Solberg ut mot «blodtørstige journalister» i Sandberg-saken

Statsminister Erna Solberg (H) mener journalistene er blodtørstige i sin jakt på detaljer i Sandberg-saken.

Statsminister Erna Solberg (H) mener at journalistene har vært blodtørstige i jakten på detaljer i Sandberg-saken. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Spørsmål av typen om fremmede makter har kommet seg inn på mobiltelefonen til avgåtte fiskeriminister Per Sandberg (Frp) og om informasjon på telefonen er blitt kompromittert, må vurderes av Politiets sikkerhetstjeneste (PST), fastslår Solberg.

– Av hensyn til rikets sikkerhet og PSTs metodebruk er det PST som må vurdere hva vi kan si. Når norske journalister nå er så blodtørstige for å få svar, må vi sørge for at vi ikke offentliggjør ting som må holdes tilbake av hensyn til sikkerhetstjenestene, sa Solberg etter at hun tirsdag hadde holdt en pressekonferanse om utfordringer i arbeidsmarkedet.

Per Sandberg og kjæresten Bahareh Letnes har varslet en pressekonferanse tirsdag ettermiddag, etter at Sandberg i går gikk av både som fiskeriminister og som nestleder i Fremskrittspartiet.

Les også

Slik var dramaet som felte Per Sandberg

Et veldig driv

– Det er et veldig driv for å få vite alt. Men innenfor sikkerhet kan man ikke alltid få vite alt, også fordi vi må ta vare på vår egen sikkerhet. Og dette er det PST, ikke statsministeren, som må vurdere, utdyper hun overfor NTB.

Hun legger til at mediene har en jobb å gjøre:

– Mediene skal absolutt gå inn i slike saker og gjøre et grundig arbeid. Journalistene må se oss i kortene og stille spørsmål. Så får mediene selv vurdere kildetilgang og kildenes troverdighet. Og selvfølgelig karakteristikker og beskrivelser – inkludert av personer som blir trukket inn i dette, sier statsministeren.

Les også

Solberg og Sandberg uenige om når han var klar for å gå av

Ubesvarte spørsmål

Hun understreker at heller ikke Stortinget kan forvente å få svar på absolutt alt. Ap, SV, KrF, Sp, MDG og Rødt har alle oppsummert status etter Solbergs svar mandag, med at det fortsatt gjenstår ubesvarte spørsmål.

– Vi er jo ikke ferdig med alle sakene. Og det er heller ikke PST. Så vi skal svare på spørsmål som kommer fra Stortinget, men ikke på en slik måte at vi rokker ved vår egen sikkerhet, sier Solberg til NTB.

Avviser kobling

Ap-leder Jonas Gahr Støre varslet mandag at regjeringen vil bli kjørt hardt på sikkerhet denne høsten.

Støre ser håndteringen av Sandberg-saken i klar sammenheng med Riksrevisjonens knusende rapport om objektsikring og konkluderer med at regjeringen viser «dårlig og slepphendt styring med sikkerhet».

Solberg avviser at det er noen kobling mellom de to sakene.

– Det mener jeg det ikke er grunnlag for å si. Og så får velgerne gjøre seg opp en mening om dette. Jeg tror velgerne ser forskjell på reelle bekymringer og hva som er politiske saker. Vi har gode svar når det blir høring om Riksrevisjonens rapport om objektsikring. Det er ikke alle konklusjonene der vi er enige i, og det blir noe Stortinget må ta stilling til, sier statsministeren til NTB.