I natt skal klokken stilles tilbake en time

Natt til søndag stilles klokken tilbake. Det skjer formelt mellom kl. 02 og 03. Igjen innføres såkalt normaltid. Det har vært sommertid siden 28. mars.

Normaltid gir mer lys om morgenen når vi går inn i den mørkeste tiden av året, men det gir tilsvarende mindre lys når folk flest går hjem fra jobb.

Opprinnelig var formålet motsatt: I sin tid ble sommertid innført for å spare energi, siden man fikk en ekstra time naturlig lys på kvelden av det.

Norge har hatt dagens ordning siden 1980. I 1996 ble landene i EU- og EØS-området, Norge inkludert, enige om at sommertiden starter siste søndag i mars og slutter siste søndag i oktober.

EU-kommisjonen la i 2018 frem et forslag om å avvikle ordningen. Foreløpig er ikke forslaget blitt vedtatt, selv om Aftenposten flere ganger har støttet det på lederplass.

Opprinnelig kom ideen om å stille klokken to ganger i året fra Benjamin Franklin så tidlig som i 1784. Det ble første gang satt ut i live i 1916.

Og da lurer du kanskje på: Kan utesteder holde åpent en time lenger i natt, siden klokken stilles tilbake? Svaret er nei.