Norge

Fem grunner til at Cappelen-saken er spesiell

Mandag starter rettssaken med Gjermund Erik Cappelen og syv andre i hans nettverk. Den selverklærte hasjbaronen er tiltalt for befatning av nesten 1,4 tonn hasj.

Gjermund Cappelen er tiltalt sammen med syv andre. I tillegg er hans sønn og hans samboer fortsatt under etterforskning. I saken figurerer også tre personer som skal ha kjøpt betydelige mengder hasj av nettverket, men som ikke er en del av denne tiltalen. Nederst i saken kan du lese mer om nettverket. Ane Hem / PRIVAT

 • Andreas Slettholm
  Kommentator

Cappelen-saken har fått enorm oppmerksomhet i mediene det siste halvannet år. Det var Aftenposten som skrev den aller første saken om nettverket som nå står tiltalt.

Den saken kan du lese her:

Les også

Investor narkotatt - oppbevarte over 80 kilo hasj

Knapt

Les også

fire uker senere havnet saken

for alvor på dagsorden, da politilederen Eirik Jensen ble pågrepet og fengslet.

Her er fem grunner til at saken som starter i Asker og Bærum tingrett er spesiell:

1) Bakmannen er tatt

Gjermund Cappelen antas å være den reelle bakmannen bak narkotikavirksomheten til nettverket. Det hører til sjeldenhetene at politiet klarer å ta ut tiltale mot selve sjefen for et kriminelt nettverk.

— Det er uvanlig at politiet klarer å ta antatte hovedmenn for store narkotikanettverk, med de bevis som kreves for å ta ut tiltale, sier Paul Larsson, forsker ved Politihøgskolen.

Politiet har hatt Cappelen i kikkerten i en årrekke. «Vi har vært etter deg i 17 år», skal en av politimennene ha sagt når Cappelen ble pågrepet i desember 2013. Etter et par avhør der Cappelen benektet befatning, valgte han imidlertid både å erkjenne straffskyld, og fortelle alt om sin kriminelle virksomhet.

Les også om bevisene mot nettverket:

Les også

Hvitvaskingsdømt finansakrobat skal vitne mot Cappelen

2) Spesielle politimetoder

I retten skal 28 politifolk vitne. Hele 13 av dem er tilknyttet spaningsseksjoner i politiet. Over lang tid har de observert nettverkets bevegelser, og de fikk også politimesterens tillatelse til å bryte seg inn i et lager og stjele 100 kilo hasj.

Dette ga politiet mulighet blant annet til å se hvordan nettverket reagerte på innbruddet, gjennom spaning og kommunikasjonskontroll etter innbruddet.

Etterforskningen har vært blant de mest hemmelige i Norge noensinne.

Da Oslo-politiets gruppe for Spesielle operasjoner ble involvert, fikk de klar beskjed om at ingen andre på seksjonen måtte vite om det. Det skal ha vært første gang en slik forutsetning er gitt til spesialseksjonen.

Fra beslagene som ble gjort hjemme hos hovedmannen:

Les også

Fant klokker for to millioner, Munch-maleri og fem millioner kroner i kontanter

3) Enormt omfang

Tiltalen mot Cappelen lyder på nesten 1,4 tonn hasj. Det er stort, men ikke unikt. Derimot har han i avhør erkjent at han gjennom en årrekke, fra 1993 og frem til han ble tatt, har smuglet 25–30 tonn hasj til Norge.

Dersom det er riktig, er han en svært sentral aktør i det norske narkotikamarkedet, mener forsker Larsson.

— Hvis Cappelen har innført mer enn et tonn i året, er han på et nivå hvor det er svært få andre aktører, sier Larsson.

Det er uklart hvor mye av dette Cappelen ender opp med å bli tiltalt for. Han er fortsatt under etterforskning for innførsel av svært store mengder narkotika, og det vil sannsynligvis bli tatt ut ytterligere en tiltale mot mannen.

Her kan du lese mer om nettverket som står tiltalt:

Les også

Cappelen skal ha tjent 125 millioner kroner - påstår alle pengene er tapt

4) Unikt narkotikamiljø

«Det sto ikke akkurat 'narkobaron' i pannen hans». Slike formuleringer har flere som kjente Cappelen brukt om ham. Selv om han selv er domfelt flere ganger rundt 1990, har han og flere andre i nettverket fremstått som svært ordinære borgere.

Miljøet har hatt hovedsete i Bærum og Oslo vest, flere av de tiltalte har levd et normalt familieliv, og en rørlegger, en hjelpepleier og en lagermedarbeider er blant dem som er blitt pågrepet. Seks av de syv tiltalte er etniske norske.

— Personer i «vanlig arbeid» og uten rulleblad vekker sjelden mistanke. Det er også personer som er gode å ha som omsettere, sier Larsson.

5) Politikontakten

Den suspenderte polititoppen Eirik Jensen er siktet for grov korrupsjon og grov narkotikaforbrytelse i forbindelse med saken. Cappelen har i avhør fortalt at Jensen hjalp ham med innførselen, og på den måten gjorde det mulig for Cappelen og hans nettverk å smugle inn de store hasjpartiene.

Jensen mener dette er løgn. Ifølge ham har Cappelen vært hans informant gjennom en årrekke.

Saken mot Jensen, samt innførsel av inntil 30 tonn hasj for Cappelens del, er fortsatt under etterforskning. Rundt 1500 tekstmeldinger som de to skal ha sendt hverandre er blant de sentrale bevisene i saken.

 • Aftenposten har tidligere intervjuet polititoppen Eirik Jensen. Les og se intervjuet der han forteller at det var ingenting som indikerte at Gjermund Cappelen var en notorisk kriminell i sin personlige kontakt med hasjbaronen.
Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  Hasjregnskapet felte Cappelens nettverk

 2. NORGE

  Klart for ny rettsmaraton mot Jensen og Cappelen

 3. NORGE

  Åpner for å skrote granskning av Oslo-politiet etter Jensen-saken

 4. NORGE

  Cappelen kan være en fri mann om fem år

 5. KOMMENTAR

  Det som skjer i sal 250 i Oslo tingrett frem til sommeren, vil ligne mye på det du har sett på amerikanske filmer og TV-serier.

 6. A-MAGASINET

  Cappelen: Jeg ble utsatt for en svært spesiell konfrontasjon