Livsfarlige piller på nett

SLANKEDOP. Nylig døde en 36-årig danske etter å ha tatt et ulovlig slankemiddel. Nå advares nordmenn mot å bestille ulovlige slankemidler og kosttilskudd på nettet.

Rådgiver Tore Westernes i Tollvesenets terminal i Oslo sjekker innkommet post for ulovlige stoffer.
  • Forf>ingar Haug Steinholt (foto)
  • <forf>anne Hafstad <

Spør avdelingsoverlege Steinar Madsen om nett-piller.


En 36 år gammel mann i Danmark er død etter inntak av det ulovlige slankemiddelet Therma Power. Produktet inneholder legemiddelet efedrin, som er ulovlig i kosttilskudd. Retsmedicinsk Institut i Århus har påvist at mannen hadde et høyt innhold av stoffet efedrin i blodet. Mannen døde av en blodpropp i hjertet. Lægemiddelstyrelsen i Danmark advarer derfor på det kraftigste mot Therma Power og lignende produkter med samme innhold og egenskaper.

Norske advarsler.

Også norske myndigheter advarer nå på det sterkeste mot å kjøpe slankemidler og kostholdsprodukter på Internett. — Vårt budskap er enkelt: Ikke kjøp denne typen produkter på nett, sier avdelingsoverlege Steinar Madsen i Statens legemiddelverk. Det er først og fremst internasjonale nettsteder Madsen advarer mot, men han gir heller ingen garantier for produkter som selges via norske nettsteder. - Dødsfallet i Danmark viser hvor farlig dette er. Også i Norge har vi tilfeller hvor personer har fått hjerteproblemer etter bruk av slike midler, men det er ikke registrert dødsfall her, sier han. Madsen understreker at det ofte er personer som allerede har økt risiko for hjerte- og karsykdommer som prøver slike produkter. - Hvis overvektige personer med høyt blodtrykk får i seg for eksempel efedrin, kan de få hurtig puls og blodtrykksstigning. Det kan være nok til å utløse hjertekrampe og i verste fall død, sier Madsen.

Utenlandske nettsteder.

Madsen forteller at det finnes eksempler på at ulovlige og farlige produkter er markedsført også i Norge. - De fleste som driver med dette kan regelverket, men bryr seg ikke om det. Skal du kjøpe slankemidler eller kosttilskudd bør du gå til apotek eller i helsekostforretninger. Om det virker, er en annen sak, sier Madsen. Han forteller at en rekke av slankemidlene og kosttilskuddene som selges via utenlandske nettsteder inneholder efedrin og lignende stoffer, uten at det står på pakningen. - Der står det ofte at produktet inneholder naturens egne slankemidler. Produsentene skjuler hva som egentlig er i produktene. Det kan bli fatalt for dem som tar slike produkter, sier Madsen. Han legger til at det er en skog av slike produkter, og et enkelt søk på nett vil gi flere hundre vidundermidler som tilsynelatende er helt ufarlige, og med en effekt man bare kan drømme om. - Vi vet at mange av produktene inneholder legemidler med alvorlige bivirkninger, sier Madsen.

Omfattende salg.

Etterforskning i Danmark tyder på at ulovlig salg av slanke- og sportsprodukter som inneholder de ulovlige stoffene synefrin og efedrin kan være omfattende.

  • "Rød" Therma Power inneholder efedrin og koffein i meget høye konsentrasjoner. Efedrin kan være svært farlig, særlig for pasienter med hjertesykdom.* "Blå" Therma Power inneholder meget store konsentrasjoner av stoffene synefrin og koffein som i kombinasjon kan føre til hjerte/kar-lidelser, benskjørhet og skader på sentralnervesystemet.

— Vi ser hjerteinfarkt hos unge mennesker som har brukt sentralstimulerende midler som amfetamin og kokain. Efedrin er et lignende stoff, sier avdelingsoverlege og professor Dag Jacobsen, akuttmedisinsk avdeling, Ullevål universitetssykehus.

- Ber om angina.

Disse stoffene gir forsnevring i blodårene i hjertet og sammenklumpninger i blodet. Resultatet er redusert oksygentilførsel til hjertet samtidig med at hjertet skriker etter oksygen fordi blodtrykket og puls stiger. - Ved å ta slike midler ber man nærmest om hjertekrampe (angina) og hjerteinfarkt, sier han.- Har dere hatt tilfeller av hjertesykdom etter bruk av slike produkter?- Ikke direkte av slankemidler som vi kjenner til, men vi har sett hjertesykdom etter bruk av lignende stoffer. Det er farlig, og det er en god grunn til at disse stoffene er ulovlig i Norge, sier Jacobsen.

440 beslag i 2007

— Det har vært en økning i antall beslag de siste årene. I fjor gjorde vi 440 beslag av denne typen produkter. Det er helt klart slankemidler med efedrin som dominerer. Rundt 80 prosent av beslagene er knyttet til efedrin, sier rådgiver Tore Westernes, Oslo regiontollsted. Han tror mørketallene er store.

Flest kvinner.

Det er her i tollen på Alnabru i Oslo at de fleste beslagene med ulovlige slankepiller og annet som kommer med post fra utlandet, blir gjort. Det aller meste er bestilt over Internett. Det er stort sett vanlige folk som er bestillerne. - Når det gjelder slankemidler, er det nok mest kvinner. De sitter på nettet og bestiller, og vet nok ikke hvor farlig det er eller at det de bestiller er ulovlig, sier Westernes. - Hvordan oppdager dere disse forsendelsene?- Vi går igjennom posten manuelt. Ofte så kjenner vi igjen avsender osv. De beslagene vi gjør, er stort sett fra firmaer i utlandet, sier Westernes. De fleste som bestiller, er privatpersoner. Bare i fjor måtte 10-12 kvinner på Sørlandet ta den tunge veien til Arendal politistasjon, etter at de hadde bestilt ulovlige slankemidler fra utlandet, ifølge Agderposten. Avisen skriver at de kunne vente seg bøter på opptil 3000 kroner, selv om de ikke visste at det de hadde gjort var ulovlig. Tore Westernes forteller at tollerne også har kommet over beslag som kan tenkes å ha profittmotiverte hensikter. Når tollerne kommer over en forsendelse med ulovlige produkter, anmeldes forholdet.