Listhaug vil ikke stanse utsendelse til Russland

Innvandringsminister Sylvi Listhaug slo i Stortinget tirsdag kveld fast at Norge har god grunn til å sende asylsøkere til Russland.

Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) i Stortinget tirsdag der hun måtte svare på utsendelse av flyktninger.
  • Alf Ole Ask

— Vilkår for utsendelse er at de ikke risikerer behandling i strid med menneskerettighetskonvensjon eller til land der en kan bli utsatt for slik behandling. Russland er for de fleste trygt. Det slo innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) fast.

Uttalelsene kom etter at SVs leder Audun Lysbakken stilte spørsmål til statsråden om utsendelse av asylsøkere som er kommer til Storskog i Finnmark.

Han ville vite hvordan statsråden kan forsikre Stortinget om at norske myndigheter ikke sender tilbake flyktninger som risikerer å bli videresendt til et land hvor de blir utsatt for forfølgelse, tortur, umenneskelig behandling eller død. Slik våre internasjonale forpliktelser pålegger oss.

Han viste til at Russland er dømt for ikke å behandle asylsøkere fra Syria og sende dem tilbake.

Bryter ikke forpliktelser

Listhaug avviste at Norge bryter sine internasjonale forpliktelser. De innstramminger som skjedde i asylpolitikken ble vedtatt av et bredt flertall i Stortinget i fjor etter at over 5.500 asylsøkere syklet til Norge fra Russland over Storskog i Finnmark. Listhaug sa at dette stanset tilstrømmingen.

Innvandringsministeren viste til at de som nå sendes ut har multivisum eller langvarig opphold i Russland, noe hun har blitt forsikret om.

På direkte spørsmål om hun kan garantere at de som nå sendes ut ikke utsettes for overgrep, svarte statsråden:

— Jeg har full tillit til de vurderingene som Utlendingsdirektoratet gjør. Dersom Norge skal føre en rettferdig asylpolitikk, så må vi sende ut dem som ikke har krav på beskyttelse, sa Listhaug i Vandrehallen i Stortinget etter debatten.

Bekrefter flertall

-Jeg opplever at det er et bredt flertall i Stortinget bak at dersom vi skal gi beskyttelse til dem som trenger det, så må vi sende ut dem som ikke har slike behov, sier Listhaug til Aftenposten etter debatten hun ble hasteinnkalt til.

Listhaug sier hun er meget fornøyd med at hun fikk denne muligheten til å redgjøre for Stortinget.

Det var mulighet for at hvert parti kunne komme med kommentarer etter Listhaugs svar på spørsmålene fra SV-lederen.

Det ble ingen storm mot innvandringsministeren i Stortinget. Men flere av partienes representanter understreket at de forutsetter at Regjeringen følger vedtaket fra november og at innstrammingen ikke fører til at folk med et beskyttelsesbehov sendes ut.

- Representanter fra flere partier brukte formuleringen om at de forutsetter at regjeringen ikke sender ut folk med et beskyttelsesbehov. Hva skal du gjøre for å sikre at denne forutsetningen oppfylles?

-Jeg har tillit til at utlendingsmyndighetene gjør gode vurderinger. En statsråd kan ikke sitte og kontrollere i detalj det utlendingsmyndigheten gjør, men må ha tillit til at de gjør en god jobb. Så kan det skje feil i alle system. Det skjer i skoleverket og i helsevesenet også, sier Listhaug.

Kommer til et dårligere sted

Listhaug sa at for personer uten rett til opphold Norge, og som blir sendt ut, vil komme til et sted medvanskeligere forhold enn i Norge.

— Det betyr ikke at vi ikke kan eller ikke bør gjøre det, sa statsråden.

I sin oppsummering etter statsrådens svar sa SV-lederen at svaret fra statsråden var klart. Hun kunne ikke forsikre om at de ikke blir sendt ut i strid med våre internasjonale forpliktelser, Russland har ikke et fungerende asylsystem. Vi bygger på et håp.

-Vi er ikke bekymrer ikke for at forholdene er vanskeligheter de kommer, men at vi sender ut folk til der de er i fare, sa Lysbakken.

Det er ikke hver dag at Stortinget på denne måten hasteinnkaller en statsråd på teppet. Sist gang en statsråd ble hasteinnkalt til Stortinget var i desember 2014, da Venstre og KrF avkrevde svar fra justisminister Anders Anundsen (Frp) om utsendelse av asylbarn.

Ingen avgjørelse i Strasbourg

Advokatfirmaet Andersen & Bache-Wiig ba mandag Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg stanse utsendelsen av asylsøkere til Russland.

Saken skulle etter planen være hastebehandlet i dag, men detvil ikke mennskrettighetsdomstolen. Det er en seier for Regjeringens linje.

Er nordmenn og europeere blitt mer tolerante overfor negative karakteristikker av muslimer? I denne ukens verden-podkast snakker vi om hvordan flyktningkrisen endrer debattklimaet. Du kan lytte til den i spilleren under eller påSoundCloud, iiTuneseller fra vårRSS-strøm.

Interessert i politikk? Hør Frank Rossavik om Köln-hendelsene i ukens Aftenpodden. Hør og abonner via Itunes på telefonen din her, via desktop her, eller lytt herfra med ett klikk: