Norge

Hubro på bytur

Beglodd på Grønland og mobbet i Tøyenparken. Nå har Friluftsetaten tatt seg av uglen.

En veterinær skal nå finne ut om denne hubroen er syk.
  • Nina Lødemel

En hubro, den største uglearten i Norge, har holdt til midt i Oslo sentrum de siste dagene.I dag klarte Friluftsetaten å få tak i hubroen i Brugata. — Det er et svært uvanlig syn å se en hubro midt i en by, sier naturforvalter i Friluftsetaten i Oslo, Kjell Isaksen.

Vandrefalk jaget hubroen

Ornitologen Kjetil Hansen så hubroen mandag morgen da en vandrefalk jaget uglen over hustakene i tigerstaden. - Det var nok litt av et syn, sier Isaksen. Hubroen fikk først oppmerksomhet da den ble sett ved Grønlandsleiret i Oslo på fredag. Der slo den seg ned midt i veien. - Folk kunne gå helt inntil fuglen, og det er veldig uvanlig siden hubro vanligvis er en sky fugl. Dette tydet på at den ikke hadde det helt bra, sier Isaksen.

Mobbet i parken

Senere i helgen hadde hubroen vært i Tøyenparken der den ble mobbet av fugler som var mindre enn den. - Hubroen satt helt åpent og ble mobbet av skjærer og kråker uten å reagere. Derfor har vi lurt på om den var syk, sier naturforvalteren. Trude Schmidt Øvregard og samboeren Jose Antonio Hernández oppdaget fuglen lørdag morgen da den solet seg i morgensolen på Enerhaugen. - Den så rolig og fredelig ut der den solte seg. Det så ikke ut som at den la merke til meg i starten, selv om jeg gikk helt inn til vinduet, og jeg fikk tatt noen fine bilder før den fløy avgårde, sier Trude Schmidt Øvregard.

Funnet i trang bakgård

I dag kunne Friluftsetaten hente ned uglen fra en trang bakgård i Brugata. - Den satt oppe i en vinduspost, og med god hjelp fra brannvesenet fikk vi tatt ned hubroen, sier Kjell Isaksen. Det var tydelig at den ikke var i form. Fuglen prøvde ikke å flykte og det gikk fint an å klatre helt opp til den og legge håven over. - Slik reagerer ikke en frisk hubro i god fysisk form, sier Isaksen.

Slippes utenfor byen

Nå skal hubroen få næring og skal undersøkes av en veterinær som skal finne ut hva som er galt med uglen. Så skal den slippes ut i sitt rette miljø.- Hvis vi får rehabilitert den setter vi den ut i distriktet, men ikke midt i Brugata, forsikrer Kjell Isaksen. Hubroen er vurdert som "sterkt truet" i den siste rødlisten over truede arter fra den norske artsdatabanken.Hubro er ikke uvanlig langs deler av kysten i Norge, særlig på Helgelandskysten i Nordland, men også sørover på Vestlandet. På Østlandet var arten jevnt utbredt før, men de siste hundre årene har det blitt færre, og det er nå bare noen spredte par som hekker på Østlandet.

Dette er mest sannsynlig den samme hubroen som ble fanget i Brugata i dag. Bildet er tatt på fredag på Grønland i Oslo.
Her sitter hubroen i morgensolen på Enerhaugen i Oslo lørdag morgen.
Trude Schimdt Øvregard fikk tatt flere bilder før hubroen tok vingene fatt.
Hubroen ble ringmerket som reirunge i Østfold i år.
Uglen ble reddet fra en trang bakgård i Brugata på tirsdag.

Les mer om

  1. Dyr