Norge

800 boligblokker i Oslo er høyere enn brannvesenets stigebiler. Hva gjør du hvis det brenner?

Skal du forsøke å komme deg ut, eller skal du holde deg i leiligheten til brannvesenet kommer?

Oslo har sin andel høye bygninger. Brann- og redningsetaten mener at de som bor i disse, i utgangspunktet skal være like trygge uansett hvilken etasje de måtte befinne seg i.
 • Thomas Olsen
  Journalist

I høyblokken Grenfell Tower i London, der det stadig rapporteres om flere dødsofre etter katastrofebrannen, var beboernes branninstruks «stay put» – hold deg der du er:

Beboere skal kun evakuere dersom det brenner i deres egen leilighet. I tilfelle brann andre steder i bygget oppfordres beboerne til å holde seg inne med dører og vinduer lukket.

Ble bedt om å bli - mange døde

Det samme rådet fikk flere av beboerne da de ringte brannvesenet natt til onsdag.

– Dette er en av flere ting som folk forståelig nok stiller spørsmål ved. Heldigvis holdt ikke beboerne seg inne i leilighetene, de flyktet i sikkerhet, uttalte ordfører i London, Sadiq Khan, til BBC.

Denne branninstruksen ble hengt opp i Grenfell Tower i mars. Her rådes beboerne til å «stay put» – å holde seg i leiligheten ved brann.

Likevel var det mange som ble igjen i leilighetene, enten på grunn av rådet de fikk eller fordi de ikke kom seg ut på grunn av røyk i bygningens eneste trappeoppgang. For de som befant seg i de øvre etasjene, ble dette fatalt da brannen spredte seg med voldsom kraft og reduserte leilighetene til utbrente skall.

The Guardian skriver at «stay put»-regelen har vært et grunnprinsipp i sikkerhetsinstruksene i denne typen boligblokker siden 1950-tallet.

 • London-brannen spredte seg eksplosivt via fasadeplater i brennbart materiale. Slike fasadeplater er også vanlige i Norge
Under brannen i London forsøkte en eldre mann å påkalle brannvesenets oppmerksomhet ved å vinke med en genser eller håndkle fra vinduet, mens flammene står ut av leiligheter noen etasjer over. Først mange timer senere ble han reddet ut. Gjorde han det rette, eller kunne også han blitt et av ofrene i Grenfell Tower-katastrofen?

Norsk instruks: – Kom deg ut tidlig!

I Oslo kommune, som har 800 boligblokker med mer enn ni etasjer, anbefales beboere å komme seg ut så raskt som mulig hvis brannalarmen går.

I tillegg til den offisielle huskeregelen Redde – varsle – slukke har Oslo brann- og redningsetat følgende publikumsinstruks:

Når det brenner, skal du alltid prøve å komme deg ut av bygningen. Men hvis det er røyk i trappen eller nødutgangen, må du snu og gå tilbake der det er røykfritt (for eksempel inn i leiligheten igjen).

– Vårt råd til beboere, i både høyhus og andre leilighetsbygg, er å ha en brannvarsling som sikrer deg så tidlig varsel at du kan komme deg ut selv via rømningsveiene før røyken sprer seg dit. Det beste er alltid at beboere kan komme seg ut selv, opplyser branninspektør Frode Michaelsen ved Brannforebyggende avdeling i Oslo brann- og redningsetat.

Etter katastrofebrannen i London og en storbrann på Holmlia la Brannvesenet i Oslo onsdag ut disse rådene til publikum:

– Snu hvis du møter røyk

Alt fra bygningsmaterialer til tekstiler avgir giftige gasser når de brenner. Og det er som regel røyken som tar flest liv i branner.

– Dersom det allerede er røyk i rømningsveiene, anbefaler vi at man holder seg i leiligheten og går til i et vindu for å få brannmannskapenes oppmerksomhet. Ved et vindu vil du også i de fleste tilfeller kunne få frisk luft dersom det er mye røyk som sprer seg i bygningen, forklarer Michaelsen.

Han legger til at man da bør ringe 110 og fortelle hvor man oppholder seg. Da kan man bli reddet av røykdykkere eller få veiledning om hva som er lurt å gjøre.

– I hvilken del av et høyhus er man tryggest?

– I høyhus skal man i utgangspunktet være like trygg i alle etasjer, særlig hvis man har fungerende brannvarsling og gode brannceller – etasjeskiller, vegger og dører som hindrer brannen i å spre seg. Nye boligblokker skal også ha sprinkleranlegg og vil normalt ha enda høyere sikkerhet, svarer branninspektøren.

Overlevende fra storbrannen i London fortalte at det ikke gikk noen felles brannalarm i bygningen. Brannen ser ut til å ha spredd seg svært raskt via fasadeplater i brennbart materiale.

Leilighetene i Grenfell Tower er fullstendig utbrent.

Stigebiler når kun 8. etasje

I Oslo finnes kun tre stigebiler som rekker 32 meter opp, og ingen brannbiler har stiger som rekker høyere enn til 8. etasje. Brannvesenet opplyser at stigebiler som når høyere, er for brede og sliter med å komme frem i Oslos gater.

– I Oslo har vi over 800 boligblokker som er ni etasjer eller høyere. For slike bygninger er det i all hovedsak ikke tenkt at brannvesenets stigebiler skal kunne nå alle leiligheter for å kunne redde personer. Byggene skal derimot være godt tilrettelagt med innvendig stigeledning for slukkevann. I nyere bygg skal det også være brannmannsheis. Det er også stilt strenge krav til materialene og konstruksjonene. Byggene skal altså være bygget trygge nok uten at alle fasader kan nås med stigebil, svarer Frode Michaelsen i Oslo brann- og redningsetat.

Pakket seg inn i håndklær og oversvømte leilighet

I London skal beboerne fått flere råd for redde seg i brannen. Noen fikk beskjed om å fylle badekar, putte våte håndklær i dørsprekker, foran munnen og rundt pannen.

En mann pakket familien i våte håndklær og fikk alle ut fra 21. etasje, mens en kvinne mente hun ble reddet av at hun åpnet vannkranen på badet og oversvømte leiligheten sin.

Michaelsen ønsker ikke å kommentere hvor gode disse rådene var.

– Det er vanskelig å vurdere rådene som ble gitt i London uten å kjenne bedre til hendelsen og hvilken situasjon beboerne befant seg i inne i leilighetene. Vårt beste råd er å ringe 110 for å få veiledning hvis man er fanget inne i en brennende bygning, sier Michaelsen.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  KULTUR
  Publisert:

  Karpe-medlemmet ble sjokkert da han så hvilke ytringer folk blir dømt for. Nå ønsker han endring.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5