Norge

Ungdomspartiene merker stor pågang etter tragedien

 • Yasmin Sunde Hoel
 • Berit Strøyer Aalborg

Her fra markeringen på Rådhusplassen mandag kveld. Foto: FOTO:SCANPIX

 • Folk vil gjøre alt for at Breiviks handlinger ikke skal kunne medføre sviktende rekruttering til noe parti, sier valgforsker.

De ulike ungdomspartiene Aftenposten.no har snakket med, sier alle at de opplever et voldsomt engasjement fra ungdommer som ønsker å bli medlem etter de tragiske hendelsene på Utøya og ved regjeringskvartalet.

Vi får flere henvendelser på Facebook, e-post og telefon enn vi klarer å ha oversikt over akkurat nå , sier Unge Venstre-leder Sveinung Rotevatn.

Stor pågang

På forskjellige nettsamfunn er det også en tendens at stadig flere utrykker at de ønsker å melde seg inn i partier.

Unge Høyre har siden fredag fått 40 nye medlemmer. Til sammenligning fikk de to nye medlemmer i løpet av hele uken før.

Leder i Unge Høyre, Henrik Asheim, er rørt over det store engasjementet.

— Det er utrolig rørende å se hvordan ungdom tyr til samhold og engasjement som svar på tragedien. Ungdom går foran som et inspirerende eksempel, og svarer angrepet på demokratiet vårt med å kollektivt melde seg inn i de partiene de er mest enig med, sier han.

FpU opplever det samme.

— Vi har fått 30 nye medlemmer siden fredag, og det er mye mer enn vanlig på denne tiden. Tallet blir trolig høyere når vi får registrert alle. Jeg vil påstå at de fleste har meldt seg inn som en konsekvens av det som har skjedd, sier Himanshu Gulati, første nestleder i FpU.

Vi merker godt at det er en stor bevegelse på gang nå. Mange ringer oss og er nysgjerrige , sier KrFUs informasjonsleder Anders Blixhavn.

Senterungdommens leder Johannes Rindal opplyser at de har fått ti nye medlemmer i helgen, også dette er noe mer enn normalt.

AUF har foreløpig ikke ønsket å kommentere hvor mange nye medlemmer de har fått. Men generalsekretær Tonje Brenna opplyser til Aftenposten.no at de har fått et betydelig antall nye medlemmer.

- Det som er flott er at ungdommene henvender seg til alle partier, ikke bare AUF. Det betyr at budskapet har nådd frem, sier hun.

Basert på reaksjoner fra sosiale medier er det svært mange som nå stiller seg bak Arbeiderpartiet. På Facebook har flere valgt å "like" Jens Stoltenberg de siste dagene. Hans fanside har i skrivende stund har 201.905 tilhengere på nettsamfunnet.

Siktede Anders Behring Breivik har sagt i avhør at målet med Utøya-massakren var å gi et kraftig signal til folket og påføre Arbeiderpartiet et så stort tap at det vil hindre rekruttering til partiet i fremtiden.

Trolig mislykkes han fullstendig med dette. I stedet ser det ut til at de tragiske hendelsene, som i hovedsak rammet unge politikere, får andre ungdommer til å engasjere seg politisk.

Det virker som noe er blitt vekket i folk. Folkestyret vårt er blitt angrepet, men engasjementet vi nå ser sier mye om hvor samlet vi er som folk, på tvers av partier , sier SU-leder Olav Magnus Linge.

Rekordstor valgdeltagelse?

På Facebook er gruppen "Rekordstor valgdeltagelse er mitt svar" en av de raskest voksende. Over 21.000 har meldt seg inn.

Dette blir motsvaret fra det norske folk , skriver en av medlemmene.

Valgforsker og professor i statsvitenskap Hanne Marthe Narud tror de fleste partier kan oppleve at rekrutteringen styrkes som følge av terrorhandlingen.

Norge har aldri før sett slike grusomme voldshandlinger. Folk vil gjøre alt for at Breiviks handlinger ikke skal kunne medføre sviktende rekruttering til noe parti , sier Narud.

Men Narud tror det blir en annerledes valgkamp.

— Dette er svært vanskelig for de involverte i Arbeiderpartiet. Derfor er det besluttet at valgkampen vil utsettes til midten av august. Jeg vil tro at valgkampen blir følelsesmessig vanskelig. Men på den annen side kan det føre til at partiene gir litt ekstra for å vise at han ikke har klart å knekke oss, understreker hun.

 1. Les også

  - Min venn Anders

 2. Les også

  Breivik sto på PST-liste

 3. Les også

  68 mistet livet på Utøya

 4. Les også

  En selverklært korsfarer

Flere artikler

 1. POLITIKK
  Publisert:

  Jonas Gahr Støre om Arbeiderpartiets dårlige målinger: – Det ville vært helt feil å skulle begynne å ligne på andre

 2. NORGE
  Publisert:

  Utøya-leder blir Nobelkomiteens yngste medlem noensinne

 3. KULTUR
  Publisert:

  22. juli-regissøren: – Enkelte burde blitt bundet fast i kinosalen for å se filmen

 4. POLITIKK
  Publisert:

  De rødgrønne småpartiene jubler etter skolevalget

 5. POLITIKK
  Publisert:

  Listetopp i Partiet De Kristne går av etter Utøya-innlegg

 6. POLITIKK
  Publisert:

  143 har meldt seg ut av Ap på tre dager