befolkningen i Nord— Norge.

I de tre nordligste fylkene er folk mest ærlig ifølge undersøkelsen, fordi i Nord-Norge oppgir nemlig kun 8 prosent at de har kjøpt svart arbeid de siste fem årene.

På Vestlandet er det 8,2 prosent som har benyttet seg av svart arbeid, og i Sør-Norge oppgir 10, 8 prosent at de har gjort det samme.

Mest unge

Det er særlig aldersgruppen 25–39 år som benytter seg av svart arbeidskraft, da hele 14,3 prosent av disse oppgir at de har falt for fristelsen.

Den minste andelen er aldersgruppen 18–24 år, der 9,2 prosent oppgir at de har benyttet seg av svart arbeid.

Flere av de over 60 år, 11,6 prosent, har benyttet svart arbeidskraft, enn hva de mellom 40 og 59, 10,9 prosent, har gjort.

Du kan få svi etter nyttår

Fra 1. januar trapper myndighetene opp kampen mot svart arbeid.

Da blir det slik at dersom man kjøper tjenester fra en næringsdrivende for over 10 000 kroner og betaler kontant i løpet av et år, og vedkommende ikke betaler skatter og avgifter av det, så blir man gjort til medansvarlig. Du vil derfor som privatperson kunne bli holdt juridisk medansvarlig dersom ikke håndverkeren eller renholderen din betaler skatt.

Ditt sikre kort som forbruker er derfor å betale for tjenesten via nettbank.

I tillegg til dette kommer det nye pensjonsregler fra nyttår, som vil svi for dem som jobber svart. De som jobber svart vil få seg en overraskelse, fordi pensjonsinnskuddet blir 18,1 prosent lavere for hver krone som ikke oppgis.

Tidligere har ikke kjøpere av svart arbeid blitt stilt til ansvar. Dette er i ferd med å endre seg, og du kan nå bli straffet med både bøter og fengsel hvis du kjøper svart, sier Gry Nilsen, advokat og fagsjef i Skattebetalerforeningen.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. BOLIG

  Slik unngår du skattetrøbbel når du har vaskehjelp

 2. BOLIG

  Svart vask: Du risikerer at forsikringen din ikke gjelder.

 3. POLITIKK

  Ap-politikere brukte Stortingets bonuspoeng til private reiser

 4. BOLIG

  Slik skaffer du deg vaskehjelp – uten å bli lurt eller kjøpe svart arbeid

 5. POLITIKK

  Stortingspolitikere kan spare penger ved å bruke bonuspoeng - mange vet ikke at det er mulig

 6. ØKONOMI

  Skattedirektøren: – Vi trenger ikke 500- og 1000-lapper