Norge

Nå kan du «stæsje opp» sjampis og kaker med gull og sølv

Noen skåler i gull – i ett av verdens rikeste land. For 750 kroner pr. gram kan du få gullflak du kan bruke til å "stæsje opp" både sjampanje og kaker på nyttårsaften.

Et glitrende nytt gullår? Gullflakene brukes til både i glasset og som kakepynt.
  • Marita E. Valvik
  • Solveig Ruud
    Journalist

Nå kan du få kjøpt 23 karat gull – og ekte sølv – til bruk på kaker og i sjampanje.

— Gullflak er ideelle som garnityr på kaker og i drikker av alle slag, påstår den italienske produsenten av edelt spiselig metall som nå selges i enkelte gullsmedforretninger i Oslo, Asker og Bærum.

— Det har vært i salg i 2–3 år og har vært brukt en del i sjampanje. Men det har ikke tatt av voldsomt, opplyser gullsmed Lars Hellman, som har forretning i Asker og Sandvika i Bærum.

Gull i slikkemunn? både gullsmeder og kakepyntprodusenter tilbyr edle metaller som kakepynt.

750.000 kroner pr. kilo

Han selger små glass med 23 karats gullflak til 750 kroner. Ifølge liten skrift under pakningen rundt glasset inneholder det 200 mg netto. På siden av emballasjen står det imidlertid at glasset inneholder 1 gram gull. Stemmer det siste, blir kiloprisen 750.000 kroner – omtrent tre ganger så mye som ordinær gullpris.

Hellman antyder at det er noen gjengangere som kjøper produktet.

— De synes det er morsomt, sier han.

Vil du vite hvordan du sabler sjampanjen?

Les også

De beste nyttårsboblene

Også sølvflak i salg

Hvor mange som koster på seg å være så morsom og å servere så edle dråper, er vanskelig å anslå. Gullsmed Hellmanns kontaktledd til den italienske leverandøren av gullet har ingen konkrete tall å bidra med og forklarer manglende oversikt med utskiftning av italiensk leverandør.

Gullsmed Sten Heyerdahl i Oslo, som både selger spiselig gull og sølv i sin forretning i Paleet i Oslo sentrum, er på juleferie i Australia. En ansatt oppgir at de har «solgt en del», men har ikke mer presise opplysninger.

Både gull og sølv selges også som tynne flak på 7,5 X 7,5 cm.

Alt spiselig gull i Paleet var imidlertid utsolgt da Aftenposten stakk innom like før jul. Der var det kun noen små bokser med sølvflak å få kjøpt – også de til å pynte kaker og drikke.

Kakepyntprodusent spår økt salg

Rent sølv og gull som kakepynt selges også av produsenten Cacas, en av de største leverandørene av kakepynt.

I Cacas nettbutikk kan man få et florlett flak spiselig, ekte sølv på 7,5 x 7,5 cm eller et tilsvarende flak med «ekte gull, 24 karat»for 139 kroner. Vekt er ikke oppgitt.

— Vi selger ikke mye av dette, men vi tror det blir mer populært etter hvert, sier daglig leder Helen Margrethe Kaas i Cacas.

Når det gjelder pynt til nyttårshelgen sier hun at det er mer populært med gull- og sølvfargede muffins- og konfektformer enn ekte spiselig gull og sølv oppå kakene.

Er du interessert i stoff om kakepynt, kan også denne artikkelen være av interesse.

Les også

Vet du at det er omstridte fargestoffer i denne kakesminken?

Ufarlig å spise sølv og gull

Hverken gull eller sølv er ifølge Mattilsynet farlig å spise.

— Gull og sølv er tillatt solgt som tilsetningsstoffer. At det er begrensninger på bruk i de forskjellige kategoriene av næringsmidler, skyldes hensynet til villedning, forklarer seniorrådgiver Cecilie Svenning og sikter til at villedningen dreier seg om at maten kan se mer eksklusiv ut enn den egentlig er.

Ikke gull alt som glitrer ...

Ikke alt som ser ut som edelt metall, er det. Aluminiumsdekkede «sølvkuler» har lenge å få tak i som kakepynt. Men i motsetning til gull og sølv er det ikke tillatt å selge aluminium som ren spiselig vare direkte til forbruker.

Rent sølv og gull (t.v.) er tillatt solgt som ren vare til forbrukerne. Det er ikke aluminium. Men aluminium er tillatt i visse doser utenpå kakepynt som på «sølvkulene» i glasset til høyre.

— Det er fastsatt bestemte grenser for hvor mye aluminium det da er lov å bruke i de kulene som selges som kakepynt, opplyser Svenning.

Les også:

Les også

Nordmenn spiser kakepynt for mellom 150 og 180 millioner kroner

Glitrende toalettskål?

Har man investert i gull til glasset nyttårsaften – eventuelt for å matche smykkene – er det ingen gevinst i form av næringsrikt utbytte. Når gullrusen har lagt seg, er det eventuelt bare «gullklumpene» i toalettskålen en kan glede seg over – hvis man ikke vil benytte seg av gullets gode egenskap: Det kan brukes om og om igjen.

Det er delte meninger om hva slags mat som kan kalles «hjemmelaget» :

Les også

  1. Varsler gjennomgang av «hjemmelaget» fabrikkmat

  2. God mat for gode mennesker

  3. Pølsemaskin. En av ti ting jeg ikke ønsker meg til jul

  4. Kåring: Oslos beste nye restaurant

Les mer om

  1. Dagligvarebransjen