Norge

Johan H. Andresen: Twitterprinsen

Norges rikeste mann er full av overraskelser.

Skjønnånd, humorist og «faren» til Norges mest sexy mann. Johan H. Andresen har mange ukjente sider. MONICA STRØMDAHL

 • Ola Henmo

Han har alltid hegnet om sitt privatliv, 50-åringen som i år står oppført med 12 milliarder kroner i formue. Ikke bruser han med fjærene som Stordalen, ikke brisker han seg med yacht og fly som Røkke.

Når Johan H. Andresen en sjelden gang ytrer seg i pressen, er det for å informere saklig om Ferd-konsernet og sosialt entreprenørskap.

Han betaler sine 139 millioner skattekroner uten å mukke, stemmer Høyre og dyrker et tilbaketrukket familieliv med kone og barn, langt unna kjendisfestene.

Skavlan har mast om å få ham på showet sitt, men Andresen har hittil takket høflig nei. Fra Se og Hør kan det høres et snork.

Men etter å ha fått følge den grå eminensen tett i flere måneder, kan A-magasinet slå fast at det prydelige imaget lyver.

Andresen er en mann med voldsomt spenn. Visste du for eksempel at det sildrer pur poesi gjennom tobakksarvingens årer?

Besjeling

Andresen nyter å få det norske språk til å skinne. Med klassisk inderlighet lader han sine poetiske ytringer.

Der Røkke nøkternt vil konstatere at det er blitt mørkt og Stordalen muligens brøle «Party!!!», inspireres Andresen kveld etter kveld til lavmælt lyrisk dåd.

Bare hør:

«Venter på lysets avskjed. Mitt hode dreier med flaggermusen. I natten er jeg min egen mester. Nå er min tid,» sa han til oss en sommeraften.

«Min natt den har to armer. En solvarm kropp, et vindkaldt laken. De venter meg nå,» vartet han opp med en annen.

Mitt hode dreier med flaggermusen. I natten er jeg min egen mester.

Og slik har det fortsatt. Av og til med et dystert budskap pakket inn i ordmaleriene:

«Et slør av beskjedenhet, hindrer stjernene i å nå meg. Et hav av himmel, Fortell meg hvor jeg skal! En vind gir meg kraft, men ikke retning.»

Men grunnholdningen er og blir optimistens:

«Natten er min venn. Den viser meg mørket. Og mørket kan kun bli erstattet av lys. Så dagen er ikke langt herfra.»

Konfutse

Det er ikke bare natten som beånder ham. Overalt ser han det store i det lille.

Brått kommer han opp med observasjoner som: «En blågrønn fjær daler sakte mot jorden, Marken tar imot, Jeg bøyer meg ned. Et evig øyeblikk, fordi jeg holder det i min hånd.»

Og:

«Sommerfugler om høsten. Vet de ikke hva de er? Kanskje de tror de er noe mer. Enn det vi kaller dem?»

Inspirasjonskilder?

Andresen liker å sitere Olaf Bull, Emil Boyson, Baudelaire og Hjalmar Söderberg. Ber du ham anbefale romaner, svarer han gjerne Mark Haddons «The Curious Incident of the Dog in the Night-time» eller «Salmon Fishing in Yemen» av Paul Torday.

Av og til siterer han filosofene Søren Kierkegaard og Konfutse. Han beskriver Bibelens «Ruts bok» som en av de vakreste kjærlighetshistoriene som er skrevet, men understreker at den må leses langsomt.

Dressur

Før du konkluderer med at denne mannen har vippet godt over grensen mot det bløtt sentimentale, la oss skru klokken tilbake til 12. juni. Andresens kone og døtre er hektet på hest. Det er ikke han. Men denne dagen lot han seg lokke med på dressurstevne.

Uten å se magien.

– En bane på 20 x 60. Masse frem og tilbake i skritt, trav og galopp. Ja, det var vel egentlig det, fastslo han lakonisk.

Musikken er faktisk digg, jentene er lekre, solen skinner. Så var det det der med hestene da....

Men så våknet han til:

– En jente i dyyyyyp utringning bøyer seg ned for å klappe bikkja. Bli, bli, bli........

