Norge

Vitner så beboeren slå Kragerø-kvinnen før hun døde

KRAGERØ/ OSLO (Aftenposten): En 35 år gammel mann er siktet for kroppskrenkelse etter at omsorgsarbeideren Else Margrethe Brynemo (59) ble funnet død.

Politistasjonsjef Øystein Skottmyr i Kragerø på Kalstad tre kilometer fra sentrum hvor den døende kvinnen ble funnet ved benken i bakgrunnen.
  • Hans O. Torgersen
    Journalist
  • Solveig Ruud
    Journalist
  • Stein Erik Kikebøen

Mandag opplyser politiet at vitneforklaringer gir grunn til å mistenke «noe voldsutøvelse».

Det er fortsatt uklart hva som skjedde da Else Margrethe Brynemo (59) døde lørdag, bare meter fra omsorgsboligen hvor hun jobbet.

Vitner politiet har snakket med skal ha sett at hun ble truffet av en håndbevegelse etter en krangel med en av beboerne.

– Det er skjellig grunn til å mistenke noe voldsutøvelse. Vi har vitnebeskrivelser av at avdøde ble truffet av en håndbevegelse, men det er usikkert hvor kraftig eller hvordan hun eventuelt ble truffet, sier politiadvokat Ingrid Øygarden i Sør-Øst politidistrikt til Aftenposten mandag.

Til Varden sier hun at 35-åringen trolig har slåttt eller truffet henne med armen i overkroppen eller ansiktet.

Men politiet vet ikke om volden har sammenheng med at Brynemo døde. Politiet har tidligere opplyst at skadene ikke tyder på at hun ble utsatt for vold.

– Hodeskadene er forenlige med at hun kan ha falt i asfalten, sier politistasjonssjef Øystein Skottmyr i Kragerø til Varden, ifølge NTB.

Hadde store skader

En 35 år gammel mann som bor på institusjonen der Brynemo jobbet, er siktet for kroppskrenkelse etter at Brynemo ble funnet med store skader etter at de hadde vært ute og spist lørdag.

Ifølge politiet er han først og fremst siktet slik at rettighetene hans blir ivaretatt. En siktelse innebærer blant annet at han får oppnevnt en forsvarer.

Det var 35-åringen selv som meldte fra om skadene da han kom hjem til institusjonen lørdag kveld. Han forklarte da at hun hadde blitt syk.

Omsorgsarbeideren og beboeren gikk ved 18-tiden lørdag fra institusjonen ned til Statoil-stasjonen på Kalstad for å kjøpe seg noe å spise.

Ved en benk oppe ved hovedveien på vei tilbake oppsto det ifølge vitner en heftig krangel.

Flere vitner hørte tildragelsen, men politiet er interessert i å komme i kontakt med vitner som kan ha sett selve hendelsen.

Forbipasserende fant Brynemo sterkt forslått og slo alarm klokken 18.30.

Det ble forsøkt livreddende førstehjelp av en lege som tilfeldigvis var i nærheten, men kvinnen ble ved 20-tiden erklært død på stedet.

Politistasjonssjef Øystein Skottmyr sier at de nå vil undersøke om beboeren er strafferettslig tilregnelig.

Obduseres mandag

Politiet offentliggjorde navnet på den avdøde kvinnen i samråd med familien søndag ettermiddag.

Avdøde skal obduseres mandag.

– Etter den foreløpige obduksjonsrapporten håper vi å få vite mer om dødsårsaken. Det er ikke funnet noe stikkvåpen eller annet som knyttes til handlingen. Fornærmede hadde heller ikke ytre skader som tydet på at det var brukt noen gjenstand, sier Skottmyr.

Søndag kveld sier han til Varden at Brynemos omfattende hodeskader kan ha sammenheng med at hun har truffet asfalten.

Politiet er ikke kjent med at det tidligere er knyttet voldstilfeller eller mistanke om voldsbruk til den mistenkte beboeren.

Politiet understreker at 35-åringen bare er siktet for vold, ikke for vold med døden til følge, skriver Varden.

– Vanskelig tilgjengelig person

Advokat Bjørn Nærum er oppnevnt som 35-åringens forsvarer.

Den siktede 35-åringen er ikke varetektsfengslet, og skal bli boende i omsorgsboligen. Det kan ta flere dager før politiet vet om mannen er strafferettslig tilregnelig.

– Han er er ennå ikke avhørt. Det vil ta noe tid før det eventuelt kan skje, sier politiadvokat Ingrid Øygarden mandag formiddag.

