Gunstigere å leie enn å eie

Mange bruker båten bare et par uker om sommeren. Ved å leie i stedet for å eie kan man spare tusenvis av kroner.

Det koster flesk å eie båt. Båtplass, opplag, vedlikehold og båtpuss gjør at tusenlappene får bein å gå på. Bladet Dine Penger har gjort beregninger der det tydelig kommer frem at at å leie båt kan være økonomisk gunstigere for svært mange båtfolk.

I regnestykket bladet har laget, har de tatt utgangspunkt i en daycruiser av kjent merke til 370.000 kroner, med 115 hk motor. Et årlig verdifall på 6% er tatt med i regnestykket. Bruker man båten 1 uke i året, koster det deg ca 60.000 kroner for en ukes båtglede. For at det skal lønne seg å eie i forhold til å leie, må du i følge regnestykket bruke båten i minst 6 uker per sesong.

Eier du derimot båt, og leier den ut når du ikke bruker den, kommer du best ut økonomisk.

Sterk trend

— Leie av båter er et sterkt økende marked, og jeg ser en klar trend i at spesielt yngre mennesker ser fordelene ved å leie, forteller Per Ivar Aas i Vestfold Båtutleie til BaatMarkedet.no. Firmaet eier selv 8 båter, og formidler ytterligere 7 båter, som leies ut fra mellom 3.500 per uke og opptil 50.000 avhengig av båttype og sesong.

Båtene kan leveres i Vestfold, eller i Leangbukta i Asker.

Leier ut båten din

Maritim Utleie driver båtutleie i Oslo og omegn. Selskapet, som ble startet sommeren 2005, formidler privateide båter videre til leietaker.

BaatMarkedet.no møtte Jean Paul Wiser og Ruth Plant i Maritim Utleie ved Killingen på Bygdøy i en av seilbåtene selskapet leier ut.

— Det er gode penger å tjene for båteiere som er villig til å leie ut båten deler av sommeren. Om båten allikevel bare ligger til kai og ikke brukes, så hvorfor ikke la andre ha gleden av å bruke båten en periode, samtidig som du kan tjene flere tusen kroner, forteller Wiser.

— Vi tar bare 15-20% av leieprisen i provisjon, mens de fleste andre utleiefirmaer beholder 30% av prisen det koster å leie.

Som et eksempel, leier de ut Sun Odyssey 45 fots seilbåt for rundt 20.000 per uke. Eieren blir altså da sittende igjen med 16.000, mens Maritim Utleie tar 4.000 for jobben.

— Da ordner vi alt med kontrakt, markedsføring av båten, passer på at leietakeren er seilkyndig, går igjennom båten før og etter bruk - tilstandsrapport. Ved mistanke dykker vi også under båten for å se om det er skader. Maritim Utleie formidler totalt 15 båter - de fleste i Oslo-området, men vil gjerne ha flere båter. - Det er stor etterspørsel etter å leie båt, forteller Wisers kollega Ruth Plant, og legger til at de gjerne vil få flere båter å leie ut.

— Vi videreformidler båtplass også. Mange sliter i dag med å få tak i båtplass, men gjennom oss kan vi muligens ordne båtplass ved din hytte eller ditt bosted. Mange hytteiere bruker hytta kun få uker om sommeren, og har båtplass hele året. Vi leier ut plassen de øvrige ukene, så får andre båtfolk også glede av båtsesongen.

Som et priseksempel tar Maritim Utleie 9.000 per uke for en 2005 modell Askeladden 615 i høysesong.

Ønsker du å leie en stor båt, er det også mulig å leie skipper. Fra kun 6.000,- og oppover for en uke, blir skipperen med på båtferien.

Lite skader

— Vi har hatt et tilfelle med grunnstøting for noen år siden, men i de aller fleste tilfellene kommer båtene tilbake like fine som da de ble utlevert. Vi har i utgangspunktet en aldersgrense på 23 år, men fraviker dette i tilfeller der vi er trygge på at båtføreren har lang erfaring med båtkjøring. Kommer det derimot et utdrikningslag, uansett alder, med 12 kasser øl, leier vi ikke ut, forteller Per Ivar Aas i Vestfold Båtutleie.

Å leie ut til folk som aldri har satt sine bein i en båt før, er han ikke skeptisk til i det hele tatt.- De som aldri har vært i båt før, er blant de kundene jeg er mest fornøyd med. Kunden får 1 time med enkel opplæring før de kjører avgårde. Når vi får tilbake båten er den i kjempegod stand stort sett hver gang, forteller Aas.

Maritim Båtutleie har også stort sett positive erfaringer med leietakerne.

I de aller fleste tilfeller kommer båten tilbake uten en skramme, men Wiser ser an kundene litt før han gir fra seg nøkkelen. - Det er viktig at det er ansvarsfulle folk som leier båter. Kommer det en gjeng med 18-åringer bærende på øl og stereoanlegg, sier det seg selv at vi må vurdere å si nei, sier han til BaatMarkedet.no.

Ikke bare øknonomi

Ok - så det er for mange gunstigere å leie enn å eie. Man slipper også arbeid med båtpuss og vinterlagring. For noen er dette mer en byrde enn en glede, men det er langt i fra sannheten for alle båtfolk. Tvert i mot er det for svært mange båtfolk ikke noe alternativ å leie, det er en egen følelse å eie båt, og båtpussen er vårens høydepunkt.

Du finner mer om båter på www.baatmarkedet.no

<b>Det kan lønne seg å leie båt, fremfor å eie den.</b>