Stavanger-rektor avviser sensur av julesanger

En barneskole i Stavanger har fått mye kritikk for å ikke la barna synge «Deilig er jorden» på juleavslutningen. Det var aldri meningen at sangtekstene skulle brukes, sier rektoren på skolen.

Rektor Frøydis M.S. Anthonsen ved Nylund skole i Stavanger har ikke juelavslutning, men desembersamling ved skolen.
  • NTB
  • Dag-Henrik Fosse

Det var Stavanger Aftenblad som først omtalte saken. «Deilig er jorden» var kuttet ut og ord som «nisse» og «jul» ble byttet ut i sangtekster i elevens ukeplaner.

Dette ble begrunnet ved at det kunne oppleves som støtende.

– Noen som ikke ønsker julebudskapet ville oppfatte det som støtende at ordet jul inngår, for de henger seg opp i at når ordet jul er med så må det også være noe kristent, sa rektor Frøydis Anthonsen til Aftenbladet onsdag.

– Ble sendt ut ved en feil

Men onsdag kveld avviste rektor Frøydis Anthonsen overfor Dagbladet at det var meningen at sangene skulle brukes. Hun sier den endrede julesangteksten nådde én klasses ukeplan ved en feil.

– I hui og hast svarte jeg på spørsmål da journalisten ringte tidligere onsdag, og uten å sjekke saken nærmere har de publisert saken som om vi har ønsket å endre julesangene, sier hun.

– Så det er ikke riktig at jul- og gudsordene sensureres hos dere i år?

– Nei, nei. Musikklærerne skrev et forslag til hvordan det hadde sett ut om vi skulle gjøre det ekstreme; ta vekk alle ordene. «Er det sånn vi vil ha det? Hva er det samfunnet vil? Hva er det foreldrene vil?» Slik gikk diskusjonen, sier hun.

Til NRK sier musikklærer ved Nylund, Liv Runesdatter, dette sent onsdag kveld:

– Det er originalversjonene som skal synges på fredag, de ligger også ute på nettsidene til klassene, sier Runesdatter.

Samtidig lå da fortsatt versjonene uten «nisse» og «jul» ute på ukeplanene til sjetteklassene.

FAU-leder er fornøyd

Begrunnelsen for at teksten til «Deilig er jorden» ikke kunne synges, er at den oppfattes som forkynnelse, sa FAU-leder Arvid Berentsen tidligere. Han er selv imot å endre teksten i julesangene.

Etter at rektoren gikk ut og avviste saken, sier Berentsen at han er fornøyd.

– Jeg vet ikke om dette er et uhell, men er det slik at skolen nå likevel vil benytte originaltekstene, er ingen ting bedre, sier FAU-lederen.