Norge

Erna Solberg: Ikke aktuelt med ventetid for abort

Jordmorforbundet har ikke hørt om abortsøkende kvinner som får time til abort på dagen.

Statsminister Erna Solberg (H)
 • Olga Stokke
  Journalist
 • Tine Dommerud
  Journalist

Statsminister Erna Solberg (H) synes ikke Kristelig Folkepartis forslag om at det "skal være en obligatorisk refleksjonstid på 1-2 døgn før en abort kan gjennomføres" er noen god ide.

 • Kristelig Folkepartis programkomités forslag kan du lese her.
  — Jeg har lest forslaget fra KrF, og mener nok ikke at dette er aktuelt, sier statsminister Solberg til Aftenposten.

— Jeg er enig med SV og Ap om at vi ikke skal rokke ved kvinners rett til abort, men jeg blir oppgitt over hvordan Ap og SV alltid skal så tvil om intensjonene til KrF, sier Solberg.

Statsministeren viser til Dagrun Eriksens forklaring, og sier at hun tror Eriksen på at dette ikke er et forslag som skal gjøre det vanskeligere for kvinner å ta abort.

— Men jeg er uenig i dette forslaget.

Må vente opptil to uker

— Jeg har aldri hørt om en abortsøkende kvinne som har fått time til abortinngrep på dagen, sier Hanne Charlotte Schjelderup-Eriksen, leder i Jordmorforbundet.

Hun opplyser at sykehusene vurderer hver enkelt kvinne for seg, og at man medisinsk ikke oppfatter et abortinngrep som noe akutt.

— Som regel får kvinnen beskjed om å vente en til to uker, det kommer an på hvor langt hun er kommet i graviditeten. Hvis en kvinne er for eksempel 11 uker på vei forsøker sykehusene å ta henne inn så raskt som mulig.

Reflektere i to døgn

Fungerende parlamentarisk leder i KrF, Dagrun Eriksen, foreslo i går at kvinner bør reflektere over abort i to døgn etter at de har fått informasjon om abort.

Etter debatten om fastlegers rett til å reservere seg mot inngrep fikk kvinner mulighet til å kontakte sykehusene direkte. President i Legeforeningen, Marit Hermansen sa i går at hun ikke kjente til at dette var blitt noe problem, og at abortinngrep ble foretatt på dagen.

Det gjør heller ikke Jordmorforbundet, Norsk sykepleieforbund.

- Hva tenker dere om forslaget om betenkningstid?

— Jeg vet ikke om det er nødvendig. Kvinner har tenkt på dette fra det tidspunktet de oppdager at er gravide. Når de har bestemt seg har de gjort seg opp en mening. I utgangspunktet er det fint med veiledning og gode råd, men det må være opp til kvinnen å bestemme hvor lang betenkningstid de trenger, sier Hanne Charlotte Schjelderup-Eriksen.

 • Hør politisk redaktør Trine Eilertsen og kulturredaktør Sarah Sørheim diskutere denne saken i ukens politiske podkast, Aftenpodden. Hør og abonner via Itunes på telefonen din her, via desktop her, eller lytt herfra med ett klikk:
 1. Les også

  KrF foreslår «obligatorisk refleksjonstid» før abort