Norge

Siv Jensen må leve med Syria-avtalen partiet hennes er sterkt imot

Fremskrittspartiets leder vil i utgangspunktet ikke sette Regjeringens videre eksistens på spill for å hindre et flyktningevedtak de er imot.

6N1A9165-20s5dlX9Be.jpg
  • Alf Ole Ask
    Journalist
  • Gunnar Kagge
    Journalist

- Dette blir levelig, sa statsminister Erna Solberg etter at det ble klart at Norge skal ta imot 8000 syriske flyktninger. - Veldig mye er uklart, mener regjeringspartner Siv Jensen.

Det er ikke så sikkert at Fremskrittspartiet i regjering må gå med på å ta imot 8000 syriske flyktninger. Det mente i hvert fall finansminister og Frp-leder Siv Jensen i går.

- Foreløpig er det veldig mye i avtalen mellom disse partiene som er uklart, sa Jensen et par timer etter at regjeringspartner Høyre sa de var blitt enig med fem andre partier på Stortinget om å ta imot 8000 flyktninger fra Syria i løpet av tre år.

Blir i Regjeringen

Men hun avviste at det kan bli snakk om å gå ut av Regjeringen.

- Det er i utgangspunktet ikke et spørsmål om fortsatt regjeringsdeltagelse, sa Jensen.

Hun mente avtalepartene allerede var på glideflukt fordi de «erkjenner at mottaket av 500 allerede i år ikke lar seg gjennomføre. De erkjenner også at bosettingen er vanskelig».

Kan bli en sak først i oktober

Frps nestleder Per Sandberg hadde skapt tilløp til dramatikk da han tidligere på dagen antydet at det kunne bli regjeringskrise dersom Stortinget vedtok å ta imot flere flyktninger fra Syria.

Senere på dagen i går sa imidlertid den samme Sandberg at det først skulle diskuteres av landsstyret i Frp i oktober.

Noe opprør fra grasrota i Frp ligger heller ikke i kortene.

- Dette har vi fått beskjed om styres sentralt. Du får snakke med partilederen eller parlamentarisk leder Harald Tom Nesvik. Dem har jeg full tiltro til, sier fylkesleder Jonny Gulbransen, leder av Nordland Frp når Aftenposten ringer. De fylkeslederne som ville kommentere saken, var alle positive til å fortsette regjeringssamarbeidet, fordi de mener at Frp får mer ut av å sitte i regjering enn å bli stående utenfor.

Den eneste som ville hastebehandle saken innad i partiet, var Finnmarks Ronny Berg. Han viser til at Venstre og KrF har brutt budsjettavtalen. Dermed bør det vurderes om også Frp og Høyre fristiller seg fra avtalen og samarbeider fra sak til sak i Stortinget.

Statsministeren sa seg fornøyd

Statsminister Erna Solberg sa seg i går kveld fornøyd med at Høyre hadde klart å få redusert antallet syriske flyktninger Norge skulle ta imot, sammenlignet med de 10.000 flyktningene over to år som flere hadde stilt krav om.

- Vi klarte å få antallet noe ned, og dette vil kunne bli levelig, sa statsministeren på spørsmål om hvordan det nå ville bli å samarbeide med Fremskrittspartiet i regjering.

Seks partier bak Syria-avtalen

Høyre ble sammen med Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Kristelig Folkeparti, Venstre og Miljøpartiet De Grønne enig om at Norge skal ta imot 2000 flyktninger i 2015, 3000 i 2016 og 3000 i 2017.

Norge har før denne avtalen tatt imot 1500 flyktninger fra Syria. Over tre år ville Norge altså ha tatt imot 4500 flyktninger.

Hør denne, og andre saker, bli diskutert i ukens Aftenpodden. Her eller i itunes.