Stordalen gir bort sabotørhytte

Petter Stordalen åpner en historisk hytte nær Rjukan for publikum. Nå håper tungtvannshistorikere at flere krigsminner blir bevart.

Hotellkongen Petter Stordalen lar Tinn kommune få ta over den historiske sabotørhytta utenfor Rjukan.

Stordalens hytte i Grasfjell, ved inngangen til Hardangervidda, var et viktig tilholdsted for sabotørene som senere sprengte tungtvannsanlegget på Vemork.

Deler av Petter Stordalens hytteanlegg ved Sandvatn ble totalskadet i en tragisk brann i 2012, men hytta sabotørene brukte er uskadd. Nå blir den museum.

Forrige uke ble det kjent at hotelleier Petter Stordalen lar Tinn kommune og Hardangervidda nasjonalparksenter få disponere hans Sandvatn-hytte og et nytt formidlingsbygg der skoleklasser og unge på tur kan lære om krig og om natur.Stordalen kjøpte eiendommen i Tinn for snart ti år siden.

Fjellet som klasserom

– Kanskje noen som ser TV-serien først og siden tar turen opp til Skinnarbu, blir engasjert på en annen og mer tøffere måte enn å lese om sabotørene i en bok. De kan selv få se hvor det bodde fem menn i den lille hytta om vinteren under krigen, og høre om hvordan de overlevde ved å spise innvollene til reinsdyr de selv fanget, sier Henrik Christensen på vegne av Stordalen til avisen Varden.

— Det å få muligheten til å bruke fjellet som klasserom, er bare helt topp, jublet Tinn-ordfører Steinar Bergsland til Telemarksavisa.

Det var Grouse-operasjonen, gjengen som ble sluppet i fjellet i Telemark i oktober 1942, som brukte Sandvatnhytta som hovedkvarter. Hytta ligger i dag kun et par kilometer med oppkjørte løyper fra Skinnarbu høyfjellshotell. Den planlagte landingsplassen for den engelske Freshman-operasjonen lå rett nord for dagens riksvei 37 like nedenfor Skinnarbu.

Vil frede sabotørhytter

En av dem som flere krigsminner skal bli tatt vare på er forfatter Mildrid Wastling Nilsen. Hun har gjennom flere år oppsøkt mennesker og steder som har spilt en rolle i krigsdramaet i Telemark. Hun har dukket ned i arkivene. Og hun har trålet fjellområder for å finne plasser, natur og mennesker sabotørene møtte på sine vandringer.

Mildrid Wastling Nilsen har besøkt de fleste krigsminnene etter Tungtvannsaksjonen.

— Det er en slags trend at man vil lære ved å se og føle, bruke alle sanser. Dra på tur og å oppleve historien.- Jeg syntes det er morsomt å reise rundt. Men da ingen kunne ta meg til disse stedene og jeg fant lite på nett, bestemte jeg meg for å lage en bok – også for dem som ikke får sett stedene, sier Wastling Nilsen.

Les også:

Les også

Slik gikk det da vi fulgte tungtvannheltenes skispor

Historiegranskeren, som nå jobber med sin andre tungtvannsbok, har engasjert seg for å sikre historiske miljøer og levninger fra en av krigens mest berømte sabotasjeaksjoner.

Hun har blant annet tatt til orde for å bevare Svensbu, som er blitt kalt Norges viktigste hytte.

Ingen oversikt over krigsminner

Det finnes utallige jaktbuer, hytter og gjenstander knyttet til heltene fra Telemark, som opererte i de tyskokkuperte fjellkommunene gjennom alle krigsårene.

Her gjemte sabotørene seg:

Wastling Nilsen frykter at krigsminner kan gå tapt fordi myndighetene ikke har oversikt over.

— Kulturdepartementet kunne bruke 70-årsjubileet for slutten på 2. verdenskrig til å få kartlagt alt. I dag er det ikke mange tidsvitner igjen. Da har vi tause tidsvitner, som jeg vil kalle disse hyttene og stedene. Sammen med fortellingene til barn og barnebarn og historiebøker, vil de fortelle mye.

Les mer: