Norge

- Barn har rett til å demonstrere

Mange har reagert etter at barn helt ned i fem-seksårs-alderen gikk fremst i Palestina-demonstrasjoner i Oslo lørdag.
 • Forf>
 • <forf>solveig Ruud<
 • Hvis barn skal være med til steder der man kan tenke seg at det vil bli utøvd vold, bør de voksne være med og kunne håndtere situasjonen, sier barneombud Reidar Hjermann etter gatekampene i Oslo i helgen.

Han presiserer at han ikke var til stede under demonstrasjonen lørdag og derfor ikke direkte vil kommentere situasjonen der barn ble stående i toget mens det ble avfyrt fyrverkeri rundt dem. Han sier han heller ikke har kunnskap om hvorvidt barna ble brukt, eller hvorvidt de selv ba om å få bli med og ønsket å kle seg slik de gjorde.

Gode forbilder.

–Men det er de voksnes ansvar å sørge for at barn er trygge. De hører ikke hjemme et sted der det utøves vold og hærverk, sier han.

Hjermann poengterer også at voksne skal være gode forbilder for barna sine og derfor bør oppføre seg på en anstendig og ryddig måte og ikke selv være med på å dra i gang opptøyer.

–Det gjelder enten de befinner seg i Oslo eller på Gaza, sier han.

Rett til å ytre seg.

På generelt grunnlag mener han at barn har en selvstendig rett til å ytre seg og gå i demonstrasjonstog.

–Det er like naturlig at det skal være plass til barn som voksne i et demonstrasjonstog for fred. Men det er enormt viktig at voksne ikke formidler stereotype bilder av folkegrupper til barn, sier han og legger til at foreldre bør understreke at det er myndighetene i Israel som velger å bruke vold mot folk Gaza.

–Det er ikke jødene i Israel, men en valgt regjering som bruker militær makt. Det er det veldig viktig å formidle. Det er også viktig at foreldre forteller barna sine at det finnes krefter både i Israel og i resten av verden som jobber for å få slutt på denne konflikten, slik at barna blir gitt et håp om en løsning, sier han.

Barneombudet synes ikke det er noe rart at barn i Norge føler solidaritet med barn i Palestina, siden Aftenposten og andre medier formidler groteske overgrep mot dem og resten av befolkningen i Gaza.

Han opplyser at han nå har sendt en henvendelse til alle sine kolleger i Europa om konflikten på Gaza-stripen.

–Jeg ber alle kollegene mine kontakte sine myndigheter for å legge press på dem slik at de igjen kan legge press på partene i konflikten for å få til en rask våpenhvile. Vi må alle gjøre det lille vi kan, sier barneombud Reidar Hjermann.

 1. Les også

  Frykter ekstremist-verving

 2. Les også

  Barna skulle forhindre vold

Barneombud Reidar Hjermann

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  SPORT
  Publisert:

  Den 49 år gamle rapperen er like godt trent som en fotballproff. Testresultatene er knapt til å tro.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5