Vi hoster millioner inn i forkjølelsesindustrien

Vi prøver det som er av medikamenter under hostekulene. I Oslo sprayer vi oss i nesen for 20 millioner kroner i året.

Pengene renner inn i forkjølelsesindustrien når høstinfluensaen har sin storhetstid i slutten av november. Nå er tiden for tradisjonell forkjølelse, verdens vanligste infeksjon. Et gjennomsnittsmenneske er forkjølet fem-seks ganger i året. I løpet av et liv kan vi regne med å gå 2-3 år med snufsete nese. Er det rart det er penger å tjene i en forkjølet verden? -En banal sykdom, konstaterer Bjørn Iversen, overlege ved Statens institutt for folkehelse. "En godartet og ukomplisert tilstand", supplerer legelitteraturen. Hjelpemidler mot sykdommer florerer. Både bensinstasjoner og kiosker selger tabletter som nærmest gir seg ut for å være medisiner mot forkjølelse, men hjelper det?-I ngen medikamenter kan direkte kurere forkjølelse. De har kun lindrende egenskaper, sier overlege Bjørn Iversen, og heller dermed malurt i solhattbegeret.

Hoster for millioner

Mye lindring må til når hele Oslo nyser. 4 millioner kroner bruker vi på hostesaft. 4 millioner ganger i året spruter eller putter vi et eller annet opp i nesa for å ruske opp i systemet. Hver osloborger tar i gjennomsnitt 10 smertestillende tabletter hvert år av den milde sorten. Dette er imidlertid bare tallene fra apotekene. Helsekostmarkedet er kanskje litt mer diffust, men ikke mindre enormt. En undersøkelse utført av Legemiddelindustrien og Farmastat viser at vi i gjennomsnitt bruker 90 kroner pr. måned på naturmidler, mot 59 kroner på legemiddel. Og det er på denne tiden av året vi føler vi trenger slike ting mest.— Bare den siste uka har vi kanskje solgt 100 flasker med solhattolje, sier Tom Ryen ved Sunkost i Grensen. Det var før meldingen kom om at solhatt kan være skadelig hvis det tas sammen med Paracet. - Vi merker sesongsvingningene godt. En god høst er våt og kald med mye forkjølelse og sår hals, sier produktsjef for Repsils, Kristian Bjerknes hos Minde sjokolade.

Stell godt med deg

Overlege Iversen vil ikke felle noen knusende dom over alle preparatene vi tar i oss. For det kan jo være at vi føler det hjelper.- Man skal ikke kimse av placeboeffekten. Det viktigste når man blir forkjølet, er uansett å stelle godt med seg selv. Vi har kanskje faste rutiner når vi blir syke. Det er viktig å holde på dem enten det er en kopp solbærtoddy, urtete, drops eller vitaminer. Har vi det bra med oss selv, fungerer kroppen bedre. Da er vi heller ikke så utsatt for infeksjoner, sier han.