Har du vært frakoblet i ferien? Her er de viktigste nyhetene fra påsken.

Terror i Stockholm. «Alle bombers mor» over Afghanistan. Nord-Korea fortsetter å provosere. Bombealarm i Oslo. Her er syv nyheter du bør få med deg fra påsken.

Nord-Korea viste frem nye missiler som kan skytes opp fra ubåter, deler av Askos lager i Vestby brant ned, USA slapp gigantbombe over Afganistan og terroren kom til Stockholm da en lastebil ble brukt som drapsvåpen.

Stockholm rammet av terror

Samtidig som påskeferien startet for mange av oss, dundret en lastebil inn i en folkemengde i Stockholm.

39 år gamle Rakhmat Akilov fra Usbekistan drepte fire personer i angrepet som skjedde 15-tiden fredag før påske.

Usbekiske myndigheter hevder 39-åringen var rekruttert av IS. Han har erkjent å ha utført angrepet og ble i påsken varetektsfengslet.

Som følge av angrepet har svensk politi gjennomført flere aksjoner mot boliger og har tatt over 300 beslag som skal analyseres. Det er også gjennomført over 700 avhør.

Lastebilen som ble brukt som drapsmaskin veide tolv tonn. Den utbrente lastebilen ble transportert bort fra åstedet lørdag.

USA slapp «alle bombers mor» over Afghanistan

Skjærtorsdag slapp USA den største konvensjonelle bomben noensinne.

Den ble sluppet over det USA omtaler som et tunnelanlegg i Achin-distriktet øst i Afghanistan. Der skal viktige skjulesteder og omfattende tunnelanlegg som brukes av IS ha blitt ødelagt.

Det skal ha ristet i hele dalen. I ettertid av angrepet har afghanske myndigheter opplyst at minst 94 IS-krigere mistet livet, og at ingen sivile eller militære liv gikk tapt.


Nord-Korea provoserer, men mislyktes med rakettest

Det har den siste tiden vært spenning rundt hva Nord-Korea og landets diktator Kim Jong-un vil finne på.

I en militærparade i landets hovedstad Pyongyang påskeaften ble det for første gang vist frem ballistiske missiler som kan skytes opp fra ubåter.

Men at Nord-Korea viser frem slike missiler, betyr ikke nødvendigvis at de er klare til bruk.

Første påskedag forsøkte Nord-Korea å skyte opp en missil, men testen skal ha vært mislykket.

Kilder i Trump-administrasjonen har uttalt at USA vurderer militære tiltak for å takle truslene fra Nord-Korea.

Donald Trump tvitret følgende søndag:

– Hvorfor skulle jeg kalle Kina for en valutamanipulatur når de jobber med oss med Nord-Korea-problemet? Vi vil se hva som skjer!

Why would I call China a currency manipulator when they are working with us on the North Korean problem? We will see what happens!

Tyrkias avskjed med demokratiet?

Første påskedag gikk tyrkerne til urnene, der de stemte ja til å endre grunnloven.

Dette innebærer at det vil komme 18 endringer i grunnloven. Tyrkias parlamentariske system vil bli erstattet med et presidentsystem der statsministerposten avskaffes, noe som vil innebære at makten til president Recep Tayyip Erdogans vil øke.

President Recep Tayyip Erdogan avga sin stemme i Istanbul søndag.

Han vil selv kunne utnevne og sparke ministre, og han vil få større mulighet til å innføre unntakstilstand i landet.

Før valget lovet han å gjeninnføre dødsstraff hvis velgerne stemte ja. En gjeninnføring av dødsstraff vil trolig innebære at Tyrkias status som søkerland til EU er historie. Det var EU-søknaden som fikk landet til å avskaffe dødsstraff.


Bombealarm i Oslo: 17-åring tatt med sprengladning

Natt til palmesøndag ble et større område sperret av og evakuert da en 17-årig gutt ble stanset med en bombelignende gjenstand på Grønland i Oslo. Utpå natten foretok politiet en kontrollert detonering av gjenstanden som PST beskriver å være en «primitiv improvisert sprengladning med begrenset skadepotensial».

17-åringen ble med dette den tredje unge mannen fra Vadsø som kommer i PSTs søkelys knyttet til ekstrem islam.

Han er varetektsfengslet i to uker, siktet etter paragraf 142, tredje ledd, som er en del av terrorlovgivningen.


Storbrann i lager i Akershus

Flammene fosset ut fra 5.000 kvadratmeter store lageret til Asko i Vestby i Akershus gjennom påsken.

Brannen startet 17-tiden fredag før påske, da det begynte å brenne i en truck. Brannen ble meldt slukket ved midnatt søndag og til tross for etterslukking blusset brannen opp igjen tirsdag.

Da ble brannmannskaper fra Østfold, Akershus og Oslo satt inn i slukkingen, men det var først da skogbrannhelikopteret ble rekvirert at man klarte å stanse brannen.

Norgesgruppen opplyser at de trolig vil få levert som planlagt til kjedene, til tross for brannen. Hvor store verdier som gikk tapt i brannen, er foreløpig ukjent utover det at 9000 kvadratmeter med fryselager må rives.


Dødsfall og redningsaksjoner i Påske-Norge

Årets påske begynte rolig for hjelpekorpsene, men mye å gjøre i helgen har gjort at påsken 2017 likevel har blitt en av de travleste på flere år.

Hittil i påsken har Røde Kors hatt 217 oppdrag, mens Norsk Folkehjelp har registrert 46 oppdrag. For Røde Kors har det blitt flere oppdrag denne påsken enn gjennomsnittet de siste årene og flere enn i fjor. Hovedsakelig fordi antall oppdrag har toppet seg den siste helgen.

– Heldigvis har det til gjengjeld vært færre skader enn i fjor, sier Ole Gladsø, leder i landsrådet i Norges Røde Kors til NTB.

Blant de mest alvorlige hendelsene fra påskeferien, er følgende: