Norge

Kronprinsparet lar kulturminner forfalle

Både fagfolk og turgåere reagerer på at kronprinsparet lar Bråtan husmannsplass (bildet) og Rødlåven forfalle. Foto: Solveig Ruud

For tre år stilte Fylkesmannen seg negativ til kronprinsparets planer om å rive et par gamle bygninger ved Skaugum i Asker. Nå forfaller de.

  • Ruud Solveig

Etter råd fra Fylkesmannen droppet kronprinsparet i 2015 planene om å rive så mange bygg som det ønsket på og omkring gården Skaugum i Asker.

Etter planen skulle ni bygninger rives, men kronprinsparet valgte å trekke rivningssøknaden for bl.a. husmansplassen Bråtan og den såkalte Rødlåven. Men nå reagerer både fagfolk og Asker kommune ifølge NRK på at kronprinsparet lar byggene forfalle.

- Vi som bor her i Asker synes det er utrolig trist at de ikke blir tatt vare på. Det går an å sette Bråtan i stand, slik at folk kan bo her, sier Fredrikke Hegnar von Ubisch, direktør ved Asker museum til NRK.

Museet ligger et drøyt steinkast fra husmannsplassen, som svært mange turgåere i området ofte passerer. Plassen har en fin beliggenhet med god utsikt mot Oslo og fjorden.

Skuffet over kronprinsparet

Naboer og turgåere har gjennom lang tid sett hvordan forfallet har utviklet seg.

Forfallet er tydelig på mange av bygningene. Dette bildet er tatt i desember 2014 Foto: Solveig Ruud

Drøyt to år etter, i februar 2017, viser bildet tydelig at forfallet har økt. På samme bygg som bildet over har taket nå rast helt sammen. I bakgrunnen ser vi hovedhuset. Foto: Solveig Ruud

− Jeg synes det er sørgerlig at det har forfalt så mye. På en del år har gått fra å være et falleferdig hus til å bli et veldig falleferdig hus som man egentlig burde fjerne. Det synes jeg er synd å se, sier Trude Wigdel til Aftenposten .


Måtte gjerdes inn av sikkerhetsmessige årsaker

Hun jobber i en barnehage i nærheten og går forbi plassen Bråtan en gang i uken med en gruppe barn fra barnehagen. Men de kommer ikke som før helt inn på plassen, som nå er gjerdet inne.

Før årsskiftet 2015 kunne turgåere bevege seg inn på tunet. Også da bar byggene preg av forfall, men ikke så mye av området måtte stenges av hensyn til folks sikkerhet. Bildet er tatt i desember 2014. Foto: Solveig Ruud

«Kjære turgåer. Vi har dessverre måttet stenge av området av hensyn til sikkerheten», heter det på en oppsatt plakat der Skaugum ber folk om ikke å gå på innsiden av gjerdet.

Men nå har også forfallet tatt plakaten som har krøllet seg sammen slik at beskjeden bare kan leses av dem som vet hvor den var.

Wigdel er overrasket over at kronprinsparet ikke gjør noe med bygget.

− Det hadde vært fint å bevare området som det var, sier hun til Aftenposten.

Trude Wigdel er overrasket over at kronprinsparet lar forfallet fortsette. Foto: Solveig Ruud

Riksantikvaren mente bygningene ikke var bevaringsverdige

I 2014 søkte de kongelige om å rive ni av bygningene. Riksantikvaren fant den gangen at de ni bygningene ikke var bevaringsverdige.

Planene vakte sterke reaksjoner hos lokalhistorikere og politikere. Både Asker kommune og fylkesmannen i Oslo og Akershus anbefalte å avvise søknaden.

Til slutt trakk kronprinsen søknaden om å rive husmannsplassen og den såkalte Rødlåven. Tre år etterpå har ingenting skjedd.

Slottet: Lovet ikke oppussing

Rødlåven ble bygget tidlig på 1900-tallet, og Bråtan på slutten av 1800-tallet. NRK opplyser at det ifølge Slottet ikke foreligger noen planer for bygningene.

– Kronprinsen har ikke gitt noe løfte om å pusse opp Bråtan og Rødlåven. Det sier assisterende kommunikasjonssjef Sven Gjeruldsen på Slottet til NRK.

– Kronprinsparet bør gå foran som et godt eksempel og vise at man tar vare på sine kulturminner. Det må kronprinsfamilien klare, mener Hegnar von Ubisch.

Les også

  1. Sivilombudsmannen kritiserer Skaugum-hemmelighold

  2. Sivilombudsmannen kritiserer Skaugum-hemmelighold

  3. Kronprinsparet bygger ny villa på Skaugum

Les mer om

  1. Asker
  2. Kongelige
  3. Riksantikvaren