Politiet jobber fortsatt med å innhente dokumentasjon om mannens tilstand, og en psykologspesialist skal gjøre en sakkyndig vurdering av mannen i løpet av uken.

Den siktede mannens advokat Bjørn Nærum sier han har vært i kontakt med ansatte ved omsorgsboligen som er rundt mannen til daglig.

– Jeg har fått vite at dette er en person som er vanskelig tilgjengelig, og det er foreløpig mye uklart rundt hans tilstand og tilregnelighet. Når det gjelder hva som har skjedd, vil jeg tro obduksjonsrapporten kan oppklare en del, sier Nærum.

Han kjenner ikke til at mannen tidligere har vært innblandet i voldsepisoder.

Den 59 år gamle omsorgsarbeideren var ansatt i Kragerø kommune. Søndag morgen møttes ordfører Jone Blikra og rådmann Inger Lysa til krisemøte.

Også kommunen blir etterforsket

Politiet opplyser at også kommunen er en del av etterforskningen.

– Vi vil blant annet se på rutiner ved omsorgsboligen når det gjelder denne brukeren, og arbeidstilsynet er rutinemessig varslet, sier politiadvokat Ingrid Øygarden.

Ordfører Jone Blikra, som selv har permisjon fra politiet, sier at dette er naturlig.

– Dette er en tragedie som har rammet to lokale familier og hele lokalsamfunnet. Siden det var en ansatt hos oss som døde mens hun var på jobb sammen med en person vi har omsorgen for, er det naturlig at også kommunens rutiner, opplæring, instrukser og bemanning blir en del av etterforskningsgrunnlaget, sier Blikra, som mener både politi og arbeidstilsyn må inn og granske saken.

Blikra forteller at Fylkesmannen gjennomførte et tilsyn ved institusjonen tidligere i år.

– Da ble det bemerket noen avvik som gjaldt journalføring og kursing av ansatte. Disse er vi i gang med å rette opp, sier ordføreren.

Et av avvikene som omtales i rapporten, er at kommunen ikke sikrer «at samtlige ansatte har nødvendig kompetanse og tilstrekkelig systematisk opplæring til å ivareta sine oppgaver».

– Ingen grunn til å spekulere i noen sammenheng

– Når du jobber med personer som har avvikende adferd, må du ha teknikker for å møte det. De ansatte får oppfølging alt etter hvilken erfaring de har og hvem de skal jobbe med. Alle får tilbud om kurs og veiledning, sier rådmann i Kragerø, Inger Lysa.

Hun sier at kommunen ennå har noen uker igjen av fristen for å legge frem en plan for hvordan avvikene skal lukkes:

– Det er ingenting som tyder på at avvikene har noe med den tragiske hendelsene lørdag kveld å gjøre. Dette vil bli ren spekulasjon, sier rådmannen.

Hun forteller at omsorgsboligen har fire beboere med behov for 24-timers oppfølging.

- Dette er en bolig med krevende arbeidsoppgaver og mye personale, sier Lysa.

Else Margrethe Brynemo hadde jobbet i Kragerø kommune i 26 år, og var tilknyttet den aktuelle omsorgsboligen siden juni 2015, ifølge rådmannen.

Vitner ved Statoil på Kalstad hørte høylytt krangling. Da de løp opp til hovedveien fant de den døende kvinnen og slo alarm.

– Mange har det vondt

Klokken 09 søndag morgen møtte ordføreren, rådmannen og kommunalsjef pleie og omsorg et krisemøte på Rådhuset i Kragerø:

– Det er mange som har det vondt i dag. Vårt fokus nå er å ivareta den mistenkte, familiene og våre ansatte på en god måte, sier Lysa.

Sammen med resten av kommuneledelsen møtte hun søndag ettermiddag den avdødes kolleger ved omsorgsboligen.

Psykologspesialist: Et slikt drap skjer så sjelden at det må vurderes fra sak til sak
Saken etterforskes fra Kragerø politistasjon. Her var lysene tent hele natten.
Luftambulansen fra Arendal landet her utenfor Kragerø videregående skole rett ved funnstedet.

Kommunens kriseteam ble straks varslet for å ta hånd om de pårørende. De har så langt ikke ønsket å benytte seg av tilbudet, opplyser politiet.

Kvinnen etterlater seg barn under myndighetsalder.

Les mer om

  1. Kragerø
  2. Politiet
  3. Tilregnelighet