Norge

Følg Jorden direkte fra rommet

Sett fra verdensrommet er den bare vakker. Nå kan du se en kontinuerlig strøm av bilder av planeten vår. Og kanskje undre deg litt over oss som bor der nede.

  • Terje Avner

1, 6 million kilometer ut i rommet ligger satellitten Deep Space Climate Observatory (DSCOVR). Om bord har den kameraet Earth Polychromatic Imaging Camera, forkortet EPIC. Og synet den gir oss kan gjerne fortjene betegnelsen episk.

Mange ganger hver dag sender den nemlig hjem flotte oversiktsbilder av vår egen planet, Jorden. Og nylig ble bildene tilgjengelige for deg og meg via denne nye NASA-nettsiden.

  • Apollo-astronautene så jordoppgangen : Slik ble romhistoriens viktigste bilde tatt.

En himmelsk selfie

Vi mennesker er vant til å se utover, søke nye mål – finne asteroider, kometer og planeter langt, langt borte i håp om at de skal kunne fortelle noe om oss selv. Men det er verdt å vende blikket innover nå og da. Og det er nettopp det NASA-satellitten gjør.

Hver dag sender den hjem minst et dusin bilder av vår strålende flotte planet i blått og hvitt. På nettsiden kan du se billedspill som viser hvordan kontinentene følger med i Jordens rotasjon, og skyformasjonene som svever over dem i vår livsviktige atmosfære.

Se, observer – og funder over mennesket

Men det er kanskje det du ikke ser som gjør det verd å stoppe opp og fundere litt over den blå planeten. Det bor 7, 3 milliard mennesker der nede, og antallet vokser fort. De påvirker planeten de bor på og de påvirker hverandre, på godt og på ondt. De er langt fra perfekte. For å sitere Odd Børretzen i hans nydelige låt, Salme:

«Jeg mener, vi er ikke imponerende vesener på Jorden. Vi er fulle av grufulle tanker og uklare drømmer og tvilsomme drifter. Vi drikker. Og noen ganger finner vi ikke ord. For det finnes ikke ord for alt.»

Jorden i tørre fakta

  • Jorden, kalt Tellus på latin, er den tredje planeten regnet fra solen.
  • Det er den femte største planeten i solsystemet.
  • Som hjem for millioner av arter, inkludert mennesker, er Jorden for tiden det eneste astronomiske objekt hvor vi vet at det finnes liv.
  • Forskere mener at planeten ble dannet for 4,6 milliarder år siden og at det oppstod liv på overflaten før det var gått en milliard år.
  • Jorden har en radius ved ekvator på 6378 kilometer.
  • Den bruker 365 dager på et omløp rundt Solen, stjernen vår som ligger ca. 150 millioner kilometer unna.
  • Det er avgjørende for vår skjebne at vi klarer å begrense klimaendringene. #kloden vår

Les mer om

  1. Romfart