Norge

Gislefoss avlyser obs-varselet for Sør-Norge

Det ventes ikke lenger så kraftig nedbør at den kan føre til lokale oversvømmelser, jordskred og overvann i Sør-Norge, sier statsmeteorolog Kristen Gislefoss.

Det blir en våt lørdag i deler av Sør-Norge. Neste uke blir det tørrere.
  • NTB
  • Emmad Zangani

Fredag sendte Meteorologisk institutt ut obs-varsel for fylkene Østfold, Akershus, Oslo, Oppland, Buskerud og Vestfold. Der var det meldt at det kunne komme opptil 40–50 millimeter nedbør enkelte steder, noe som kunne føre til lokale oversvømmelser, jordskred og overvann.

Obs-varselet ligger fortsatt ute på Meterologisk institutts værvarslingstjeneste Yr, men ifølge statsmeteorolog Kristen Gislefoss kan man i realiteten glemme det.

I Oslo er det eksempelvis nå meldt 0,2 millimeter nedbør på det meste resten av lørdagen, og ifølge Yr kan sola også glimte til.

– For min del er det avlyst. Vi kan ikke utelukke at det kommer en og annen kraftig regnbyge enkelte steder, og en tordenskur i ny og ned, men det er ingen grunn til å krisemaksimere. Jeg tviler på at det blir oversvømmelse i kjellere og den slags, sier han til NTB.

Han opplyser at prognosene for helgen har vært veldig ustabile, og at sommerværet i landsdelen ofte er vanskelig å spå.

– For hver gang vi kjørte prognosene varierte de veldig, fra veldig mye til nesten ingen nedbør, men om sommeren skal man alltid være obs, sier han.

Meteorologisk institutt har sendt ut OBS-varsel for fylkene Østfold, Akershus, Oslo, Oppland, Buskerud og Vestfold.

Det er ventet lokalt kraftige regn- og tordenbyger og fare for lokale oversvømmelser, jordskred og overvann i tettbygde områder lørdag.

– En jevn nedbør begynner allerede ved midnatt, men enkelte steder blir det mer kraftig. Fra lørdag formiddag venter vi lyn og torden, sa vakthavende meteorolog Sevim Müller ved Meteorologisk institutt til NTB fredag kveld.

  • Les også: Turistforeningen blir kritisert for farlige oversettelser.

Godvær fra søndag i Oslo

Søndag tar imidlertid været seg opp igjen, og solen kommer tilbake i Oslo. Godværet fortsetter neste uke med temperaturer på rundt 20 grader.

– Det blir fine sommerdager fremover med lite vind og nedbør. På grunn av den varme luften kan det oppstå noen ettermiddagsbyger, men disse går fort over, sier statsmeteorolog Ine-Therese Pedersen.

Fin helg i nord

Nord-Norge har ingenting å frykte lørdag.

– Det blir varmt og fint. I Nordland, Indre Troms og på Finnmarksvidda kan det fort bli over 20 grader, sier Pedersen.

Søndag kommer regnet tilbake i Nordland, og det sprer seg videre til Troms. I Finnmark fortsetter godværet også søndag, og dette fylket får den varmeste helgen i nord.

Neste uke blir det verre.

– Det kommer til å regne omtrent hver dag i Nord-Norge, uten stabile høytrykk. Men det kan komme innslag av sol, sier Pedersen.

Pent vær på Vestlandet

Søndag blir det varierende vær med vekslende regn og sol i løpet av dagen på Vestlandet. Etter helgen blir det både varmere og tørrere.

– Det kan fort bli over 20 grader i indre Vestlandet, men kysten holder seg nok rundt 15 grader. Pent vær er å forvente, men noen ettermiddagsbyger i indre strøk kan man ikke se bort ifra.

Les mer om

  1. Oslo
  2. Vær
  3. Norge