Og:

– Hun i svarte støvler, tettsittende hvite bukser, med pisk. Så langt lovende. Han i samme antrekk, urgh …, kommenterte han, før han trodde de annonserte pause, brukte noen øyeblikk på å innse at han tok feil, og derav sluttet at i dressur er det svært vrient å se forskjell.

I kjedsomheten sporet han til slutt av og begynte å fantasere:

– Dette er helt feil. Hvor ble det av Wet T-shirt-konkurransen jeg ble lovet, undret han, før han slo seg til ro med at musikken jo var digg, jentene lekre og at solen skinte. Det var bare disse hestene…

Milliardær?

Men selv dem kunne han akseptere da hans yngste datter i august ble norgesmester. Og under Oslo Horse show i oktober var han på plass i Telenor Arena, der han med solide doser selvironi ergret seg over prisene:

– 75 kroner for en lunken Tuborg. Tror de jeg er milliardær? Ikke rart denne sjappa sliter.

Å få gått på do var også en utfordring.

– Det er så langt til dassen at du må tilbake dit når du igjen finner plassen din. Hjalp muligens ikke med en øl på veien?

Så fikk han en idé.

– De burde egentlig ha en bar på dassen, eventuelt vice versa, gjerne i frisk luft, da hadde vi ikke trengt hestene i det hele tatt.

Hjem valgte Norges rikeste mann kollektiv transport. Og fikk dermed erfare at prisen på en enkeltbillett kjøpt om bord er blitt stiv.

– 44 grunker for bussen fra Telenor Arena til Thune. Nesten to pils, det! Tror Ruter jeg er … whatever!

Catch and release

Mens familien dyrker hestesport, er Andresens lidenskap jakt og fiske. Som han sier: – Det er vel kun når det gjelder fluefiske at en så lang dag som mulig har kontinuerlig verdi.

Og mens noen sportsfiskere avliver fangsten, tilhører Andresen dem som praktiserer «catch and release».

– Evig eies kun den du slipper fri, sier han, og enda mer poetisk: «Hun så på ham – Jeg vil tilbake. Du fikk meg, men vil ikke ha meg. Han så på henne. – Du kan gå. Jeg hadde deg, og vil ikke eie deg».

Jakt er Andresens kjærlighet. I september felte han denne tiuren.

Til tider opererer han helt på kanten av det erotiske.

– Hun skjelver. Hjertet hennes slår raskt. Jeg kjæler henne forsiktig. Nok nå «Jeg kom jo!». Lar henne gå mens hun er våt.

Hans definisjon på å miste en fisk man hadde tenkt å slippe ut? «Premature release».

Som jeger er han mer pragmatisk:

– Stol på øyet. Se, montér, sving og trekk av. For mye sikting på skytebanen ødelegger jaktøyeblikket og treffprosenten.

Selv påberoper han seg brukbar skuddstatistikk, men forteller at resultatet av jakten er moderat og kun til egen bruk.

Andresens far døde i april i år. Mandag denne uken ville han fylt 81, noe sønnen markerte på ytterst utradisjonelt vis.

– Usikker på om det er tillatt å legge andre gjenstander enn blomster og lys på en grav. Jeg legger en lakseflue. Sue me.

Alene hjemme

Det hender at familien etterlater Andresen alene hjemme i det store huset.

Da går det for seg.

Lørdag 12. november helte han nedpå tre pale ale fra Aass bryggeri før han i det hele tatt begynte å planlegge dagens middag. Så begynte guttestrekene.

Først ville han finne ut om trikset med å presse Zalo ned i tannpastatuben til noen «nærstående» egentlig fungerer.

Ikke nøye, men effektivt når Andresen rydder på sin kones og døtrenes bad.

Deretter «ryddet» han like mye i sin kones greier som hun har gjort i hans, slik at hun skulle være helt sikker på å finne sakene sine… Også døtrenes toalettartikler gikk med i sjauet.

Lens slo han sittende, ellers ville det blitt for klønete å mobilrapportere om aktivitetene.

Dernest vurderte han å ringe på 20 ganger hos nabo Øystein Stray Spetalen, løpe, og siden legge skylden på «kiddsa».

