Norge

Slåss for retten til å gifte seg med flere

Er polygami den neste ekteskapsformen vil skal tillate?

Nathan Collier vil saksøke delstaten Montana hvis han nektes retten til å inngå ekteskap nummer to. Han anser seg allerede gift med både Christine Collier og Vicki Marie Daugherty Collier, men mangler juridisk godkjenning av det ene ekteskapet. Collier er tidligere mormon, men ble kastet ut av menigheten fordi han kjemper for polygami.
  • The Washington Post
  • Sarah Pulliam Bailey

Da amerikansk høyesterett 26. juni tillot ekteskap for to av samme kjønn, blåste de samtidig liv i debatten om polygami og hvorvidt ekteskap skal være begrenset til forhold mellom to personer.

Nathan Collier fra Montana søkte nylig om tillatelse til å gifte seg med en kone nummer to. Her kan du se hvordan det gikk (CBS News).

Han er allerede gift, og paret har i mange år bodd sammen med en kvinne som han har gjennomført et religiøst velsignelsesritual med. Nå har han hatt deltatt i Sister Wives , en amerikansk realityserie om en familie med én mann og fire kvinner — der han har sagt at han vil saksøke delstaten hvis den nekter ham retten til å inngå ekteskap nummer to.- Det handler om ekteskapslikhet, sier Collier til nyhetsbyrået Associated press (AP). - Det finnes ikke uten legalisering av polygami.

Kevin Gillen, som er advokat for Yellowstone fylke, sier at han gjennomgår Montanas bigamilover og regner med å sende et svar til Collier i løpet av kort tid.

- Større overgang med ett kjønn enn tre personer

Da retten avgjorde at likekjønnet ekteskap skal være tillatt, tok høyesterettsjustitiarius John Roberts dissens.

«Selv om majoriteten tilfeldig setter inn adjektivet «to» på ulike steder, gir den ingen forklaring på hvorfor det er vesentlig å beholde elementet med to personer, men ikke med mann-kvinne», skrev Roberts. «Om man tar et standpunkt med utgangspunkt i historie og tradisjon, er det slik at en endring fra tokjønns- til likekjønnet ekteskap er mye større enn fra et topersonsforhold til flerpersonsforhold - som har dype røtter i noen kulturer rundt i verden».

De hadde ventet lenge, så da amerikansk høyesterett 26. juni avgjorde at også homofile har rett til å gifte seg hvor som helst i USA, var Ryan Jones (t.v.) og Ruben Vallejo blant flere som umiddelbart lot seg vie i Salt Lake City i Utah, byen som er hovedsete for mormonene.

Noen bruker altså nå den ganske konservative dommeren Roberts' argumenter til å dra opp igjen ideen om lovlig polygami.«Det er på tide å legalisere polygami», skrev skribent og samfunnsdebattant Fredrik deBoer i magasinet Politico den dagen avgjørelsen i amerikansk høyesterett ble tatt. Han argumenterte med at «bevegelsen for ekteskapslikhet har vært overraskende fiendtlige mot polygami, og av en særdeles lite tilfredsstillende grunn: Kortsiktige politiske behov».

DeBoers tekst provoserte frem en mengde svar, inkludert et fra Jonathan Rauch i tenketanken Brookings Institution. Han støtter homofilt ekteskap, men ikke polygami.

— Det er ingen tilfeldighet at nesten ingen liberale demokratier tillater polygami, skrev han.

Handler ikke om homofiles rett, men alles rett

Jonathan Turley, som er jusprofessor ved George Washington-universitetet, skrev at begrunnelsen bak høyesteretts avgjørelse vil kunne få noen til å endre syn på polyamorøse familier, der mer enn to mennesker er i et ekteskapslignende forhold. I en kommentar i The Washington Post viste Turley til det han beskrev som høyesterettsdommer Anthony Kennedys syn om at «retten til ekteskap ikke er basert på statusen til paret som homofile, men snarere som alles rett til 'verdigheten' av ekteskap».

— Hva med polyamorøse familier, som blir mindre akseptert av samfunnet, men som kanskje ikke er noe mindre eksemplariske når det gjelder - med Kennedys ord om ekteskap - de høyeste idealer om kjærlighet, troskap, hengivenhet, oppofrelse og familie? skrev Turley. - Det sier ikke dommeren noe om.

