Norge

Livets lettere side

Bare to av ti europeere klarer å holde vekten etter en slankekur. Møt tre damer som har kvittet seg med over 100 kilo tilsammen.

 • Forf>
 • Forf><forf>jon Hauge (foto) <
 • <forf>linda Lund Nilsson <

— Du får kanskje ikke med hele meg? Kom tilbake om fire måneder, ler Mona Kathrine Thuen Kristiansen (39).Hun er i ferd med flytte kroppsvekten over på badevekten, og lurer på om hun får plass i fotografens linse. - 88! Da har jeg jo vært flinkere enn jeg trodde denne uken, smiler hun fornøyd. Flink har hun vært før. Mange ganger. Ifølge kostholdsekspertene er ikke problemet å gå ned i vekt, det er å holde seg der etterpå. Slanking meg her, og Tjukkholmen meg der. Etter fokuset å dømme, er "halve Norge" på konstant slankekur. Hvor mange som faktisk klarer å beholde vekten etterpå, finnes det ikke norske tall på. Men tilsvarende statistikk for Europa viser at kun 1,7 prosent av alle europeere som slanket seg i 2002, klarte å beholde vekten de neste 12 månedene.

Mistrivsel ble overvekt.

165 centimeter høye Mona har veid alt fra 98,5 til under 60 kilo. Første gang hun slanket seg, var hun 22. Hun hadde nettopp født en sønn, men mistrivdes som hjemmeværende og trøstespiste seg raskt opp til en ganske mye større størrelse. Ved hjelp av Grete Roede klarte hun å kvitte seg med 28,5 av kiloene. Men det er flere år, flere kurs og mange frustrasjoner siden. Hun hadde vært "stor" en lang stund da hun nå etter jul gikk i gang igjen. Målet er 65 kilo, og denne gangen har hun planer om å bli der.- Det er ikke sunt for kropp og sjel å føle at man hele tiden mislykkes. Jeg klarer fint å gå ned i vekt, men det er mye lettere å legge på seg igjen når du har vært stor.Serena Tonstad, professor i ernæring og overlege på avdeling for preventiv kardiologi ved Ullevål universitetssykehus, bekrefter at det også er fysiologiske mekanismer som gjør at det er lett å gå opp i vekt etter endt kur. Et av problemene er "utdaterte" nervebaner i hjernen, som har vent seg til og stilt seg inn etter den høye vekten. Straks slankekuren er over, begynner kroppen å lengte tilbake til utgangspunktet. - Men hvorfor trekker ikke nervebanene i retning kroppens "idealvekt" heller enn å lete etter sine tapte, overflødige kilo? Fordi den ikke har fått med seg kjøleskapets inntog, døgnåpne butikker og utkjøringsklare pizzaer. Den venter seg stadig harde dager med mangel på mat. Appetittsenteret får beskjed om å spise mest mulig, og fettcellene om å åpne alle sluser og lagre all næring de kan.

Fysen på noe godt.

Årsakene til overvekt er mange. For de fleste handler det om balansen mellom mat og mosjon.- Det går bra en stund, men så faller jeg etter hvert i samme fallgruben som sist. Når jeg har vært på slanker'n, blir jeg fysen på ting jeg ikke har fått spist. Plutselig er jeg opp fem kilo, og så slutter jeg å gå på vekten fordi det ikke er noe kult. Og plutselig er jeg opp ti, innrømmer Mona. Selv om hun nå er fast bestemt på å finne igjen sitt lettere jeg, er det ikke bare grønnsaker, frukt og fiber i huset på Lørenskog. Overfor barna snakker hun "sunnhet", ikke "slanking", og selv om hun selv stort sett følger kursets "regler", tilpasser hun dem hverdagen. - Jeg legger meg heller på et litt lavere matinntak på hverdagene, og så koser jeg meg i helgen. Jeg er ikke typen som kan drikke to glass rødvin i tilmålte mengder. Er jeg på fest, så er jeg på fest. Jeg må jo leve litt midt oppe i dette også. Et ødelagt kne, krykker, med påfølgende belastningsskader og operasjoner i begge håndledd, begrenset lenge den fysiske utfoldelsen. Men nå er hun i gang igjen, og 140 situps om dagen er noe ganske annet enn å ligge på sofaen og tenke på kjøleskapet. Det er svært motiverende å kjenne at kroppen strammer seg opp.- Men jeg må innrømme at jeg synes det er veldig langt frem. Denne gangen gir jeg meg bare ikke før jeg har klart det - det er ikke meg å være så stor, sier hun.Glem tanken på at det finnes én idealvekt, mener ernæringsprofessor og overlege Tonstad. - Den beste vekten for kroppen er den du klarer å beholde over tid - ved hjelp av sunt kosthold og regelmessig fysisk aktivitet, understreker hun.Planlegg måltidene, så er du bedre rustet mot overdreven matlyst og enkle løsninger i en hektisk hverdag med hurtigmat på alle kanter. Sykle til jobb og ta trappene fatt. Og lær deg å finne treningsstudioet før sofaen tar deg etter middag.

Ta trappene fatt.

For Mona Dehli (37) skorter det på tid til trim. Ved siden av å være kone og mor til en sønn på to, er hun daglig leder i ISS Lufthavnservice AS på Gardermoen og aktiv kommunepolitiker. Derfor passer hun på å aktivisere seg i hverdagen. Gå turer med sønnen på ettermiddagen, for eksempel. Hun lengter nemlig ikke tilbake til tyngre dager: Mona hadde vært av den slanke typen i hele sitt liv, helt til hun levde litt usunt en periode, og så ble gravid. "Plutselig" viste vekten 25 kilo pluss. - Jeg kjente det når jeg gikk i trapper, gjorde husarbeid . . . Det var heller ikke morsomt å kjøpe klær i størrelser jeg ikke har lyst å være i. Jeg trivdes ikke med det. I ettertid skjønner jeg ikke mennesker som orker å være tunge, sier Mona. Månedene gikk, men kiloene ble, helt til hun meldte seg på slankekurs, sluttet å spise pølser og napoleonskake flere ganger i uken og begynte å trene.- Jeg betrakter det ikke som et slankeopplegg. Det handler mer om å legge om kostholdet. Jeg kan spise mye, men andre typer matvarer enn før. Det handler også om å lære seg å spise nok. Få opp forbrenningen. Jeg spiste i hvert fall ikke fire måltider om dagen før, sier hun. - Jeg kan ikke si jeg savner noen ting, heller. I så fall måtte det være én kake i uken, en skikkelig fet kremkake av ett eller annet slag, ler hun. I Wenche Karlsens tidligere liv fantes ikke frokost på menyen. Det var på den tiden hektiske dager tryglet om lettvinte løsninger, wienerpølsene smakte spesielt godt, og hun fortsatt røykte. Blodtrykket var faretruende høyt, og kroppen ubehagelig stor. En morgen før jul i 2003 kom hun over en annonse for Inger Kløkstads "Hverdagskost Fibermat" i lokalavisen i Groruddalen. Hun meldte seg på et kurs. I dag veier hun 31 kilo mindre enn på wienerpølsenes tid. Takket være ny kunnskap om kosthold, og viljen til å endre sitt gamle, har hun for første gang fått kontroll over vekten. Nå går det i hjembakte rugbrød, og annen hverdagskost kokkelert fra grunnen i Wenches kjøkken. Hun er standhaftig i ukedagene, og koser seg med måte fredag og lørdag.

Ikke sjokolade.

— Jeg har virkelig tro på det brødet og er blitt helt avhengig. Det smaker helt nydelig. Spiser jeg to skiver til frokost og to til lunsj, så holder jeg meg mett. Og så får jeg ikke den søthungeren som før. Jeg har ikke spist en bit sjokolade siden jeg begynte, forteller Wenche, som ønsket seg oversikt over hva hun puttet i munnen uten å måtte veie maten eller legge om dramatisk.Oversikt har hun fått, i tillegg til flunkende ny garderobe - og ny helse. Blodtrykket er nå normalt, kolesterolnivået likeså. Ifølge Wenche tror legene knapt sine egne øyne. - Det føles veldig, veldig deilig. Jeg har mer lyst til å gjøre ting. Når jeg ikke lenger har så mange kilo å drasse på, er det for eksempel ikke lenger et tiltak å gå tur, sier Wenche, som er innstilt på å leve som hun gjør nå resten av livet. Det er det verdt. - Jeg har ikke tvil en gang. Når jeg føler meg sånn, så skal jeg klare det. (Kilde: Kostholdsguiden/ markedsundersøkelsen "Dieting Trends", gjennomført av Datamonitor)

- 88 er bra, sier Mona Kathrine Thuen Kristiansen og titter på vektens magiske tall. Hun er på slanker'n for n'te gang. Enda vanskeligere enn å slanke seg, er å holde på sin nye vektklasse. Foto: JON HAUGE

For Wenche Karlsen (57) lå nøkkelen til vektnedgang blant annet i dette brødet. Nå spiser hun stort sett bare selvlaget mat. Foto: JON HAUGE

Standhaftig trening må til for Mona Kathrine Thuen Kristiansen (39), som igjen vil ned i vekt. Foto: JON HAUGE

Mona Dehli (37) la på seg under svangerskapet, men klarte å kvitte seg med overvekten. Her med en kyllingburger uten dressing. Foto: JON HAUGE

Les mer om

 1. Helse

Relevante artikler

 1. SPREK
  Publisert:

  «Du er fin, men hjelpe meg så feit du er blitt»

 2. SPREK
  Publisert:

  Monica Øien (47) testet «alle» dietter. Så endret hun kurs. – Det har gitt meg en enorm frihetsfølelse.

 3. SPREK
  Publisert:

  Bjørn, Gerd og Helene har til sammen slanket seg 204 kg. Slik klarte de det

 4. A-MAGASINET
  Publisert:

  Siw Andersson glemmer ikke hva Galdhøpiggen-guiden sa til henne i 2015. I sommer ville hun hevne nederlaget.

 5. KULTUR
  Publisert:

  Nesten ingen slankere holder vekten nede over tid. Men ny psykologisk forskning gir håp.

 6. SPREK
  Publisert:

  Super-skeptikeren: - Dette er den mest effektive måten å gå ned i vekt