Norge

Norsk skip fremme i Middelhavet

Det norske supplyskipet Siem Pilot, som skal plukke opp båtflyktninger sendt av menneskesmuglere over Middelhavet, var søndag fremme i området.

Siem Pilot er på plass i Middelhavet for å hjelpe til med å plukke opp båtflyktninger.
  • Ntb

Det melder NRK. Siem Pilot tilhører kristiansandsrederiet Siem Offshore og brukes vanligvis i offshorevirksomhet. Det har normalt lugarplass til 64 personer om bord og har et lastedekk på nesten 1.000 kvadratmeter. Skipet er konstruert for redningsarbeid i Nordsjøen og kan ta om bord opptil 500 flyktninger.

I tillegg til et mannskap på 15 er det åtte politifolk og ti personer fra Forsvaret om bord. Det er politiet som leder det norske oppdraget.

Hente opp flyktninger

— Vi gjør dette både for å redde liv og for å bidra til å passe på yttergrensene i Schengen. Men dette skipet er først og fremst dimensjonert for å kunne hente opp mange flyktninger, sa statsminister Erna Solberg (H) da skipet ble presentert for norsk presse i midten av mai.

Så langt i år har 1.800 mennesker druknet i forsøket på å ta seg over Middelhavet, de fleste på veien over fra Nord-Afrika.

Fartøyet vil i første omgang være tilgjengelig for operasjonen Triton i seks måneder. Triton er en EU-operasjon for å støtte Italias redningsarbeid i Middelhavet. Operasjonen koordineres av EUs grensekontrollorgan Frontex.

Det norske skipet skal sette flyktningene i land i Italia.

Passert 50.000

Tallet på mennesker som så langt i år har ankommet Italia båtveien over Middelhavet har passert 50.000. Flere italienske byer sier nå nei til å ta imot flere dersom de ikke får mer penger, melder NRK.

Den siste kontingenten har skapt opphetet politisk debatt i Italia. Regionspresident i Lombardia varslet søndag at han vil be de underliggende regionslederne om å ikke ta imot flere flyktninger fordi han mener den økonomiske smertegrensen er nådd.

Flyktningstrømmen er til nå i år 10 prosent høyere enn den var på samme tid i fjor, og det like før man går inn i høysesongen. Da sommeren var på hell i fjor hadde totalt 170.000 mennesker gått i land i Italia.

Landets flyktningmottak hvor 80.000 mennesker nå oppholder seg, er på bristepunktet.

Les også

  1. 5000 migranter reddet i Middelhavet i helgen

  2. Nye båtflyktninger krysser Middelhavet

  3. Over 700 migranter reddet i Middelhavet