Norge

- Ikke lenger kun et krydder

  • Karianne Larsen
- Mange har nok tenkt at dette er en forbigående trend. Men faktum er at dette er den største økonomiske vekstperioden vi har sett, sier Ajay Dayal, ABN Amros spesialist på vekstmarkeder.
  • De nye markedene presenterer den største økonomiske vekstperioden vi har sett, sier Ajay Dayal, ABN Amros spesialist innenfor nye markeder.

Les også

  1. Nye markeder lokker småsparere

  2. Elsker norske fond

London-baserte Dayal har nylig vært to dager i Norge for å fortelle norske kunder om de nye markedene. Han er overbevist om at nordmenn bør sette pengene sine i kinesiske eller indiske aksjefond.

Økt urbanisering.

Dayal tror at nordmenn har vært litt trege til å se potensialet i fond innenfor vekstmarkedene. — Mange har nok tenkt at dette er en forbigående trend som vil stoppe om noen år. Men faktum er at dette er den største økonomiske vekstperioden vi har sett, sier Dayal. Han peker på det kinesiske markedet som et av de sterkeste vekstområdene. - Kinesiske aksjer er underpriset. Samtidig leverer bedriftene gode tall. Vi forventer at utviklingen vil fortsette å være sterk, sier Dayal. Spesialisten tror at det er flere drivere til en fortsatt vekst. - I Asia drives utviklingen av en økt globalisering og urbanisering. En million mennesker flytter fra landsbygda og inn til byene. Middelklassen vokser. Dette krever bedre infrastruktur og flere leiligheter. Det er ikke uten grunn at de to rikeste mennene i Kina har bygd seg opp gjennom boliginvesteringer, sier Dayal.

Miljø og etikk.

Abn Amros spesialist ser at den økte veksten kan føre til miljøutfordringer. - Kinesiske myndigheter har sagt at de vil redusere forurensningen med 20 prosent de neste fem årene. Samtidig har de en generell vekst på rundt 10 prosent. Vi tror at kineserne tar miljøvern på alvor og er proaktive overfor forurensning, sier Dayal. Nordmenn er opptatt av å investere etisk og ønsker ikke å sette pengene sine i uetiske fond. Hvordan kan man være sikker på at kinesiske fond ikke investerer i barnearbeid eller klasebomber? - Vi søker gode firmaer som har en god standard. Vi tror at en bedre sosial standard vil lønne seg i det lange løp, sier Dayal. Kina er ikke demokratisk, og regimet kritiseres av internasjonale organisasjoner som Amnesty International for brudd på menneskerettigheter. Likevel tror Dayal at miljø og etikk er viktig, og at kineserne med sin sterke ledelse vil måtte ta hensyn til det.

Sterk ledelse er bra.

— Kina har et kommunistisk regime og ikke et fritt marked. Vil ikke det påvirke risikoen ved investeringen? - Vi kan ikke se på kinesisk politikk på samme måte som vi ser på vår egen politikk. Kina er et kommunistisk regime. På den andre siden så har kineserne en sterk ledelse, noe som er fordelaktig for veksten. Med en sterk ledelse kan man øke velferden blant befolkningen og gi folk flest en bedre livsstil, sier Dayal. Han påpeker at Kinas utvikling mot demokrati går steg for steg. - I Russland var de altfor raske med å innføre det totale frimarkedet. Og se hva som skjedde der. Noen mennesker ble veldig raskt rike, mens de fleste fikk det dårligere enn før. I Kina har de en gradvis endring, sier Dayal. Spesialisten ønsker ikke å anbefale hvor mye en investor bør ha i de nye markedene. - Men de nye markedene er ikke lenger kun et krydder, dette er noe du skal investere i på lang sikt. Trenden er at dette markedet vil vokse, de vil være med oss i minst to generasjoner, avslutter Dayal.

Les mer om fond og aksjer på Aftenposten Forbruker.