Norge

Skryter av ungdommen på Vinstra etter drapet: – De er forbilder for oss alle sammen

Torsdag ble en tung dag på Vinstra, men voksne ledere i bygda skryter av hvordan ungdommen tar vare på hverandre etter drapet på en 16 år gammel jente.

Ordfører Rune Støstad i Nord-Fron foran bordet med kondolanseprotokoll i blomster i kantinen på Vinstra videregående skole.
  • Hans O. Torgersen
    Hans O. Torgersen
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

En 16 år gammel gutt, elev ved samme skole som jenta, men på en annen linje, er pågrepet og siktet for drapet.

– Vinstra er en liten plass. Alle kjenner alle og derfor er det også ekstra krevende, men det gjør også at vi er et samfunn der folk stiller opp, og det trenger vi nå mer enn noen gang, sa ordfører Rune Støstad i Nord-Fron da han torsdag møtte pressen på Vinstra videregående skole, der jenta og gutten var elever.

Les også

Naboen sto på låven da han hørte rop om hjelp. Ble skadet da han gikk imellom.

Støstad er klar i sin oppfordring til sambygdingene i den situasjonen som han karakteriserer som ekstrem og vanskelig å håndtere.

– Nå må vi stå sammen og støtte hverandre, vi må hjelpe og være der for de berørte familiene.

Litt før klokken 03 natt til torsdag ble den døde jenta kjørt bort fra åstedet.

Ordføreren så torsdag på den videregående skolen hvordan elevene der reagerer i sjokket og sorgen.

– Vi har sett i dag på skolen at ungdommen har stilt opp. Det er imponerende å se hvordan ungdommene møter dette her, sier Støstad.

– Ungdommene er modige

Det er vondt å se, men det er også fint å se, mener ordføreren.

– Det er vondt å se fordi den tragedien som har rammet oss er så brutal og så vanskelig å skjønne, men det er fint å se ungdommene fordi de er modige, de er kloke. De gir hverandre støtte, de gir hverandre en skulder å gråte på, gir hverandre klemmer og står sammen i denne vanskelige tiden.

– De er forbilder for oss alle sammen, og jeg håper at hele bygda kan lære av hvordan ungdommen håndterer det, sier ordføreren.

Her ligger kondolanseprotokollen som elever, foreldre og ansatte ved Vinstra videregående skole skriver i.

Elevene møttes til skoledagen torsdag først klassevis, deretter til en felles samling klokken 9.

– Ungdommene har lært meg mye

– Det ble en veldig rørende samling med masse gråt, ulike reaksjoner, svært berørte elever som har stort behov for å møtes og snakke sammen, sier rektor Leif Solheim.

Sogneprest Terje Elvestad var til stede på den videregående skolen hele torsdag. Han sier det nå er en krisetid i Vinstra der sjokket fortsatt råder, men også en tid for medmenneskelighet.

– Ungdommene har også imponert meg. De har faktisk lært meg mye i dag, om det å være til stede og tørre å ta inn over seg og gå inn i det vonde.

Les mer om

  1. Drap
  2. Krim