Fire norske utøvere krever at kinesere settes fri

Idrettsstjernene Gro Hammerseng, Susanne Wigene, Jørre Kjemperud og Guro Knutsen krever i en ny Amnesty-kampanje at fire fengslede aktivister i Kina settes fri.

Håndballspiller Gro Hammerseng er blant fire norske utøvere som krever at fengslede kinesiske menneskerettsaktivister settes fri.

De fire norske utøverne skal delta i en Amnesty-kampanje som er rettet mot det de mener er brudd på menneskerettigheter i Kina. Kampanjen konsentrerer seg om fire kinesiske aktivister (Shi Tao, Wang Ling, Chen Guangcheng og Hu Jia) som er fengslet eller plassert i omskoleringsleir for aksjoner knyttet til Beijing-OL.

Hammerseng (håndball), Wigene (friidrett), Kjemperud (sandvolleyball) og Knutsen (fotball) er avbildet på hver sin plakat, side om side med navngitte kinesiske fanger. Amnesty og utøverne krever at fangene løslates umiddelbart.

– Som utøvere skal vi ikke undervurdere vår innflytelse, sier Hammerseng til VG.

Både Norges Idrettsforbund og olympiske komité (NIF) og Den internasjonale olympiske komité (IOK) har godkjent Amnestys kampanje.

– Dette har vi sjekket slik at alt går lovlig for seg, og at de ikke kommer i problemer med IOK og OL-symboler, sier idrettspresident Tove Paule til avisen.

Amnesty får ikke bruke OL-ringene på plakatene.

Løperen Susanne Wigene stiller også opp i kampanjen.