Norge

Google forandrer søkeforslag om at «kvinner skal være på kjøkkenet»

Etter at Aftenposten fredag fortalte at flere søkeforslag knyttet opp til ordene «kvinner skal» kunne oppleves diskriminerende, har selskapet nå forandret autoforslagene.

  • Øyvind Tveter
    Øyvind Tveter
    Journalist og fotograf

Google har fjernet flere søkeforslag knyttet opp til søkeordene «kvinner skal». Blant annet er autoforslagene «kvinner skal tie i forsamlinger» og «kvinner skal være på kjøkkenet» nå borte fra søkefeltet til selskapet.

Glad for endringer

I en video publisert fredag på Aftenposten reagerte forfatter og blogger Susanne Kaluza på søkeforslagene som Google foreslo og spurte om selskapet hadde et moralsk ansvar for autoforslagene som ble foreslått. Tre dager senere er hun fornøyd med endringene.

– Det er gledelig at søkeordene er endret, enten det er Aftenpostens sak, at det er rapportert til Google, eller fordi folk googler andre ting, sier Susanne Kaluza.

Her er søkeforslagene som dukket opp i Google når man skrev inn «kvinner skal». Det er kun Oscar Wildes sitat «kvinner skal elskes, ikke forstås», som nå står igjen.

Oppfordrer brukere til å si ifra

PR-sjef i Google Norge, Helle Skjervold, ønsker ikke å kommentere de spesifikke søkeordene, men skriver følgende i en mail:

– Autoforslagene genereres algoritmisk, og er på den måten ingen eksakt vitenskap – det betyr at funksjonen enkelte ganger kan generere støtende forslag. Selv om vi gjør vårt beste for å hindre at upassende forslag genereres får vi det ikke alltid til, og derfor oppfordrer vi brukerne til å flagge innhold de finner upassende gjennom vår feedback-knapp («Rapporter upassende innhold») under søkeforslagene. Da gjennomgår vi flaggingen, og tar affære i de nødvendige tilfellene.

Les mer om

  1. Google
  2. Susanne Kaluza