Norge

- Et stort tomrom etter Heide-Steen jr.

Den folkekjære komikeren hedres av kollegaer i underholdningsbransjen.

  • Gudmund Bartnes
  • Erik Bjørnskau
  • Ruth Hege Halstensen

Knut Bohwim regisserte 12 av de 14 filmene med Olsenbanden. Gjennom dette arbeidet fikk han jobbet nært med komikerlegenden Harald Heide-Steen jr.

Harald Heide-Steen jr.

— Han var Norges morsomste mann, mener Bohwim.

— Har jeg et dårlig øyeblikk eller en dårlig dag går jeg til Harald. Da setter jeg på Wesensteens sketsj «Hos tannlegen» og dagen er reddet, sier filmregissøren.

Her kan du se sketsjen: Hos tannlegen

(Aftenposten.no tar ikke ansvar for innholdet på eksterne nettsteder).

Publikumstekke

Gjennom Olsenbanden-filmene merket Bohwim hvilket tak Heide-Steen hadde på det norske publikum. Hver gang bildet av komikeren var på en filmplakat skjøt publikumstallene i været.

— Det kom atskillig flere for å se filmene hvor Harald sto i front på plakatene. Han kjente det norske publikummet, sier han.

Å regissere Harald Heide-Steen jr. krevde en hårfin balansegang, forteller mannen bak Olsenbanden-filmene.

— Det var kjempefint å jobbe med Harald. Vi måtte passe på å få ham i gang. I utgangspunktet kunne han være seriøs og alvorlig, men fikk han i gang publikum boblet det over. Da gjaldt det å ta opptakene mens han var på topp og holde igjen når det kokte over.

Tomrom

Heide-Steen vil bli savnet av kollegaene i underholdningsbransjen. - Dette er fryktelig, fryktelig trist. Nå er det et stort tomrom både på teateret og ellers etter hans bortgang. Som skuespiller hadde han så mange sider, sier Vidar Sandem, teatersjef ved Det Norske Teatret.

— Hos oss gjorde han roller i mange ulike genre. Hans siste rolle her var som Dovregubben i Peer Gynt i regi av Robert Wilson i 2005, sier Sandem.

Pål Bang Hansen kjente Heide-Steen gjennom store deler av hans liv. De to møttes under gymnastiden og var venner livet gjennom.

— Egentlig skulle han spille hovedrollen i den norske klassikeren Norske byggeklosser som ble spilt inn i 1972, men han ble syk tre dager før innspilling og Bjørn Sand måtte overta rollen som Olav femte, sier filmanmelder og regissør Bang-Hansen.

Stor skuespiller

— Jeg har alltid vært en stor beundrer av hans fine musikalske sans. Vi delte gleden for jazzen, og det første jeg skal gjøre nå er å kjøpe hans jazzplate Musikalske minner, legger Bang-Hansen til.

Heide-Steen jr. ble ansatt i NRK allerede i 1959, året etter han tok artium ved Oslo katedralskole.

— Dette er veldig, veldig trist. Vi har mistet en stor skuespiller og entertainer, samt en veldig god kollega gjennom mange år her i NRK, sier Jon Andreassen, produsent i NRK TV.

- Harald var tvers igjennom et musikalsk menneske, og her referer jeg ikke bare til hans musikk, som var aldeles nydelig, men at han kommuniserte musikalsk i kunsten sin også. Dette er et æresbegrep, sier Andreassen.

En sann klovn

— Dette er så vanskelig og vondt, og jeg kommer til å savne ham noe forferdelig. Harald var det største og sanneste menneske og klovn jeg har opplevd, sier skuespiller Anne Marit Jacobsen.

Hun var også Harald Heide-Steens kusine.

— Nå må jeg bare sende alle mine tanker til Gullen og barna hans. Han var så tvers igjennom redelig, og han ga så utrolig mye av seg selv gjennom sin lune humor og sin varme, sier Jacobsen.

Gullen Øyehaug og Harald Heide-Steen jr. giftet seg i New York i 1993. Dette var hans fjerde ekteskap.

- Han bidro til å gi så mye glede til så mange mennesker. Det er så mange av oss som nå har mistet en god venn, sier Jacobsen.

- Gledet utallige nordmenn

— Det var trist å høre i dag at Harald Heide-Steen jr. har gått bort. Han har tilført norsk underholdningsliv svært mye gjennom nesten seksti år som artist og skuespiller. Han var en av Norges største komikere gjennom tidene – i revy, teater, film og TV, skriver statsråd Trond Giske i en pressemelding.

— Han har gledet utallige nordmenn, ikke minst gjennom sitt mangeårige samarbeid med Rolv Wesenlund. Med hans bortgang har vi mistet en ruvende skikkelse i norsk kulturliv. Våre tanker i dag går til hans kone Gullen Øyehaug og hans tre barn, sier kultur- og kirkeministeren.

Galskapen

Gunnar Haugan lagde sammen med Harald Heide-Steen jr. og Rolv Wesenlund de berømte radioprogrammene «Hørerøret», «Sugerøret» og «Pusterøret» i NRK på slutten av 1960-tallet.

— «Galskapen» var til stede hos oss alle tre, sier Haugan.

- Vi passet godt sammen, Heide-Steen med sine skikkelser, Wesenlund med sine påfunn. Programmene var et samarbeidsprosjekt der alle brukte «huene» sine, sier Haugan til NTB.

Varme gjennom øynene

— Harald var en gjøgler av blodet, all hans humor kom fra hjertet. Det var aldri noe ondt i figurene han skapte, det var en varme som grunntone i alt han gjorde – enten det var en absurd «tyristsjef», en fomlete Sylfest Strutle eller en fordrukken Dynamitt-Harry, sier Andreas Diesen.

Han mener artistens avslutning på karrieren og livet var en flott og passende avskjed. I mai i år ga Heide-Steen ut en jazzplate sammen med barna Frikk og Tiril.

— Og denne varmen merket alle, først og fremst gjennom øynene hans. Der gnistret det av latter og spilleglede. Han var, for å si det enkelt, en gudbenådet artist. At det siste han gjorde var å spille inn en jazz-CD var flott, det viser at han går tilbake til røttene, kjærligheten til jazzen. Det var en virkelig verdig avslutning på et frodig kunstnerliv.

Arveanlegget

Nils Vogt jobbet mye med Harald Heide-Steen jr. Fra 1998 til 2001 spilte de sammen i komiserien Karl & Co på TV2.

- Som person var han en blanding av reflektert og splitter pine gal. Han var noe enestående, noe for seg selv. Jeg savner ham, sier Vogt.

Grunnen til at han appellerte så bredt tror Vogt ligger i arveanlegget.

— Harald hadde noen riktige gener. Vi var sjanseløse mot humoren hans. Det kunne bare ramle ut av ham i strie strømmer, de underligste ting.

Totto Osvold, kjent fra NRK Radio gjennom blant annet Nitimen og Søndagsposten, har arbeidet med og kjent Harald Heide-Steen gjennom store deler av hans karriere.

— Harald var en lekende person som det var et eventyr å jobbe med. Han fikk alltid oss som intervjuet ham i godt humør, sier Osvold.

- Måten han improviserte på, det var som en jazzmusiker. Han forsvant til høyre og venstre, men tok seg alltid inn igjen. Det var når han improviserte han var morsomst.

Se sketsjene på YouTube

Harald Heide Steen på YouTube

Les også

  1. Harald Heide-Steen jr. er død