Middag? Han valgte en frossen wokpose og vurderte hvilken vin som kunne passe til den. Hovedingrediensen kylling hadde han glemt å kjøpe inn, så han kompenserte med store mengder ost, mens han lurte på om Kari Traa kom til å opptre med eller uten truse fra Ferd-eide Ulvang i kveldens «Skal vi danse» på TV 2.

Andresen er i det hele tatt opptatt av TV. Særlig av hvilket program han selv eventuelt kunne tenkt seg å stille opp i. «Skavlan» er nevnt. «Gutta på Tur» har han tenkt på. Men drømmen ville vært «Skal vi fluefiske» eller «Skal vi gå på jakt» eller «Skal vi gjøre noe for ungdom».

«Skal vi danse» er uaktuelt. For ikke å snakke om «Vil du bli millionær».

– Det blir jo for meg som milliardær litt lite verdiskapende, som han sier.

TV-sønn

Andresen er høy, slank og kjekk. Brunøyd og lyslugget, alltid uklanderlig kledt. På 80-tallet hadde han en kort karrière som fotomodell. Men på damebladet Elles nylig offentliggjorte liste over Norges mest sexy menn var han ikke å finne.

Derimot tronet hans sønn, komiker Odd Magnus Williamson (31) fra «Torsdag Kveld fra Nydalen», aller øverst.

Den bortkomne sønn, komiker Odd Magnus Williamson.

Sønn!? Vel, det er i hvert fall hva Andresen og Williamson nyter å late som. Og på et bilde tatt av sistnevnte i august, er likheten slående:

– Svarte kaniner. Begynner nesten å tro at du er avkom. Hvilken dato er 9 måneder pluss før din fødselsdato, spurte milliardæren da han fikk se fotografiet.

– Jeg har prøvd å si fra. Nyttårsaften 1980. Du og mor på Gaiastova, repliserte Williamson.

– Aha! Din mor, en ærbar kvinne, Hadde vel stått litt lenge i smøreboden. Og nå, bare en blodprøve, og du er milliardær, kom det fra Andresen.

Noen god far for sin nyoppdagede «sønn» er Andresen ikke. I september sa Williamson at han måtte lete etter nye farsfigurer fordi Andresen hadde glemt bursdagen hans.

Andresens tilbakemelding var kontant.

– Jeg husker da du ble laga. Det får holde.

Deretter advarte han sin forlorne pode, den i overkant burleske komikeren med 50 prosent perfekt genmateriale, mot å blåse ut lysene på bursdagskaken med fjertene sine.

Epilog

I lengre tid har A-magasinet bedt om å få lage et reportasjeportrett på Johan H. Andresen og hans hyperaktive bruk av mikroblogg-tjenesten Twitter. Men han har svart høflig nei på forespørslene.

Det står imidlertid alle fritt å følge hans ytringer i dette sosiale mediet, der han under signaturen @FerdCEO har kommet med bortimot 4400 såkalte tweets, meldinger på maks 140 tegn.

Denne artikkelen er i sin helhet basert på disse. Det er altså bare på Twitter vi har fått følge ham tett. De private bildene i artikkelen er også hentet derfra.

Innimellom mer enn antyder Andresen at ikke alle i Ferd er like begeistret for hans overivrige Twitter-innsats. Men han vet nok hva han gjør. For som han selv konkluderer:

– Omdømme er som nesehår, du har det enten du vil eller ei, og kjappe «klipp» hjelper bare kortsiktig.

Les også:

 1. Les også

  Johan H. Andresen: Det hender folk tror at kontoen min er blitt hacket

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. KARRIERE

  Han er en av landets rikeste. Skal du på jobbintervju hos ham, er det én ting du ikke må gjøre.

 2. FOTBALL

  For fem år siden sluttet Magne med heroin. Det skal en av Norges rikeste menn ha en del av æren for.

 3. ØKONOMI

  Gustav Magnar Witzøe (23) har Norges nest største formue

 4. A-MAGASINET

  Marianne Andresen: – Å finne seg i ting har vært en stor del av mitt liv.

 5. A-MAGASINET

  Etter finanskrisen i 2009 trommet Stein Erik Hagen inn til familieråd

 6. NORGE

  Statsadvokaten i New York går av etter anklager om fysiske overgrep