Mener lidelsen er mindre

På den annen side sier Ilya Somin, som er jusprofessor ved George Mason-universitetet, at det høyesterettsdommer Kennedy sa var motiverende grunnlovsstridige forbud mot likekjønnet ekteskap, ikke oppleves tilsvarende når det gjelder polygami.

— Her er det mye vanskeligere å finne en gruppe som publikum ville ha medfølelse med fordi den ville lide hvis ikke polygami var tillatt, sier Somin. - Veien til suksess for polygami vil være mye tøffere enn for likekjønnet ekteskap.

Har TV-show om polygam familie

Polygame har ikke fått mye støtte fra majoriteten gjennom historien, men støtten i USA er økt fra 5 prosent i 2006 til 16 prosent i dag, ifølge meningsmålingsbyrået Gallup. Den største endringen kom i 2011, etter at TV-selskapet TLCs serie Sister Wives om en polygam familie hadde première.

TV-serien Sister Wives: Kody Brown har fire koner - Meri, Janelle, Christine og Robyn - og tilsammen 17 barn. Han er juridisk gift med den ene og bare «åndelig gift» med de andre - og mener dermed at de ikke gjør noe ulovlig.

Selv om noen mormoner praktiserte flerkoneri på 1800-tallet, har kirken forbudt praksisen siden 1890. Men endel muslimer i USA er i polygame ekteskap uten at de skaper så mye oppmerksomhet rundt det. Dette er et økende problem også i Norge, hevdes det i magasinet Utrop.En føderal dommer slo ned på deler av delstaten Utahs antipolygami-lov i 2013 og påpekte at den krenket Sister Wives -familiens rett til privatliv og religiøs frihet. Delstatens anke av avgjørelsen venter på behandling.

I de aller fleste polygame forhold er det én mann og flere kvinner, med Tibet som et unntak. Lurer du på hvordan det ville være å leve sånn, kan du ta en liten kikk på et annet amerikansk realityshow, My Five Wives (TLC).

Er forkastet forlengst

Jusprofessor Eugene Volokh ved UCLA er blant dem som mener at polygami har kommet i søkelyset igjen fordi Kennedy og de andre dommernes flertallsavgjørelse ikke gir noe svar på hvorfor ekteskap bør være begrenset til å omfatte to individer. Likevel regner han ikke med noen kjapp endring mot legalisering av polygami.

— De politiske argumentene mot polygame ekteskap er ganske sterke, sier Volohk. - Det er rett og slett forkastet av vestlig tradisjon.

TV-serien «My Five Wives»: Brady Williams med sine fem koner, f.v. Paulie (den eneste han er lovlig gift med), Robyn, Rosemary, Nonie og Rhonda. Tilsammen har de 24 barn, og flere er underveis.

— Seks avgjørelser fra høyesterett har opprettholdt forbudet mot polygami, og folks støtte fortsetter å være lav, så det er lite sannsynlig at retten vil endre loven med det første, sier John Witte, som er jusprofessor ved Emory-universitetet og nylig har utgitt boken The Western Case for Monogamy over Polygamy .Motstanden mot polygami har handlet om den potensielle faren for kvinner og barn ettersom studier har vist en sammenheng med overgrep og andre problemer. Men forkjemperne har tradisjonelt sett på polygami som et velferdssystem, et forsvar mot seksuelle overgrep og muligens en måte å øke kvinners mulighet til å gifte seg i krigstid, sier Witte.

I dag handler argumentene for polygami mest om seksuell frihet og individuelle valg.

— Fordi definisjonen på ekteskap eller formen på ekteskap har endret seg og vi er åpne for grunnlovsendringer, er det uunngåelig at dette blir utfordret, sier Witte, som er 55 år gammel. - Jeg blir ikke overrasket om polygamisaken får medvind, men jeg blir overrasket hvis rettens mening endrer seg i min levetid.

Norsk enerett: Aftenposten

Les også

  1. First Lady-forviklinger

  2. Dropper forslag om flerkoneri

  3. Flerkoneri i Danmark