Dette må du vite om islamistene i ISIL

Mellom 30 og 50 nordmenn skal ha kjempet for de ekstremistiske islamistene.

ISILs ideologi bygger på et sterkt negativt syn på Vesten og på vestlige verdier. PST anser ISIL som en terrororganisasjon etter norsk strafferett.

Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL) er en ytterliggående islamistisk gruppe som er spesielt aktiv i Irak og Syria.

PST slo alarm om den økende terrortrusselen fra dette miljøet i vår. Etter at det ble varslet terrorangrep mot Norge denne uken, har organisasjonen vært hyppig nevnt.

Dette må du vite om organisasjonen som kan true Norge med terror:

Helt kort: Hvem er ISIL?

ISIL er en militant islamistisk organisasjon med røtter i Jordan. På midten av 2000-tallet førte de krig mot den amerikanske okkupasjonsstyrken i Irak, og ble på denne måten til Al-Qaida i Irak. De står bak drap på flere tusen sivile irakere.

Gruppen kontrollerer store områder i Irak og Syria. Områdene som er under islamistenes kontroll er underlagt sharialover.

Man regner med det er mellom10.000 og 15.000 medlemmer av ISIL. Flere hundre av dem er utenlandske krigere, deriblant nordmenn som har reist til Syria for å delta i krig.

Hvem leder gruppen?

ISIL-leder Abu Bakr al-Baghdadi blir kalt verdens mektigste jihadist.

Lederen av ISIL er Abu Bakr al-Baghdadi. Han ble født i Irak i 1971. Abu Bakr al-Baghdadi ble leder for ISIL i 2010. Tidligere har han ledet flere mindre militante grupper.USA har utlovet en belønning på 10 millioner dollar for informasjon som kan lede til hans død eller arrestasjon. Det er kun al-Qaida-lederen Ayman al-Zawahri som har en høyere dusør.

Hva er ISILs mål?

Det finnes ingen konsensus blant eksperter og etterretningsanalytikere på hva som er ISILs strategi.

Abu Bakr al-Baghdadi har tidligere uttalt at målet er å danne og kontrollere en egen islamsk stat.

Mer spesifikt vil ISIL danne et kalifat som strekker seg fra Aleppo i Syria og over til det nordlige og vestlige Irak. Staten skal underlegges sharialover.

Det grunnleggende målet er å føre hellig krig, eller jihad, for å samle muslimene til ett verdensrike under en totalitær leder som må ha religiøs legitimitet.

Et kalifat er et type styresett som ble introdusert etter profeten Muhammeds død i 632, og videreført i forskjellige varianter frem til det ble avviklet da Det osmanske riket ble oppløst etter første verdenskrig.

Hvordan jobber ISIL for å nå sitt mål?

De ekstremistiske islamistene bruker våpen og frykt når de stormer frem og tar kontroll over nye områder. De skyr ingen midler når de kjemper for å nå sine mål.

I april startet gruppen en offensiv i den syriske Deir Ezzin-provinsen som grenser mot den irakske Nineveh-provinsen, der Mosul ligger.

I månedene etter tok ISIL kontroll over store deler av sunniområdene i nordvest i Irak, deriblant millionbyen Mosul, som ble erobret 10. juni. Gruppen har også tatt kontroll over deler av grensen mellom Irak og Syria.

Så, i slutten av juni, erklærte gruppen seg som en egen stat (et kalifat) og utnevnte lederen Abu Bakr al-Baghdadi til kalif og leder for «alle muslimer».

Gruppen byttet samtidig navn til Den islamske staten (IS), men omtales fortsatt som ISIL av de fleste medier.

Les også

Se områdene som kontrolleres av ISIL

Hva har dette med terrortrusselen mot Norge å gjøre?

Man regner med at flere nordmenn kjemper på ISILs side i Syria og i Irak. Fire nordmenn er siktet for å være tilknyttet gruppen, som anses som en terrororganisasjon etter norsk strafferett.

ISILs ideologi bygger på et sterkt negativt syn på Vesten og på vestlige verdier.

Torsdag 24. juli gikk PST ut og varslet om en konkret terrortrussel mot Norge. Politiet iverksetter tiltak for å møte trusselen, men vet ikke hvem trusselen er rettet mot eller når angrepet skal skje.

— Personer med tilknytning til islamistiske ekstremister i Syria, kan ha til hensikt å gjennomføre angrep mot Norge, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland.

Tidligere i sommer skrev Aftenposten at et økende antall nordmenn reiser til Syria, og at etteretningsmyndighetene hadde informasjon om at omtrent 50 nordmenn har deltatt i kamper.

Norske sikkerhetsmyndigheter sa den gang at det er en overveiende sannsynlighet for at mange av de norske som har dratt til Syria, har sluttet seg til ISIL.

Forsker på ytterligående islamisme, Lars Gule, mener det er mest sannsynlig at ISIL står bak terrortrusselen mot Norge.