Norge

Børge Brende: - Å stenge grensen mot Russland nå ville vært meget uklokt

Å stenge grensen ved Storskog for å stanse strømmen av flyktninger fra Russland får altfor store konsekvenser til at det er aktuell politikk nå. Men Norge utelukker ikke at det kan bli nødvendig.

Brende2-bqb0c2sMu1.jpg
  • Tor Arne Andreassen
    Tor Arne Andreassen
    Journalist

Å stenge Norges grense mot Russland er ikke aktuell politikk. Det kunne utenriksminister Børge Brende og justisminister Anders Anundsen fredag ettermiddag fortelle til Stortingets utvidede utenrikskomité.

— Det er imidlertid ikke et virkemiddel som er tatt av bordet, sier Børge Brende til Aftenposten.

Han og resten av regjeringen er imidlertid klare på at det å stenge grensen er et så drastisk virkemiddel at alt annet må prøves før det eventuelt kan bli aktuelt.

Flyktningstrømmen fra Russland har kanskje så vidt begynt:

Les også

Grensesjefen frykter over 65.000 asylsøkere i året

Å stenge grensen vil få store konsekvenser

— En stengning av grensen for flyktningene vil innebære en stengning av grensen for alle. Det ville få store konsekvenser for vårt forhold til Russland, for tusenvis av nordmenn som reiser over grensen regelmessig, for en handel mellom Norge og Russland som nå er på 1,7 milliarder kroner, påpeker utenriksministeren. – Å stenge grensen nå ville være meget uklokt. Det er et svært dramatisk virkemiddel og vi må ha uttømt alle diplomatiske spor, politiske virkemidler og tiltak på hjemmebane, før det kan bli aktuelt.

Tiltakene regjeringen nå setter sin lit til er raskere saksbehandling og utsendelse av asylsøkere som kommer over grensen og som ikke har beskyttelsesbehov. Norge har også satt i gang en kampanje for å få informert migranter fra for eksempel Afghanistan om at de risikerer å bli sendt til hjemlandet dersom de ikke får innvilget opphold.

Samtaler med den russiske utenriksministeren

Norge har også hatt politiske samtaler med Russland på høyeste nivå.

— Vi har tatt opp dette med den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov, sier Brende. – Vi mener både Norge og Russland vil se seg tjent med at man får kontroll på antallet asylsøkere som kommer.

Stadig nye rekorder ved grensen mot Russland:

Les også

SISTE: 173 asylsøkere krysset grensen fra Russland i dag

— Vil følge utviklingen nøye

- Politimesteren i Finnmark sier de må kansellere alle ferier og jobbe 14–16 timer. Viser ikke dette at situasjonen er kommet ut av kontroll?

— Justisministeren har sagt at de vil øke kapasiteten ved Storskog. Vi må følge utviklingen nøye de neste ukene og se om virkemidlene vi har satt i verk nå fungerer, sier Brende.

- Noen uker, er det tidshorisonten for når dere vil vurdere stengning av grensen?

— Nei, det er det ikke.

Brendes budskap om at stengning av grensen ikke er aktuelt nå blir også fremført av statsminister Erna Solberg.

— Nå er det ikke aktuelt. Nå har vi samtaler med Russland om hvordan vi kan løse dette, sier statsminister Erna Solberg til Aftenposten.

Varsler ytterligere tiltak

Justisminister Anders Anundsen (Frp) varslet fredag ytterligere tiltak for å sikre raskere returer av grunnløse asylsøkere som ankommer grensestasjonen ved Storskog.

— Vi har allerede instruert UDI om at saker som åpenbart er grunnløse og retur av disse skal prioriteres. Vi intensiverer det arbeidet ytterligere, både de som kan returneres til Russland og til Afghanistan, sier Anundsen til NTB.

Kampanje skal overbevise migranter om å droppe Norge

Norge har også startet en informasjonskampanje i russiske aviser og sosiale medier for å forsøke å redusere antallet grunnløse asylsøkere som reiser til Norge. Budskapet til for eksempel afghanere er at reiser du ut fra Russland, går returen til Kabul.

Ordføreren i Petsjenga – kommunen som huser grensebyene Nikel og Zapoljarny – skal bistå med å viderebringe informasjonen til afghanske flyktninger i Nikel. Der skal det ifølge ordføreren oppholde seg rundt 400 migranter – et tall Norges generalkonsul Ole Gunnar Lindemann mener er pålitelig.

Dette er langt lavere enn anslagene på at rundt 1.000 migranter og flyktninger skal oppholde seg i grensebyene mot Norge, men antallet representerer likevel en konstant utfordring.

Video: Bli med på siste etappe fra Russland til Norge

Les også

  1. - Grensen blir ikke stengt

  2. Myten om den mektige Merkel står for fall | Per Kristian Haugen

Les mer om

  1. Migrantkrisen i Europa