- Nini var optimist, og gledet seg til fremtiden. Så sviktet hjertet.

  • Hun forandret debatten om norsk narkotikapolitikk. Men for meg er kjærligheten den viktigste røde tråden i Ninis liv, sa Jens Stoltenberg i sitt minneord.

Mandag ettermiddag tok familien Stoltenberg et siste farvel med sin elskede Nini.

Hjertet hennes måtte gi tapt den 27. juli, da Stoltenberg var 51 år. Foran en fullsatt Uranienborg kirke holdt både søsknene Jens og Camilla og faren Thorvald sterke og personlige minneord over lillesøsteren.

afp000757714-uSc28cYE6N.jpg

Thorvald Stoltenberg startet sin tale med å si at han var overveldet over oppmøtet.— Hadde jeg kunnet kommunisere med Nini og fortalt henne at det er fullt i Uranienborg kirke, hadde hun sagt: Pappa, nå må du ikke overdrive sånn, sa en tydelig beveget far.

- Du er mitt menneske

I sin tale skildret han et svært nært og tett bånd mellom far og datter.

— Det er helt riktig at Nini og jeg jobbet meget tett sammen. Jeg synes det var meningsløst å tro at man kan kunne være med å redde verden hvis man ikke kunne redde den nærmeste. Jeg hadde kontakt med henne hver dag, sier Thorvald Stoltenberg om datteren.

Det var hun som i 2001 ville at han skulle omtale hennes rusproblemer i boken han skrev. Det ble starten på mange år som to markante skikkelser i debatten om norsk narkotikapolitikk.

Han sa at det viktigste rådet de to kunne gi, var ikke å gi opp håpet. Thorvald Stoltenberg fortalte at han trodde og håpet inntil det siste, i likhet med datteren.

— Hun var optimist, og gledet seg til fremtiden. Så sviktet hjertet, sa han og avsluttet:

— Du er mitt menneske, Nini.

Se video: Her synger Catharina Stoltenberg for sin tante Nini som ble bisatt i Uranienborg kirke mandag.

— Flettet sammen i søskenkjærlighet

Jens Stoltenberg fortalte hvordan han som storebror tok oppgaven på alvor da han til stadighet måtte flette håret til Ninni.

- Først måtte det store håret børstes, og floker rettes ut. Ninis liv er flettet sammen av både lyse og mørke tråder, sa han.

afp000757703-5_wegE2_ch.jpg

Han beskrev flere slike tråder. Blant annet hvor flink lillesøsteren var i møtet med folk:

Stoltenberg-søsknene fikk kjøre gratis på trikken en dag i San Fransisco fordi Nini var blitt venn med konduktøren.Og da Bruce Springsteen holdt konsert i Telenor Arena i fjor, var rockeren langt mer opptatt av henne enn av statsministeren. Det var nemlig Nini han hadde trukket opp på scenen under en konsert 30 år tidligere.

Han trakk også frem hennes engasjement i narkotikapolitikken.

— Hun forandret debatten om norsk narkotikapolitikk. Og alt dette er viktig, men for meg er kjærligheten den viktigste tråden i Ninis liv, sa Stoltenberg og fortsatte:

— En storebror skal beskytte lillesøsteren sin. Jeg prøvde å passe på deg. Det gjorde Camilla og Thorvald og mange andre også. Jeg vil aldri forstå hvorfor Nini møtte så mye motgang, mens Camilla og jeg fikk leve de livene vi levde. Jeg savner deg, kjære Nini, sa en preget Stoltenberg.

AFP000219826-WKuGv_oxxz.jpg
Nini Stoltenberg var yngstedatteren til Thorvald og Karin Stoltenberg. Her med storesøsknene Camilla og Jens.