Kataloghaiene herjer landet

Kataloghaiene herjer vilt. I går mottok Bedriftsforbundet en strøm av telefoner fra oppgitte medlemmer.

  • Forf>
  • <forf>einar Haakaas <

I disse dager mottar trolig tusenvis av norske bedrifter fakturaer for en tjeneste de aldri har bedt om. I håp om at en vikar skal betale regningen uten å sjekke om tjenesten er bestilt, forsøker kataloghaiene seg i ferietiden mens lederne er bortreist.— De er utrolig pågående. Jeg har jobbet i Bedriftsforbundet i seks år, men har ikke opplevd så mange henvendelser som nå, sier advokat i Bedriftsforbundet, Hedvig Cecilie Svardal.Hun minner om at det er forbudt å sende ut en faktura uten at det er inngått avtale med mottager. - Markedsføringsloven er klar på dette punktet, sier Svardal.

Uklar tjeneste.

Daglig leder i bedriften Billingstadsletta AS, Jan Kåre Bakken, var en av dem som fikk faktura på 4790 kroner fra et katalogselskap i går. - Det her var åpenbart et forsøk på å få utbetalt penger. For disse pengene skulle de kunne koble deg på en katalogtjeneste på nett. Jeg opplevde nøyaktig det samme på denne tiden i fjor, sier Bakken.Han har forsøkt å ringe et telefonnummer, men meldingsboksen var full. Aftenposten har sjekket nettstedet. Ifølge Bedriftsforbundet har de kopiert logoer fra selskaper uten lov, angivelig for at nettsiden skal se mer seriøs ut. En av logoene Aftenposten fant er hentet fra Norges Autoriserte Regnskapsføreres Forening (NARF). De står sammen med flere bak nettstedet www.varslingslisten.no, som offentliggjør navnene på tvilsomme katalogfirmaer. Advokat i NARF, Per-Ole Hegdahl, reagerer skarpt på dette. - Dette viser hvor useriøse de er. De har ingen skrupler.

- Ikke betal!

Bedriftsforbundet advarer bedrifter mot å betale katalogregningene som nå strømmer inn. - Vi anmelder disse sakene hele tiden. Nytt av året er at regningen er høyere. Dette kan tyde på at de som mottar disse regningene er blitt mer bevisste, sier advokat Svardal i Bedriftsforbundet.Hun anslår at næringslivet svindles for nærmere tre milliarder kroner på denne måten hvert år. - De produserer fakturaer på løpende bånd. Noen steder får de napp. Mye av dette er blitt mindre oversiktelig med Internett. Det rare er at dette er et særnorsk fenomen. Derfor har også svensker forsøkt seg med dette her i landet. Kanskje vi er spesielt naive, undrer Svardal.Du kan selv sjekke katalogfirmaer på: www.varslingslisten.no