Norge

Også 30-åringen erkjenner at han var tilstede under Bråten-drapet i 2002

En 32-åring har tilstått drapet på Egil Tostrup Bråten (23) i 2002. Fredag ettermiddag erkjente også en 30-åring at han var tilstede da drapet ble begått.

23 år gamle Egil Tostrup Bråten ble funnet av en politipatrulje utenfor Nordahl Bruns gate 22 i Oslo. Han var knivstukket, og døde kort tid etter på Ullevål sykehus.
  • Hans O. Torgersen
    Journalist
  • Ingeborg Moe
    Journalist

Fredag formiddag ble det kjent at en 32-åring har tilstått drapet på Egil Tostrup Bråten. Senere samme ettermiddag knyttet også en 30-åring seg til saken.

– Siktede har erkjent straffskyld for sin rolle i saken, sier politiadvokat Andreas Strand til Aftenposten etter avhøret av mannen fredag ettermiddag.

– Har han erkjent voldsanvendelse?

– Jeg kommer ikke til å si noe om hva slags handling han har erkjent.

30-åringen ble under avhøret fredag konfrontert med at 32-åringen har erkjent uaktsomt drap, at det var han som stakk Bråten med kniv.

– Essensen i 30-åringens forklaring lå der før han ble konfrontert med forklaringen til den andre siktede. Han forklarte seg grundig og detaljert, helt uten kunnskap til hva politiet vet, sier Strand.

– Slik dere ser saken nå, er det forskjell i rollene som disse to har hatt?

– Det er nettopp det jeg ikke vil gå inn på nå, det er det som vil bli hovedtema for oss i ukene som kommer.

– Han har det svært tungt

Forsvareren til 30-åringen, advokat Vegard Aaløkken, forteller at hans klient har det svært tungt. Han var 16 år gammel den gang i 2002.

– Hvorfor har han erkjent det han har gjort?

– Han har valgt å gi sin versjon av saken. Han har forklart at han var med på det som skjedde og han har erkjent straffskyld i henhold til sin egen forklaring, men ikke for forsettlig drap.

– Har han erkjent noen voldsanvendelse?

– Jeg vil ikke si noe nærmere om hva han har forklart,

– Hvordan har han levd med dette i 14 år?

– Det har vært veldig tungt å bære på saken.

Pårørende er orientert

Drapsetterforskerne i Oslo-politiet har hele denne uken holdt de pårørende, foreldrene til Egil Tostrup Bråten og hans søster, orientert om utviklingen.

Tidligere fredag ble det kjent at 32-åringen som først ble pågrepet i Bråten-saken for en uke siden, har erkjent straffskyld for uaktsomt drap.

Lå dødelig såret på fortauet

Egil Tostrup Bråten var fra Våler i Hedmark og bodde på hybel i Nordahl Bruns gate i Oslo.

Han ble knivstukket og drept utenfor hjemmet sitt i Nordahl Bruns gate 18. november 2002. Han var på vei hjem alene etter å ha spist pizza med kamerater.

Politiinspektør Grete Lien Metlid og politibetjent Harald Frode Fredrickson på drapsstedet i Nordal Bruns gate. Det var Fredrickson som fant Egil Tostrup Bråten liggende dødelig såret på fortauet. Bildet ble tatt i 2013, da politiet intensiverte etterforskningen av drapet.

Det var en politipatrulje som fant Bråten dødelig såret, liggende på fortauet. Han døde kort tid senere på sykehuset.

Et vitne så to menn i kontakt med Bråten like før han gikk nedover Nordahl Bruns gate. De to har aldri meldt seg for politiet.

Teori om ransforsøk

En av teoriene som drapsetterforskerne har arbeidet etter, er at 23-åringen ble utsatt for et ransforsøk.

32-åringen som har tilstått drapet på Bråten, var tidligere samme år med på et ran der han brukte en revolver til å true med.

Bare én måned før drapet var han også med på et ran der fornærmede forklarte at han var blitt truet med kniv.

Første voldsdom

Bare tre dager etter drapet i Nordahl Bruns gate fikk 30-åringen, som da var 16 år gammel, sin første voldsdom, på 120 dagers betinget fengsel. Han ble da dømt for å ha kastet en sennepsflaske i hodet på en kioskansatt slik at han måtte sy flere sting, og for å bære kniv og softgun.

Et knapt år etter fikk han to dommer på rappen, den første for vold og simpelt ran av to personer. For dette fikk han 180 timers samfunnsstraff.

Knivstikking

En knapp måned etter dette ble han dømt til betinget fengsel i 120 dager for å sammen med to andre ha knivstukket en gutt og banket ham opp etter en krangel på en revyfest.

Ifølge den siste dommen hadde han ruset seg og tilhørt et belastet miljø, men hadde en god periode før dommen, forlatt miljøet og begynt på skolen. Da han ble pågrepet for drapet, var han i gang med medisinstudier.

Les mer om

  1. Oslo
  2. Drap
  3. Politiet