Støre lurer på om Solberg har kontroll på Sandberg - tidligere forsvarstopp ber Sandberg gå av

Ap-leder Jonas Gahr Støre stiller spørsmål om statsminister Erna Solberg (H) har kontroll på hva fiskeriminister Per Sandberg (Frp) foretar seg. Saken kan ende i Kontrollkomiteen. - Han bør trekke seg, mener Hærens tidligere toppsjef.

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre lurer på om statsminister Erna Solberg var innforstått med Per Sandbergs deltagelse på feiringen av den iranske revolusjonen.

Opposisjonen slipper ikke taket i saken om Per Sandbergs Iran-forbindelser. Heller ikke etter at Aftenposten onsdag kunne slå fast at statsråden også deltok på feiringen av Irans nasjonaldag på Akershus festning i februar i år.

Ap-leder Støre krever nå svar på flere detaljer rundt fiskeriministerens deltagelse på ambassadens årlige feiring av den islamske revolusjonen i Iran.

– Spørsmålet er om utenriksministeren eller statsministeren var innforstått med fiskeriministerens deltagelse eller om dette er privatpraktiserende utenrikspolitikk i regi av Per Sandberg. I så fall er det nok et eksempel på at statsministeren ikke har styring på sin statsråd, sier Støre til Dagbladet.

I februar i år feiret Per Sandberg nasjonaldagen til Iran i Fanehallen på Akershus festning. Bildet er fra da tidligere forsvarsminister Ine Eriksen Søreide holdt tale til Landsrådet for Heimevernet, som fylte 70 år i 2015.

Den 8. februar i år var Sandberg til stede på feiringen av den islamske revolusjonen i Fanehallen på festningsområdet, et utleielokale som ofte benyttes til slike mottagelser. Bygningen ligger like ved Statsministerens kontor og Forsvarsdepartementet.

Invitasjonen kom fra den iranske ambassaden, men den ble ikke journalført av Nærings- og fiskeridepartementet.

Den islamske revolusjonen endte med at det ble innført et strengt konservativt teokrati i Iran i 1979. Ifølge Amnesty International ble tusenvis av mennesker henhettet av det nye regimet under og etter revolusjonen.

Også Sandbergs norsk-iranske kjæreste Bahareh Letnes var til stede, opplyser departementet til Filter Nyheter.

– Ikke vanlig å varsle

Sandberg har ikke svart konkret på hvorfor han valgte delta på feiringen av den islamske revolusjonen.

– Som stortingsrepresentant og statsråd får du invitasjon fra nesten samtlige ambassader, sa han da han møtte pressen i Mandal torsdag.

Overfor Adresseavisen har Sandberg sagt at det ikke var «feiring av sharia eller noe i den duren» da han var tilstede.

Etter det Aftenposten erfarer, var Sandberg deltagelse ikke varslet.

Utenriksdepartementet opplyser at det er opp til hvert enkelt departement å vurdere invitasjoner fra ambassader.

– Hverken i denne eller den forrige regjeringen har det vært praksis for at du orienterer UD hvis politiske ledelse deltar på nasjonaldagsfeiring på ambassader i Oslo, forklarer kommunikasjonssjef i UD, Frode O. Andersen.

Han opplyser at UD alltid sørger for den formelle, norske deltagelsen ved nasjonaldagsfeiringer ved Oslos rundt 80 ambassader. Her deltar alltid representanter fra UD på høyt embetsnivå.

Sandberg-saken kan ende i Kontrollkomiteen

– Nå er det viktig å få all informasjon om alle arrangementer og møter Sandberg har hatt eller deltatt på, sier stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan (KrF) til NRK.

Han sitter i Kontroll- og kommunikasjonskomiteen, som kan bli nødt til å behandle Sandbergs Iran-forbindelser i et ekstraordinært møte.

Komitéleder Dag Terje Andersen (Ap) sier at statsminister Solberg må vurdere om hun har tillit til fiskeriministeren.

– Dersom hun fortsatt har tillit til Sandberg, så kan det bli aktuelt for komiteen å stille spørsmål for å avklare om Stortinget har tillit til Sandberg, sier Andersen til Aftenposten.

Robert Mood (til høyre) mener fiskeriminister Per Sandberg bør ta ansvar og gå etter Iran-turen. Tidligere i år møtte Mood, som er president i Røde Kors, fungerende justis- og beredskapsminister Sandberg (til venstre) under åpningen av Røde Kors sin påskesentral.

Robert Mood: – Sandberg bør gå

Torsdag ble Sandbergs sikkerhetsvurderinger og regjeringens håndtering av ministerens Iran-reise, hudflettet av den tidligere forsvarstoppen Robert Mood.

Mood har tidligere vært generalinspektør for Hæren og bekledd flere sentrale stillinger i både Forsvaret og FN.

Han er i dag president i Røde Kors, og støtter tidligere etterretningssjef Kjell Grandhagen, som mener Sandbergs tillit nå er så svekket at han bør vurdere sin egen stilling.

«Kjell Grandhagens vurderinger er helt rett. Per Sandberg bør gå», skriver han på Facebook.