Norge

Mannen bak rosetoget i Oslo med minnearmbånd

Alle inntektene skal gå til ideelle organisasjoner, ifølge Terje Bratland.

Terje Bratland, initiativtager til rosetoget i Oslo, planlegger et minnearmbånd. Her står han mellom Jens Stoltenbergs kone Ingrid Schulerud og prinsesse Märtha Louise. FOTO: ERLEND AAS/SCANPIX Foto: Aas, Erlend

 • Jon Robin Halle

Terje Bratland var initiativtager til rosetoget i Oslo mandag 25. juli.

Arrangementet for å minnes ofrene for terrorangrepene i Regjeringskvartalet og på Utøya fikk voldsom oppslutning, opp mot 200.000 mennesker kan ha deltatt. Av sikkerhetshensyn gikk folk med roser i stedet for fakler, noe som førte til at hele Oslo sentrum var dekket av blomster i dagene som fulgte.

Nå kommer Bratland og flere av de andre som sto bak rosetoget med et nytt initiativ: Minnearmbånd. Inntektene vil gå til et fond som skal gå til ideelle organisasjoner, skriver f-b.no. Så langt har 50.000 mennesker sluttet seg til initiativet på Facebook.

Det er foreløpig ikke klart hva stiftelsen som skal disponere pengene vil hete.

Kontroverser rundt armbånd

På samme tid som planene til Bratland og andre personer som tok initiativ til rosetoget kommer frem, skaper et annet båndinitiativ kontroverser.

En annen gruppe planlegger å selge minnebånd for 129 kroner, hvorav fem kroner skal gå gjenoppbygging av Utøya og minnesmerker for ofrene, skriver TV2. Flere har reagert på prisen.

I tillegg er det uklart hvilken organisasjon eller fond som skal disponere inntektene. Forbrukerrådet har uttrykt skepsis til initiativet.

Dette bidrar til søkelys også på Bratlands initiativ.

— Skal ikke tjene penger

— Vi skal ikke tjene penger på dette. Det er viktig at alle vet det. Absolutt alt av overskuddet skal inn i et fond, men detaljer rundt dette kan jeg ikke kommentere, sier Bratland. til f-b.no.

Gruppen rundt Bratland vil ikke komme med flere kommentarer før alle ofrene fra Regjeringskvartalet og Utøya er gravlagt.

Relevante artikler

 1. KULTUR
  Publisert:

  Forfatter Teju Cole reiste til Utøya for å forstå Norge

 2. NORGE
  Publisert:

  Stoltenberg: - Noe av det vi ser er skremmende

 3. ØKONOMI
  Publisert:

  DNB-fond selger seg ut av omstridt rørledning i USA

 4. FOTBALL
  Publisert:

  Manchester United-stjernen ba andre spillere om å donere bort lønnen. Nå har førstemann meldt seg

 5. SPORT
  Publisert:

  Idrettsbyråden vil ha frikort for de fattigste

 6. SPORT
  Publisert:

  «En hån mot fotballens ildsjeler»