Oslo-moské ut mot radikalisering, hadde besøk av radikal imam

Norges største somaliske moské gikk i Aftenposten ut mot radikalisering av unge. Men i september fikk moskeen besøk av en omstridt og radikal imam - invitert av det forrige styret.

Tawfiiq Islamic Center i Oslo. Moskeen hadde i høst besøk av en radikal imam som støtter pisking og steining.
  • Olga Stokke
    Olga Stokke

I et foredrag på Youtube sier imam Abu Usamah at-Thahabi, som besøkte Oslo-moskeen Tawfiiq Islamic Center i høst, at utroskap skal straffes med døden eller pisking — og om hat mot ikke-troende.

Abu Usamah at-Thahabi, amerikansk konvertitt til islam, er imam i Green Lane Mosque i Birmingham. Han studerte islam i Saudi-Arabia, ved Islamic University of al-Madinah al-Munawarah.

Hater ikke-troende

I en film som ble publisert på Youtube i januar i år, holder imamen et engasjert foredrag om dødsstraff for utroskap: «The one who is married and he commits zina he is stoned to death. The one who is not married and he commits zina he is flogged one hundred times and he is put out and expelled from the city for a year. That comes from the sunnah».

Zina i islam betyr utroskap/hor. Han sier at gifte som begår utroskap, skal steines til døden, og at ugifte som er utro, skal piskes hundre ganger og bli utvist fra byen i et år.

Dessuten: «We love the people of Islam and we hate the people of kufr. We hate the kuffar.» (Vi elsker islams folk og vi hater det ikke-troende folket. Vi hater vantro.)

Kuffar - flertall av kafir - er arabisk og betyr i islam vantro/ikke-troende.

Invitert til Oslo

En helg i slutten av september var imam Abu Usamah at-Thahabi invitert til Oslo for å holde foredrag i Norges største somaliske moské, Tawfiiq Islamic Center. Han var også gjest hos Islam Net.

Da Aftenposten for noen uker siden intervjuet styremedlem Mohamed Bahdon Osman i Tawfiiq-moskeen i kjølvannet av at to norsksomaliske på 16 og 19 år søstre fra Bærum i oktober reiste til Syria, og at en norsksomalisk mann av PST ble mistenkt for å ha deltatt i terrorangrepet i Nairobi, tok Osman avstand fra radikalisering og rekruttering av unge muslimer til jihad.

Han uttalte da følgende til Aftenposten:

— Stopp rekruttering av barna våre! Vi aksepterer det ikke! Vi ønsker at våre unge skal ta avstand fra radikalisering og ekstremisme.

Mange unge

Osman sa at de ikke kan nekte radikale å be i moskéen, men at de ikke tillater at radikale holder foredrag eller samtaler med unge uten at det er avtalt med styret.

Majoriteten av moskeens ca. 6000 medlemmer er barn og unge fra fem til 20 år. I fjor mottok moskeen vel 2,1 millioner kroner i offentlig støtte som trossamfunn.

Les også

Somalisk moské: - Stopp rekruttering av barna våre! Vi aksepterer det ikke!

Etter intervjuet med Osman ble Aftenposten gjort oppmerksom på at moskeen har hatt besøk av Abu Usamah at-Thabahi. På Facebook takker Tawfiiq Islamic Academy på vegne av seg og moskéen for besøket og «de inspirerende foredragene».

Aftenpostens spørsmål

Aftenposten tok da kontakt med moskeen og ba om et nytt intervju med styre og imam.

Vi sendte over flere spørsmål om hva slags inspirasjon en imam som forsvarer steining til døden og pisking for utroskap, er for norsk ungdom, og en imam som oppfordrer til hat mot ikke-muslimer — som kan være skolekamerater, lærere, naboer, kolleger.

Nytt styre

Etter en stund fikk vi vite at styret ikke vil svare, men viser til det som allerede er sagt, at de vil arbeide mot radikalisering av unge.

Styremedlem Osman understreker at det nye styret som ble valgt den 1. oktober, ikke har hatt noe med invitasjonen av Abu Usamah at-Thabahi å gjøre. Hele styret ble skiftet ut. Aftenposten har ikke lyktes med å komme i kontakt med styrelederen i det forrige styret.

En del tror dessuten at Tawfiiq Youth på Facebook er moskéens ungdomsorganisasjon. Et eksempel på utsagn som legges ut: «Hvilket pass har du i hjertet, La ilaha ila allah, mohammed rasoolallah, eller «ja vi elsker?...»

La ilaha ila Allah betyr «det finnes ingen Gud utenom Gud, og Muhammed er hans sendebud» og er den islamske trosbekjennelsen.

Osman uttalte til Aftenposten da vi snakket med ham at moskéen ikke har noe med Tawfiiq Youth å gjøre. Han gjentar det.

- Vil dere ta avstand fra Tawfiiq Youth?

— Vi tar avstand fra Tawfiiq Youth, sier han.

Tawfiiq om kvinner

Tawfiiq Islamic Academy er en del av den somaliske moskeen, Tawfiiq Islamic Center. Det bekrefter styremedlem Mohamed Bahdon Osman. Tawfiiq Islamic Academy har egen Facebook-side og nettsiden detroende.com som opplyser at det er et undervisingsprogram som skal gi alle muslimer «en grundig forståelse av islam».

På Facebook legger moskéens egen imam, Dr. Ali Mohammed Salah, ut informasjon om «forbudte ting som folk ikke tar på alvor», blant annet at kvinner ikke kan nekte ektemannen ekteskapelige relasjoner uten legitim grunn:

«En kone bør skynde seg til å svare på sin manns ønske hvis han vil ha henne, i lydighet til Profeten (Salla Allahu ‘alay-hi wa-sallam): «Hvis en mann kaller sin kone til sengen, la henne svare, selv om hun rir på ryggen til en kamel (dvs. veldig opptatt) …. Samtidig må mannen vise hensyn overfor sin kone hvis hun er syk, gravid eller lei seg, for å opprettholde harmoni og hindre misnøye eller hat».

Dette ble lagt ut 23. oktober. Fem dager senere ble det lagt ut påminnelse om at kvinner ikke kan reise på en dags reise uten ifølge med en mahram (muslimsk mann med god psykisk helse):

«Når en kvinne reiser uten en Mahram, oppfordrer dette til korrupte folk til å jakte på henne på grunn av hennes svakhet. I det minste vil hennes ære bli skadelidende».

Styret vil ikke svare på Aftenpostens spørsmål. Vi ble henvist til imamen, men har ikke fått kontakt, til tross for flere henvendelser til moskeen.