Norge

Kartlagt: Kartet kartlegger deg

Fra å være redskap for å finne veien, har kartene utviklet seg til å bli et verktøy for å finne kunder.

På få år har internett og GPS forandret måten vi orienterer oss på.
 • Gunnar Kagge
  Gunnar Kagge
  Journalist

Midt på 1990-tallet foreslo danske Jens Eilstrup Rasmussen for arbeidsgiveren sin at de skulle utvikle internettbaserte kart. Men DataCentralen Geodata avviste forslaget. Rasmussen ga ikke opp ideen, og i 2003 etablerte han Where 2 Technologies med broren Lars. Ett år senere kjøpte Google hele selskapet, og i 2005 ble Google Maps lansert.

I første omgang rettet de seg mot folk som satt ved en PC. Men kartene var som skapt for smarttelefoner med GPS. I 2013 ble Google Maps verdens mest populære app, det er hevdet at 54 prosent av verdens eiere av smarttelefoner brukte den i august det året.

Tjener penger på brukerne

Mens nasjonale kartverk som regel har vært offentlige tjenester, må Google og konkurrentene tjene penger. Når kartene er gratis, er det nødvendig å finne andre inntekter. For Google passer kartene inn i strategien som består i å samle mest mulig informasjon om brukerne.

De vet ikke bare hvor folk reiser, men ofte hva de leter etter der de skal. Satt sammen med andre googlesøk kan det bli en gullgruve av informasjon.

Kampen om slike data var grunnen til at Apple brøt med Google Maps og søkte samarbeid med nederlandske TomTom i 2012. Apple ville ikke gi konkurrenten «sine» data. Et par år i forveien hadde TomTom selv brutt med Google og bygget opp egne baser over bedrifter langs veiene som kartlegges.

Kundene betaler for tjenestene ved å gi Google eller Apple opplysninger om seg selv og reisevanene sine. Søker man for eksempel på sykkelruter fra Oslo til Sørkedalen, kan Google selge annonser for verksteder langs veien.

Vet mer enn de skal si

Opplysningene kan også være svært følsomme, til og med om lovbrudd. I 2011 måtte for eksempel TomTom beklage overfor kundene sine. Selskapet hadde gitt nederlandsk politi trafikkdata som avslørte hvor det ofte ble kjørt over fartsgrensen. Dermed kunne trafikkpolitiet sette opp helt målrettede radarkontroller.

Artikkelen er del av innsikt-serien «Kartlagt» som trykkes i Aftenposten hver søndag.

Les flere «Kartlagt»-artikler:

Hulemaleri kan være verdens eldste kart

Dette kartet veileder deg inn i fantasien

Kart mot sult, smitte og sykdom

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  ØKONOMI
  Publisert:

  Etter første natt i leiligheten, banket det på. – Det var en fyr som sa han skulle bo her.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5