Norge

3D-printede hjerter reddet livet på små barn

Lille Mina (2) reddet livet takket være en 3D-printet kopi av hjertet hennes. Og hun er ikke den eneste.

Dette er en nøyaktig 3D-kopi av lille Minas hjerte. Med den som utgangspunkt kunne kirurgene reparere hjertet hennes.
  • Terje Avner

Tredimensjonale kopier av organer og skjelettdeler i menneskekroppen redder liv og helse. Vi har tidligere fortalt om den 12 år gamle kinesiske gutten som fikk operert inn en 3D-printet erstatning for en del av ryggsøylen, og kvinnen som fikk 3D-printet en ny hodeskalle. Såkalt bioprinting har uante muligheter, blant annet å bygge kopier ved hjelp av et menneskes stamceller.

Mina måtte hjerteopereres

Lille britiske Mina Khan var født med en hjertefeil. Det var hull i veggen mellom to hjertekamre, og hjertets anstrengelser for å pumpe blodet rundt i kroppen hennes tok pusten fra Mina. Hun hadde også problemer med å ta til seg føde. Legene hennes bestemte seg for å operere. Problemet var at barnets lille hjertet syntes å være så deformert at kirurgene ved St. Thomas' Hospital i London var usikre på hva som måtte til for å reparere det, skriver Sunday Times.

Tok 3D-kopi av hjertet

Løsningen var å benytte såkalt magnetresonanstomografi (MR). Det gjorde legene i stand til å bygge opp en fullstendig kopi i tre dimensjoner, inkludert skaden. Hjertet skulle ikke erstatte Minas hjerte, men gjøre det mulig for legene å perfeksjonere inngrepet. 3D-modellen gjorde det også mulig å bygge opp et nøyaktig stykke av Gore-Tex for å reparere hullet, Gore-Tex er et syntetisk, vanntett og pustende tekstil.

I dag er Mina frisk og rask som småbarn flest. Familien sto frem i en BBC-reportasje,se videoen her.

Dette er 3D-kopien av hjertet til et to uker gammelt barn. Uten komplisert kirurgi ville barnet dø.

Barn på to uker måtte opereresOmtrent samme teknikk ble i oktober i fjor benyttet av legene ved Morgan Stanley Children’s Hospital i New York. Pasienten deres var ikke mer enn to uker gammel, og hjertet så lite og så skadet at legene anså det nærmest umulig å gjøre inngrepet uten å på forhånd vite nøyaktig hva som måtte gjøres.

— Barnets hjerte hadde hull, det er ikke helt uvanlig, men hjertekamrene var også i en uvanlig formasjon, nesten som en labyrint, sa kirurg Emile Bacha, som utførte den vellykkede operasjonen.

Les også:

Printeren som gir livet en ny dimensjon

Nå kommer 3D-printede hus