Norge

Makaveli Lindén erkjenner straffskyld for drapet på Majorstuen

Makaveli Lindén har forklart at det var han som drepte Heikki Bjørklund Paltto på Majorstuen. Nå erkjenner han straffskyld. Han ønsker å bli utlevert til Norge så fort som mulig.

Politiadvokat Christian Hatlo kommer ned til lunsj i tinghuset i Dijon, Frankrike mellom avhørene av drapssiktede Makaveli Lindén.
  • NTB

Makaveli Lindén (20) har i avhør med norske etterforskere i Frankrike erkjent straffskyld for drapet på Heikki Bjørklund Paltto på Majorstuen i Oslo 15. oktober.

Det er Lindéns forsvarer, advokat Øystein Storrvik, som gir disse opplysningene til norsk presse i Dijon. Forsvareren har sammen med norsk politi og en rettspsykiatrisk sakkyndig gjennomført et avhør med den 20 år gamle svenske mannen i forhørsretten i Dijon tirsdag.

Lindén erkjenner også straffskyld for å ha begått et væpnet ran samme dag som han drepte Paltto.

– Han har erkjent ran og forsettlig drap. Nå vil det bli videre prosess frem mot utlevering. Han har samtykket til det, så det kan gå fort, sier Storrvik til NTB.

– Angrer

Mandag 15. oktober ble 24 gamle Heikki Bjørklund Paltto fra Mysen funnet drept i leiligheten sin i Arbos gate på Majorstuen i Oslo. Ved hjelp av overvåkingsbilder ble svenske Makaveli Lindén identifisert og siktet for drapet, og han ble etterlyst internasjonalt. En drøy uke senere – tirsdag for en uke siden – ble han pågrepet på jernbanestasjonen i den østfranske byen Dijon.

– Han er preget av situasjonen, av anger for det som er skjedd. Han gir en beskrivelse av det som faktisk skjedde, sier Storrvik.

Advokaten sier at Lindén i avhøret har innrømmet å ha brukt rusmidler mens han var i Norge.

Det var et stort sikkerhetsoppbud i retten under avhøret. Lindén var, ifølge Storrvik, helt rolig og merkbart sliten etter det ukelange oppholdet i fransk fengsel.

Norsk politi forlater tinghuset i Dijon med beslag etter avhørene av den drapssiktede Makaveli Lindén.

Forhørsdommer

Storrvik kan ikke gi videre opplysninger fra avhøret og begrunner dette med hensynet til etterforskningen.

Avhøret tirsdag foregikk i forhørsretten i Dijon hvor Lindén har vært fengslet siden pågripelsen. En fransk forhørsdommer gjennomførte det flere timer lange avhøret basert på innspill fra de norske drapsetterforskerne og politiadvokatene og forsvarerne i saken.

– Det er alltid viktig for oss å få alle detaljer om alle funn. Det er derfor vi ikke tidlig går ut med informasjon. Det er nødvendig å kontrollere alle hans opplysninger. Det er det vi jobber med nå, sa politiadvokat Christian Hatlo i Oslo politidistrikt under en pause i avhørene tidligere tirsdag.

Fransk politi har opplyst at Makaveli Lindén ikke var væpnet da han ble pågrepet i forrige uke. Statsadvokat Pascal Labonne-Collin sa til VG at drapsvåpenet trolig var blitt funnet på åstedet i Oslo.

– Den informasjonen har ikke vi sendt til fransk politi, så det er en uttalelse jeg har valgt å ikke kommentere. Vi har fått forklaringer om drapsvåpenet i dag, men vi må ettergå dette nøye før vi kan si noe mer om det, sa Hatlo til NTB etter at avhøret av Lindén var ferdig tirsdag kveld.

Observert

I avhøret har 20-åringen også blitt observert av rettspsykiater Synne Sørheim som skal vurdere et eventuelt spørsmål om tilregnelighet i saken.

Etter at han ble prøveløslatt på sensommeren i år etter en dom i Sverige, ble Lindén overført til et internat for unge menn med avhengighetsproblemer. Ifølge VG ble behandlingen der avsluttet bare ni dager før Heikki Bjørklund Paltto ble drept.

Advokat Øystein Storrvik kommer tilbake fra lunsj til tinghuset i Dijon, Frankrike mellom avhørene av drapssiktede Makaveli Lindén.

Erkjenner drap og ran

Mandag 15. oktober ble 24 gamle Heikki Bjørklund Paltto fra Mysen funnet drept i leiligheten sin i Arbos gate på Majorstuen i Oslo. Ved hjelp av overvåkingsbilder ble svenske Makaveli Lindén identifisert og siktet for drapet, og han ble etterlyst internasjonalt. En drøy uke senere – tirsdag for en uke siden – ble han pågrepet på jernbanestasjonen i den østfranske byen Dijon.

Lindén har vært fengslet siden pågripelsen og ble tirsdag formiddag fremstilt for en domstol, hvor en fransk forhørsdommer har gjennomført et flere timer langt avhør av ham. Avhøret er basert på innspill fra norske drapsetterforskere, politiadvokat Hatlo og forsvarerne i saken.

– Det er alltid viktig for oss å få alle detaljer om alle funn. Det er derfor vi ikke tidlig går ut med informasjon. Det er nødvendig å kontrollere alle hans opplysninger. Det er det vi jobber med nå, sier Hatlo.

Lindén har samtykket til å la seg utlevere til Norge og ønsker at det skjer så fort som mulig, ifølge advokat Storrvik.

Les også

Politifolk reiser til Frankrike i dag for å avhøre siktede etter Majorstuen-drapet

Undersøkes av psykiater

Personer fra norsk politi og Lindéns franske og norske advokater er til stede under avhørene i rettssalen. Det er også en av Norges mest kjente rettspsykiatere. Det kan bli et tema i en kommende rettssak hvorvidt Lindén var psykotisk i gjerningstidspunktet og om han var strafferettslig tilregnelig.

– Spesialist i psykiatri Synne Sørheim skal være her for å observere siktede, for å vurdere både hans tilregnelighet og psykiske helse, sier Hatlo.

Sørheim har tidligere observert Anders Behring Breivik og var oppnevnt som sakkyndig i 22. juli-rettssaken.

Storrvik vil ikke si hva slags rapporter han har fått om siktedes helsetilstand. Hverken han eller Hatlo ønsker å uttale seg om helsetilstanden til Lindén, bortsett fra at han er sterkt berørt.

– Han er sterkt preget av situasjonen, og av at han har sittet her nede i varetekt. Noe mer kan ikke jeg si, sier Storrvik.

Les også

Fransk statsadvokat: – Mulig drapsvåpen funnet i Oslo

Ruset og straffedømt

Ifølge VG begynte Lindén allerede fra ung alder å ruse seg. Han er straffedømt flere ganger og har slitt med psykiske problemer.

Etter at han ble prøveløslatt på sensommeren i år, ble 20-åringen overført til et internat for unge menn med avhengighetsproblemer. Ifølge avisen ble behandlingen der avsluttet bare ni dager før Heikki Bjørklund Paltto ble drept.

Les mer om

  1. Drap
  2. Vold
  3. Norge
  4. Politiet