25 år som kongepar: - Svenskene er mest fascinert av kjærligheten mellom Harald og Sonja
Den svenske kongehuseksperten Sten Hedman roser det norske kongeparet for sin folkelighet, men er aller mest opptatt av hvor hardt de måtte jobbe for sin kjærlighet.
Kongeparet har reist på kryss og tvers i landet. Ifølge kommunikasjonsavdelingen på slottet er det kun 69 kommuner på norgeskartet som ikke har hatt offisielt besøk av dem som kongepar eller kronprinspar siden 1957.
I sommer markerer de 25 år på tronen med en reise langs Norges kyst. Siste stopp er Kristiansand på onsdag, der de skal på folkefest og holder sin siste hagefest med 300 inviterte.
Den svenske kongehuseksperten Sten Hedman mener det er spesielt at det norske kongeparet og kronprinsparet reiser så mye rundt som de gjør.
– Kongeparet i Sverige reiser også mye, men bare med fly og de får ikke den samme kontakten med folk. Svenskene bør få seg et kongeskip de også, sier han.
– Det norske kongehuset står nære sitt folk. Det er kult, sier Hedman.
– Det er en enorm varme mellom dem
Men det er først og fremst kjærligheten mellom kong Harald og dronning Sonja som har fascinert svenskene.
– Det at de i så mange år måtte skjule sin kjærlighet før de fikk hverandre har fascinert oss mye. De er et par som har arbeidet hardt for sin kjærlighet.
Hedman sier at han opplever dem som et veldig harmonisk par den dag i dag.
– Det er en enorm varme mellom dem. Det er ikke så vanlig at eldre par er så kjærlige med hverandre.
Imponert over dronning Sonja
Kongehuseksperten mener Sonja har utviklet seg til å bli en fantastisk dronning for Norge.
– Hun møtte mye motvilje i starten. Først ble hun ikke akseptert som kronprins Haralds utvalgte. Og så måtte hun kjempe for å bli akseptert som dronning. Hun har måttet jobbe mye hardere enn den svenske og danske dronningen, sier han.
Se hvilken norsk by kongeparet har besøkt flest ganger
TV2s kongehusekspert Kjell Arne Totland tror kongeparet med årets jubileumsreise igjen viser at de er et kongepar som står sitt folk nær - og at de dermed befester sin posisjon som et moderne og folkelig kongepar.
Folket foran fiffen
– Kongeparet har selv ønsket å feire sitt store regjeringsjubileum med sitt folk istedenfor med store fester for fiffen og for utenlandske kongelige. Det gjorde de ved den vinterlige markeringen 17. januar i år - og det gjør de nå også på sin store jubileumsreise.
Han fremhever at det er helt nytt at kongeparet inviterer til hagefester på hvert sted.
– Og de som har fått plass på gjestelisten er vanlige folk som har utmerket seg i nærmiljøet - blant annet ved frivillig arbeid og andre som fortjener honnør.
Stian sang for dronningen: At jeg ble invitert til å opptre her i dag, er det største symbolet på aksept jeg kan få
Viser hvem som skal føre monarkiet videre
Totland mener det er et tydelig signal at kongeparet har valgt å ha følge av kronprinsparet til Bergen, Stavanger og Kristiansand i tillegg til feiringen i Trondheim.
– Ved å ta tronfølgerparet med seg på reisen, understreker kongeparet helt bevisst at det er Haakon og Mette-Marit som representerer fremtiden og som skal føre monarkiet videre i Norge, sier han.
TV2s kongehusekspert er overbevist om at det betyr svært mye for folk i Norge å få besøk av kongeparet.
– Årets jubileumsreise langs norskekysten har vært en jubelferd fra begynnelse til slutt - til stor glede for både folk og drott.
Måtte vente i 19 år før drømmejobben som kongens skipssjef ble ledig
Forfatter og kongehusekspert Tor Bomann-Larsen mener det har vært kongeparets strategi å besøke landets lokalsamfunn og ikke bare maktsentraene.
– Under signingsmiddagen i 1991 holdt kong Harald en tale der han programerklærte at de vil reise rundt i landet. Og det har de virkelig gjort, sier han.
Bomann-Larsen har skrevet flere bøker om kongehusets historie.
Demokratisering av monarkiet
Han mener kongeskipet også er et virkemiddel for å møte lokalsamfunnet.
– At kong Harald vektlegger lokalsamfunnene på denne måten er en demokratisering av monarkiet, sier han og legger til:
– Kongeparet har dessuten vært flinke til å være inkluderende. Alle samfunnsgrupper er en del av nasjonen, også minoritetene, sier han og påpeker at dette er å videreføre kong Olavs tankegang.