Norge

Jens og Gro fløy privat<br/> jet til miljøkonferanse

Også statsminister Jens Stoltenberg kom i privat jetfly, samtidig med ruteflyet, da han besøkte klimakonferansen i Tromsø.

Miljøvernminister Helen Bjørnøy, Gro Harlem Brundtland og statsminister Jens Stoltenberg ved Polarmiljøsenteret i Tromsø. Foto: OLE MAGNUS RAPP

  • Ole Magnus Rapp

Mer om miljøkonferansen i Tromsø:

Les også

Stoler på FN

Les også

Gjør opp klimaregningen - nesten

Les også

FN-topp kom i privatjet

Les også

FN: Spiller ingen rolle hvor man kutter

Les også

Isen smelter hurtigere enn forskerne fryktet

Les også

Miljøets bjellesauer

Les også

Kritisk for havisen

Sammen med seg i det danske Falcon-flyet hadde han blant annet Gro Harlem Brundtland.

Også FNs miljøsjef

til konferansen som markerer verdens miljøverndag. Ifølge bladet Tromsø slipper slike fly ut dobbelt så mye CO2 pr passasjer som vanlige rutefly. Avisen slår fast at statsministeren er konferansens miljøversting.

Et paradoks

Inne i konferansesalen snakket både Stoltenberg og Steiner varmt om at nå må både verdens stater og hvert enkelt menneske bidra for å redusere CO2-utslippet, i et forsøk på å stanse den globale oppvarmingen.

Statsministerens innleide fly landet i Tromsø mandag morgen syv minutter før det ordinær ruteflyet fra Oslo til Tromsø. De dro igjen klokken 15.00, mens de kunne valgt et rutefly ca. klokken 16.00.

— Det er et paradoks at de flyr privatfly på en strekning som har god dekning hva angår rutefly, sier leder Svein Gunnar Karlstrøm i Grønn Hverdag til bladet Tromsø.

Dårlig signal

Han mener det er et problem at slike som Stoltenberg sier ting, uten å selv gå foran med et godt eksempel.

— At han kjøper seg fri vi klimakvoter er en billig unnskyldning.dette er et svært dårlig signal, som folk flest legger merke til, sier Karlstrøm.

Statssekretær Torbjørn Giæver Eriksen ved Statsministerens kontor sier til avisen at Stoltenberg er svært miljøbevisst, og har kjøpt klimakvoter i «lassevis«

— Jens Stoltenberg kjøper klimakvoter for miljøutslippene til alle reisene sine, og reiser slikt sett karbonnøytralt, sier Giæver Eriksen.