Norge

Ola Borten Moe gjenopptar vervet som nestleder i Senterpartiet

 • Robert Gjerde

Ola Borten Moe Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Ola Borten Moe har bestemt seg for å gjenoppta sitt verv som nestleder i Senterpartiet. Det får Aftenposten bekreftet fra kilder i Sp.

Det var TV2 som først meldte om saken

– Jeg trådte til side for å gi partiet ro til å lande denne svært krevende saken. Det er nå gjort, og jeg gjenopptar mitt verv som nestleder, sier Borten til TV2.

Liv Signe Navarsete er for tiden sykmeldt og ønsker ikke å kommentere beskutningen. Hun skriver følgende i en SMS til Aftenposten:

«Jeg har ikke noe å tilføye. Jeg er sliten og vil bruke kreftene jeg har på å konfirmasjonen til barnebarnet mitt i helgen».

Delte meninger om Borten Moes comeback

Mens stortingsrepresentant Heidi Greni (Sp) fra Trøndelag er «veldig glad» for at Borten Moe er tilbake som nestleder, tar stortingsrepresentant Kjersti Toppe (Sp) Borten moes retur «til etteretning».

– At han kommer tilbake tar jeg til etteretning, sier Toppe.

– Mener du han ikke skulle kommet tilbake?

– Jeg har ingen ytterligere kommentarar til det. Han har selv tatt den avgjørelsen.

Toppe sier hun mener hele saken er «veldig trist».

– Jeg er veldig skuffet over at noe slikt skjer i mitt parti og at vi er kommet i en slik situasjon. Håndteringen har ikke vært god, det har gått over to år. Vi må være av denne saken.

Greni: Full tillit til Borten Moe

Greni derimot mener saken har vært godt håndtert.

– Jeg er veldig glad for at Borten Moe nå kommer tilbake. Jeg har full tillit til ham. Han er en dyktig politiker. Han valgte selv å tre ut. Nå er saken avsluttet i partiet. Da er det helt naturlig at han er tilbake, sier Greni.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Hun sier også - i motsetning til Toppe - at «ingen sak har vært så grundig behandlet i Sp som denne saken».

– Også politiet har vært inne i saken og konkludert med at det ikke foreligger noe straffbart. Jeg kan ikke se hva partiledelsen kunne ha gjort annerledes de to siste månedene. Nå har sentralstyret lukket saken. Nå må vi alle legge den bak oss. Jeg er like lei meg som andre for at den skyldige ikke har stått frem, men jeg kan ikke se at Sp nå kan greie å tvinge frem en tilståelse.

Senterkvinnene: - Dette er Olas valg

Nestleder i senterkvinnene, Åse Lilleåsen, synes det er greit at Moe gjeninntrer som nestleder.

– Dette har nok Ola vurdert ordenlig selv. Også lenge sentralstyret ikke har noen innsigelser så er dette Olas valg, sier Lilleåsen til Aftenposten.

Lilleåsen er enig i sentralstyrets vurdering om at man ikke kan straffe alle turdeltagerne kollektivt for den grove medlingen som ble sendt til Liv signe Navarsete.

– Og saken må få en avslutning et eller anne sted. Nå er nok tiden inne for å sdetteen stopper for saken, sier hun.

Ola Borten Moe sa torsdag at han er svært glad for at generalsekretæren i partiet har konkludert med at det ikke er noe som tyder på at den trakasserende meldingen, som ble sendt til Liv Signe Navarsete, var en kollektiv handling.

Det var i forrige uke at Borten Moe selv tok beslutningen om midlertidig å gå av som Sp-nestleder - i påvente av politiets og partiets behandling av den trakasserende messenger-meldingen som ble sendt i 2016 til Navarsetes fra telefonen til ekstatssekretær Morten Søberg i forbindelse med en hyttetur i Storlien i Sverige.

Ola Borten Moe deltok på hytteturen sammen med ni andre, de fleste knyttet til Senterpartiet.

Borten Moe: Bare én person som er skyldig

Til tross for at det i meldingen som ble sendt til Liv Signe Navarsete, sto «Vi har lyst på fitta di», mener Borten Moe at det er én person som står bak.

– Generalsekretær Knut M. Olsen har det samlede bildet, så langt det har gått å undersøke det, og sier at det ikke er noe som tilsier at dette er gjort i fellesskap. Det betyr mye for oss at det er brakt på det rene at det ikke er en gjeng som dekker over for hverandre, sier Ola Borten Moe.

– Du skrev på Facebook onsdag at du har bidratt til generalsekretæren med det du vet og tror. Betyr det at du mistenker noen konkret?

– Det betyr at jeg har sagt til generalsekretæren det jeg vet og tror, og jeg kommer ikke til å si mer om det.

Til NTB sier Olsen at «vi har brukt mye tid, hatt grundige samtaler med alle involverte og så godt det er mulig forsøkt å nøste i saken. Uten å gå i detalj, så danner man seg jo et bilde. Og basert på mange samtaler med alle som var på turen, er det ikke noe som tilsier at dette er gjort kollektivt eller i fellesskap».

Les mer om

 1. Liv Signe Navarsete
 2. Seksuell trakassering
 3. Ola Borten Moe
 4. Senterpartiet (Sp)

Flere artikler

 1. POLITIKK
  Publisert:

  – Vi har vært dratt gjennom gjørma i norsk offentlighet i tre uker

 2. POLITIKK
  Publisert:

  Borten Moe: – Vil gjerne komme med en oppriktig beklagelse overfor Liv Signe Navarsete

 3. POLITIKK
  Publisert:

  – Det er brakt på det rene at det ikke er en gjeng som dekker over for hverandre. Dette er én enkeltperson.

 4. NORGE
  Publisert:

  Sp-veteran ber hytteturgjeng ta kollektivt ansvar for sexmelding

 5. POLITIKK
  Publisert:

  Navarsete langer ut mot Sp-ledelsen om sexmelding-saken: – Elendig håndtering

 6. POLITIKK
  Publisert:

  Navarsete om Ola Borten Moes «nestleder-pause»: Trist at denne saken måtte gå så langt.