Ble lam etter stup i basseng

Da den berusede 31-åringen stupte i bassenget i badelandet Tropicana på Pers Hotell, braste han rett i bunnen med hodet først. Han brakk nakken, og ble lam fra brystet og ned. Nå er If skadeforsikring dømt til å betale erstatning.

31-åringen feiret 30-årsdagen til en kamerat i Tropicana badeland på Gol en vinterdag for tre og et halvt år siden. Gjestene fikk mat og alkohol i badelandet, og det var flere som hoppet i bassenget uten at vaktene sa noe. Utpå kvelden satte 31-åringen seg i boblebadet sammen med flere andre. Også her drakk de litt. Etter en stund gikk han ut av boblebadet og stupte ut i bølgebassenget. Det var da det gikk galt. Vanndybden var bare 72 cm på stedet, og han traff bunnen med hodet først. I dag er han lam fra brystet og ned. — Han gikk hjemmefra en lørdag som en frisk ung mann, med samboer og sønn på 4-5 år. Først ett år etterpå kom han hjem, forteller advokaten hans, Helge Husebye Haug. 31-åringen ble liggende ett år på sykehus, og er nå lenket til rullestolen.

Nektet erstatning

Pers Hotell og deres forsikringsselskap, If skadeforsikring, mente at 31-åringen selv hadde ansvaret for ulykken, og nektet å betale ut erstatning. Dermed møttes de i retten første gang for snart to år siden. Dommen i Hallingdal tingrett gikk i 31-åringens favør, og badelandet og forsikringsselskapet ble gjort to tredjedels ansvarlig for skadene hans. Men ingen av partene var fornøyd med dommen. If og Pers anket og 31-åringen motanket. Forsikringsselskapet mener at badelandet har mer enn nok skilter som viser at det er forbudt å stupe, mens 31-åringen selv sier at han ikke så disse. - Han var i badelandet for første gang denne kvelden. Boblebadet ligger ved kanten av bassenget, og eneste naturlige vei fra boblebadet er ut i bassenget. Det var en som stupte før ham, og det gikk greit. Dermed stupte han etter. Både bunnen og veggen i bassenget er malt i en mørk blå farge, det er derfor umulig å se hvor dypt det er, sier advokat Haug. 31-åringen stupte rett på grunnen i bassenget.

12 millioner

Borgarting lagmannsrett kom frem til at Pers AS er erstatningsansvarlig på subjektivt grunnlag. Retten mener at skiltingen ikke var god nok, at bassenget burde ha vært bedre merket og at vaktholdet ikke var tilfredsstillende. Pers AS og If skadeforsikring ble derfor funnet tre fjerdedels erstatningsansvarlig for skaden som 31-åringen fikk. De må også betale saksomkostninger for lagmannsretten.Før det hele endte i retten, kom 31-åringen med et erstatningskrav på 12 millioner kroner. Dette avviste If skadeforsikring blankt. - Vi brukte ett år på å utrede kravet, de brukte en uke på å si nei, sier Haug. Han tror kravet vil bli enda høyere i dag. Pers Hotell har i ettertid gjort noen endringer for å bedre sikkerheten i badelandet. De har fått høyttalere, der folk blir gjort oppmerksom på at stuping og hopping er forbudt, og de har satt opp et stengsel mellom boblebadet og bølgebassenget. Fremdeles arrangerer de selskaper med alkoholservering, men festarrangørene får tydeliggjort ansvaret for at alle overholder reglene i bassenget. - Dette er en tragisk hendelse som har satt preg også på oss på Pers, spesielt de som var på arbeid den kvelden, sier direktør Arve Rustberggard.I dag har mannen som stupte i bassenget blitt 35 år, er uføretrygdet og 100 prosent arbeidsufør. Nå håper han at han slipper å møte i retten igjen. - Han er bare interessert i å få dette avsluttet. Han måtte bytte bolig, og har fått mye gjeld uten annen inntekt enn uførepensjon. Det er viktig at vi får en avslutning på dette, slik at han får det økonomiske på plass, sier advokat Haug. If skadeforsikring har ikke bestemt seg for om de vil anke saken.

<b>Ble lam. </b>31-åringen gikk fra boblebadet i Tropicana og stupte ut i bølgebassenget. Det førte til store lammelser og et liv i rullestol.