Erna Solberg får internasjonal kritikk for skattekutt
Statsminister Erna Solberg bør lede an i kampen for å sikre fattige land skatteinntekter, mener Oxfam, som samtidig kritiserer henne for skattekutt hjemme.
Det må bli en slutt på at selskaper unngår å betale skatt, enten ved å unndra skatt eller utnytte smutthull i systemet, mener den internasjonale hjelpeorganisasjonens direktør Winnie Byanyima. Fredag møtte hun statsminister Erna Solberg (H) og oppfordret henne til å lede an i den internasjonale kampen for et bedre skattesystem.
– Oxfam har bedt FN om å sørge for en global skattereform. Mange rike land vil ikke være med på det, men Norges statsminister kan arbeide for å fremme saken, sier Byanyima til NTB.
Hun roser den norske statsministeren for innsatsen hun gjør for bærekraftmålene – ikke minst for skolegang for jenter.
Byanyima håper at Solberg også vil lede den viktige kampen for å sikre utviklingsland skatteinntekter som gjør at de kan bygge skoler, sykehus og veier selv.
Oxfam-sjefen viser til at OECD-landene har gjort en jobb for å tette hull i skattesystemene. Men prosessen inkluderer ikke utviklingsland.
– Utviklingsland taper fordi det blir en skadelig skattekonkurranse. Internasjonale selskaper presser landene til å senke skattene og de er ikke i stand til å si nei, fordi de konkurrerer med hverandre, sier Byanyima til NTB.
Norge på femteplass
Oxfam har i samarbeid med selskapet Development Finance International laget en rapport som rangerer 157 land ut fra hvor gode de er på å minske forskjellene. Norge havner på femteplass totalt sett og rangeres som best i verden når det gjelder lønns- og arbeidsvilkår. Men Norge får kritikk for å ha kuttet i selskapsskatten.
– Norge må gå tilbake til slik det var og få de rike til å betale mer, sier Byanyima.
Byanyima understreker at det norske skattesystemet alt i alt er bra, men at landet kunne gjøre det bedre – om regjeringen altså reverserer skattekuttene.
– Politisk bredt forankret
Statsminister Erna Solberg (H) peker på at reduksjonen i selskapsskatten de senere årene har vært godt begrunnet og bredt politisk forankret.
– Både internasjonale studier og Skatteutvalget peker på at lavere skattesats på selskaper kan ha store positive virkninger. Disse skattelettelsene har også vært i tråd med linjen i tidligere skattereformer i Norge. Men jeg er enig i med Oxfam i at det ikke er ønskelig med en internasjonal skattekonkurranse om lavest mulig skatter, og at Norge ikke skal lede an i en slik utvikling, sier Solberg til NTB.
Hun mener samtidig at Norge er blant de landene som ivrer mest for å øke utviklingslands skatteinntekter.
– Økte skatteinntekter er avgjørende for at utviklingsland skal bekjempe fattigdom og finansiere egen utvikling. Dette er et budskap jeg ofte fremmer, både i møter internasjonalt og i min rolle som medleder av FNs generalsekretærs pådrivergruppe for bærekraftmål, sier hun.
– Et politisk valg
– Rike land som Norge må passe på at man ikke glipper på indikatorene på indeksen. Å bekjempe ulikhet er et veldig viktig politisk valg, sier Kirkens Nødhjelps generalsekretær Lisa Sivertsen
Også hun deltok på møtet med Solberg fredag og legger på bordet tre krav:
* Å støtte lokale organisasjoner rundt om i verden som jobber mot korrupsjon og skattesnusk.
* At Norge skal være tøffere med globale selskaper som Facebook og Google og bidra til at de må betale skatt i landene hvor de opererer.
* At Norge skal alliere seg med andre land og arbeide for et mer rettferdig globalt skattesystem.
– FNs beregninger viser at 425 milliarder kroner forsvinner ut av afrikanske land på grunn av korrupsjon og skattesnusk. Det tilsvarer ti norske bistandsbudsjett, sier Sivertsen til NTB.