Politiet mener Bandidos-lederen var på oppdrag som leiemorder

Flere ganger før han ble pågrepet, hadde politiets spanere observert Lars Harnes i nærheten av boligen til Imran Saber, kjent som «onkel Skrue» i Oslos kriminelle verden.

Lars Harnes var en de mest sentrale personene bak MC-klubben Bandidos, og allerede i 2003 ble han dømt for tiende gang.

Saber ble i november 2010 utsatt for drapsforsøk på Jordal i Oslo. Han ble truffet av syv skudd, blant annet i brystet, men overlevde.

Lars Harnes er nå mistenkt for å ha planlagt å drepe mannen 21. juli i år. Saber, med kallenavnet «onkel Skrue», er kjent som David Toskas «finansminister» og har hatt en rekke forgreninger til kriminelle miljøer i hovedstaden.

— Vi hadde en viss kontroll på ham og han var slikt utstyrt og antrukket at vi valgte å pågripe ham, sier politiinspektør Einar Aas, sjef for seksjonen for organisert kriminalitet i Oslo-politiet.

Overvåkingen av Harnes var en del av en svært omfattende etterforskning av en mistenkt narkotikaliga, som Oslo-politiets seksjon for organisert kriminalitet har drevet med i lengre tid.

Etter det Aftenposten forstår, hadde spanerne flere ganger sett hvordan Harnes reiste hjem til Imran Saber utstyrt som om han planla å begå en alvorlig straffbar handling.

Les bakgrunnssaken:

Les også

Politiet har beslaglagt «betydelige mengder narkotika» i storaksjon

Kledd for å unngå DNA-spor

Harnes skal blant annet ha brukt stoff fra strømpebukser til å dekke mesteparten av kroppen, trolig for å unngå å etterlate seg DNA-spor på et åsted.

Under det siste besøket i garasjeanlegget der Saber bor, 21. juli, skjedde det noe som gjorde at politiet valgte å aksjonere.

— Han oppsøkte garasjeanlegget på en slik måte at det vekket oppsikt.

- Hadde han vært der flere ganger og rekognosert?

— Jeg kan bekrefte at han var der flere ganger.

Aas forteller at siktelsen mot Harnes vil bli utvidet. En aktuell siktelse kan da være straffelovens paragraf 233a om «å inngå forbund med noen» for å begå drap eller grov legemsbeskadigelse.

  • **Har du fått med deg alt i denne saken? Her er
Les også

Seks spørsmål og svar om den store politiaksjonen i Oslo

!**

Leieoppdrag

Ifølge Aftenpostens opplysninger skal Harnes ha blitt leid inn for å drepe Saber. Dette vil ikke Aas kommentere.

Harnes er på nåværende tidspunkt kun siktet for ulovlig våpenbesittelse og heleri av en stjålet moped.

Imran Saber har vært i politiets søkelys en rekke ganger, og også i høst er det planlagt en straffesak mot mannen som er kjent som David Toskas «finansminister».

— Det er foreløpig ikke noen siktelse om noe som involverer min klient. Derfor vil jeg vente med å kommentere saken til det eventuelt foreligger, sier Imran Sabers advokat Øystein Storrvik.Storrvik gjennom en årrekke også vært forsvarer for Harnes, som altså nå kan bli siktet for å ha planlagt drap på Saber. I denne saken er det derfor hans kollega Anja Hellander som forsvarer Harnes.

Hellander opplyser til Aftenposten at Harnes erkjenner våpenbesittelse og heleri av moped. Hun vil imidlertid ikke kommentere hvorvidt Harnes skal ha tatt oppdrag som leiemorder.

— Jeg har ingen kommentarer til den påstanden, sier Hellander.

Hvorvidt det er noen av de andre pågrepne som skal ha gitt det angivelige drapsoppdraget, er foreløpig ikke kjent.

Bandidos-president og voldsmann

Lars Harnes var med på å etablere den kriminelle MC-klubben Bandidos i Oslo og har vært president der. Han har vært en kjent figur praktisk talt helt siden etableringen i 1997.

De kriminelle MC-gjengene har alltid vært ansett som kandidater i større narkotikasaker der amfetamin er tema. Nå knyttes han altså til det som kan være et bestillingsdrap, og en del av en stor politiaksjon der det er beslaglagt et stort narkotikaparti.

Lars Harnes er kjent som en voldsmann. I 2003 ble han dømt for tiende gang. Da ble han ansett som lederfiguren i en grov voldssak der en mann ble holdt innesperret i en leilighet på Linderud, bundet og mishandlet på en måte som nærmest er å beskrive som tortur.

Offeret ble blant annet bundet fast og slått gjentatte ganger i hodet med en blyhanske slik at kjeven brakk på begge sider.

«Bandidos-hore»

Den mishandlede mannens kjæreste ble også fanget. Hun fikk beskjed om at kjæresten hennes var i ferd med å dø og at hun skulle «bli hore for Bandidos for å betale kjærestens gjeld».

Metkel Betew er blant de andre som nå er pågrepet i politiets storaksjon.

Hun ble forsøkt voldtatt mens kjæresten hennes satt fastbundet i en stol, sterkt skadet. De klarte å rømme under dramatiske omstendigheter— og varslet politiet.I dag lever den mishandlede mannen på hemmelig adresse, invalidisert av volden han ble utsatt for.

Sommeren 2004 ble Harnes pågrepet sammen med to andre, deriblant en kjent høyreekstremist, for et ran på Aker Brygge. Under ranet holdt Harnes en pistol mot hodet til den ene vekteren.

Skulle bli katolikk: Ikke farlig

I februar 2006 ble Harnes dømt til åtte års forvaring med en minstetid på seks år. Det er nå to år siden Lars Harnes ble løslatt fra forvaring. Etter to runder i retten, ble det fastslått at han ikke var farlig.

To psykiatrisk sakkyndige slo fast Harnes ikke lenger var farlig og at han kunne slippes løs i samfunnet. Konklusjonen ble blant annet begrunnet med at han ville studere teologi og bli katolikk, at han hadde tatt opp skolefag, og lært å tegne motorsykkeldeler i et 3D-program.

Den rettsmedisinske kommisjon hadde tidligere uttalt at de sakkyndige som tidligere hadde vurdert prøveløslatelse av Lars Harnes, virker å ha vært i overkant godtroende.

  1. august i år ble han varetektsfengslet på nytt, etter at politiet hadde stanset ham ved adressen til Imran Saber, kjent som «Onkel Skrue». Sabr er kjent som en nær venn av David Toska, hovedmannen bak Nokas-ranet i Stavanger i 2004, da politimannen Arne Sigve Klungland ble drept.

Saber er dømt flere ganger, blant annet for smuglingen av 100 kilo hasj og for å ha fungert som torpedo for Toska der han skulle få tilbake fem millioner kroner som finansakrobaten Thomas Øye skulle ha lånt av ham.