Norge

Eiendomsmegler: Foreldre skaper klasseskiller på boligmarkedet

At leiligheter kuppes før visning skjer stadig oftere. Unge kjøpere med foreldre i ryggen stiller betydelig sterkere enn andre.

Flere studenter eier bolig tross skyhøye priser. Med foreldre på slep kupper unge helt ned til 19-årsalderen millionboliger, forteller eiendomsmeglere.

  • Hilde Lundgaard
    Hilde Lundgaard
    Journalist

Nå advarer meglere mot økte klasseskiller.

Alle som har vært på visning i en liten leilighet har sett dem: En lettere brydd sønn eller datter to skritt foran en mor eller far som gransker prospekter og peprer megleren med spørsmål.

De skriver seg på liste, og nesten før visningen er slutt, har de lagt inn et bud solid over takst.

Det er knallhard kamp om de små leilighetene i de store byene. Og både for å oppfylle egenkapitalkravet og kunne hevde seg i ville budrunder er det stadig viktigere å ha foreldre i ryggen.

Studenter eier egen bolig

– Kjøpsmønsteret blant yngre har endret seg veldig de siste årene, fastslår Christian Amcoff, partner hos IHus St. Hanshaugen, som har registrert at kjøperne blir stadig yngre. En 19-åring som handler for to og en halv million er ikke lenger oppsiktsvekkende.

– Da sier det seg selv at det er foreldre som sørger for både sikkerhet og i mange tilfeller for hele kjøpesummen, sier han.

Trenden bekreftes av at stadig flere studenter også er i stand til å kjøpe bolig i et brennhett marked.

En undersøkelse utført av TNS Gallup, gjengitt av NTB, viser at 17 prosent av studentene mellom 19 og 29 år nå eier egen bolig. I fjor var tilsvarende tall 14 prosent.

Dette til tross for at Eiendom Norge denne uken la frem tall som viser at boligprisene i Norge aldri har vært høyere enn i juni og ikke ser noen tegn til utflating.

– Inngangsbilletten er høy og de ferske tallene vitner om at mange foreldre har gravd dypt i lommeboken for at barna skal realisere boligdrømmen, sier forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea til NTB.

  • Lurer du på hvor du får de aller dyreste boligene nå? Her er svaret

Foreldre presser opp

Megler Christian Amcoff bruker de fire siste, små leilighetene han har solgt i Oslo som eksempler. De gikk for mellom 250.000 og 800.000 over takst. I alle tilfellene var «foreldrekjøpere» med enten helt til topps, eller til en veldig høy pris.

Han trodde han tok hardt i da han priset en liten, slitt to-roms uten balkong over en kebab-sjappe til 2,5 millioner. Men med et foreldrepar i spissen endte budrunden på 3,3 millioner.

– Det er veldig mye penger. Men det bygges så lite i Oslo at det neppe er noen stor risiko for at prisen skal synke, sier han.

Amcoff sier det er vanskelig å si nøyaktig hvor mange foreldrekjøperne er, men anslår at så mange som 20 prosent av alle budgivere har foreldre i ryggen. I jakten på de små leilighetene er de betydelig fler.

Skaper klasseskiller

Han får følge av sin kollega Espen Fjeld i Privatmegleren Torshov, som registrerer at «foreldrekjøperne» nå også beveger seg mot litt større leiligheter for å unngå de ville budrundene på de minste objektene.

– Så kan de heller leie ut et rom i tillegg til å huse sitt eget barn, sier Fjeld, som mener problemet ikke er dem som kjøper, men de som blir presset ut. Han ser allerede et klart skille mellom ungdom som prøver å kjøpe med og uten hjelp.

– Single som ikke har foreldre som kan hjelpe dem, faller utenom. Etter å ha tapt et visst antall budrunder gir de opp. Dette skaper et klart klasseskille som bare vil øke spår han, og viser til at med dagens renter vil det fortsatt være svært lukrativt å investere i bolig for dem som har penger til overs.

– Er disse unge kjøperne rett og slett bortskjemte?

– Jeg vil vel heller si at det ikke er noen menneskerett å bo sentralt i Oslo. Det finnes masse andre steder å bo, sier han.

Men med mangelen på små leiligheter i Oslo vil han trolig oppleve flere ekstreme salg som det han nylig hadde i Nydalen: En leilighet i sjette etasje pålitt over 50 kvadratmeter ble solgt for 4,65 millioner.

Les mer om boligmarkedet:

Les mer om

  1. Bolig