Norge

Musikk-Norge hedret terror-ofrene

En rekke norske artister opptrådte i Oslo Domkirke for å hedre ofrene for terroraksjonene.

Åge Aleksanderen, Maria Mena og Bjørn Eidsvåg var blant artistene som deltok under minnekonserten for ofrene etter terrorhandlingene mot Regjeringskvartalet og Utøya.
 • Ida Kvittingen

Hundrevis av mennesker var samlet utenfor domkirken før konserten. Folk klappet da kronprinsen og prinsesse Astrid akom.

— Man skal aldri undervurdere sangens kraft. Når krise og sorg rammer, møtes mennesker i musikken, sier Bjørn Eidsvåg.

Han er blant artistene som i dag minnes ofrene for terroren på Utøya og i Oslo fredag for en uke siden.

Minnekonserten har fått navnet «Mitt lille land», en sang som har fått stor betydning for mange den siste uken. I dag synger Maria Mena den for en fullsatt Oslo Domkirke.

Kronprins Haakon og Prinsesse Astrid er til stede, sammen med representanter fra regjeringen.

Disse artistene bidro:

 • Kringkastingsorkesteret
 • Åge Aleksandersen
 • Maria Mena
 • Bjørn Eidsvåg
 • Kurt Nilsen
 • Helene Bøksle
 • Carpe Diem
 • Haddy N’jie
 • Sigvart Dagsland
 • Ingebjørg Bratland
 • Ole Paus
  Pårørende, redningsmannskap og helsepersonell var spesielt inviterte til konserten i Oslo Domkirke. Arrangørene og artistene ønsket også å hedre dem som har gjort en stor innsats, og dem som har hatt det spesielt vanskelig den siste uken.
Kronprins Haakon og prinsesse Astrid ankommer lørdagens minnekonsert i Oslo Domkirke etter forrige fredags terrorangrep. De mottas av Biskop Ole Christian Kvarme. FOTO: TERJE BENDIKSBY/SCANPIX

Musikk som trøster

— Det er vanskelig å stå der foran de pårørende uten å gråte, sa Bjørn Eidsvåg i forkant av konserten.

— Men jeg må klare det, ellers kan jeg ikke synge. Og jeg vil gjerne gi folk noe gjennom musikken.

Artistene valgte sanger de håper skal trøste og gi styrke til den som hører på. Noen er blitt ikoniske den siste uken, som «Mitt lille land» og «Til ungdommen». Andre har hatt betydning ved tidligere kriser. Kringkastingsorkesteret vil fremføre Samuel Barbers «Adagio for strings», et stykke som ble spilt etter 9/11-terrorangrepene i USA. Bjørn Eidsvåg spilte en sang han laget etter tsunamien i 2004, «Evig hvile».

— «Alt eg såg» handler om å miste, mens «Kan eg gjørr någe med det» formidler et klart håp, forklarte Sigvart Dagsland.

— Jeg vil synge Erik Byes «Vår Herres klinkekule». Jeg har alltid likt den, men i det siste har jeg hørt den på en helt ny måte, sa Haddy N'jie før konserten.

Ole Paus i Oslo Domkirke under minnekonserten. FOTO: SCANPIX

— Bare sangene igjen

Statsminister Jens Stoltenberg hadde ikke anledning til å være til stede, men flere statsråder fulgte konserten inne i domkirken: justisminister Knut Storberget, kunnskapsminister Kristin Halvorsen, kommunalminister Liv Signe Navarsete, fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aaserud, arbeidsminister Hanne Bjurstrøm og kulturminister Anniken Huitfeldt. Også AUF-leder Eskil Pedersen var blant publikum.

Ingen av dem holdt taler. Arrangørene hadde besluttet at musikken skulle stå i fokus etter en uke full av gode ord.

— Hva mer kan vi si? Vi har bare sangene igjen. Det betyr mye for meg å få lov til å gjøre dette. Vi håper å skape øyeblikk som vi vil huske, sa Haddy N'jie.

Konserten ble vist på storskjerm på Youngstorget i Oslo og på storskjermer i andre byer i Norge. I tillegg vises den i opptak på NRK1 klokken 19.40 i kveld. En rekke andre land sendte også konserten, blant andre Sverige, Finland og Island.

Konserten ble arrangert av NRK.